Journalist Magnus Bjerg lot Richard Nixon holde en tale som ble skrevet, men aldri framført.
Journalist Magnus Bjerg lot Richard Nixon holde en tale som ble skrevet, men aldri framført.

Dansk journalist forfalsket Nixon-tale, vant Emmy-pris

Lot Nixon holde tale om katastrofe på månen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den danske journalisten Magnus Bjerg kunne i forrige uke innkassere Emmy-pris for årets Outstanding Interactive Media i dokumentarkategorien, melder danske Journalisten.

Bjergs nettpubliserte kortfilm «In event of moon disaster» tar utgangspunkt i at noe går galt med Apollo 11-måneferden i 1969, og at astronautene ombord ikke ville være i stand til å komme tilbake.

Det fantes en ferdigskrevet tale for USAs president i et slikt tilfelle, men den ble av naturlige årsaker aldri framført.

Men med såkalt deepfake-teknologi har Bjerg likevel fått daværende president Richard Nixon til å kunngjøre nyheten. Også månedsvis med opptak med stemmeskuespiller har gått med i prosjektet, skriver danske Journalisten.

Ifølge Bjerg selv kom idéen da han hadde en periode ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), og lot seg fascinere av maskinlæring og kunstig intelligens.

– Uansett hvor man så, dukket det opp noe nytt i dette feltet hver uke. Vi tenkte det vil være spennende å bruke femtiårsjubiléet for månelandingen og la Nixon holde talen han aldri fikk holdt. Bruke det som en anledning til å starte en diskusjon om hva denne teknologien kan brukes til, sier Bjerg til fagbladet.

Også norske journalister har tatt i bruk manipulasjon for å sette søkelys på teknologiens muligheter og potensielle farer:

Journalisten fortalte nylig om fotograf Jonas Bendiksen, som ga ut en hel fotobok der alle avbildede mennesker er digitale avatarer. Uten at noen slo alarm, før han gjorde det selv.

Powered by Labrador CMS