Hva har den ferske kinodokumentaren «Jeg ser deg», om «Åndenes makt»-kjendis Michael Winger, til felles med forgjengere som blant annet «Mannen fra Snåsa» – utover det innlysende?
– At de ikke gir nok motstand til hovedpersonene, hevder den profilerte vitenskapsbloggeren og skeptikerkjendisen Gunnar Tjomlid – selv er ute med en ny, myteknusende Youtube-serie.
Han sier det er «et sunnhetstegn» at de to nyeste filmskaperne på området, Margreth Olin i 2016 og Maria Salazar, som slapp sin film nå i mars, tok med hver sin kritiske motstemme i filmene. Likevel retter Tjomlid en advarende finger:
– All erfaring viser at folk i større grad blir påvirket av det emosjonelle, av den gripende historien. Det har mye større gjennomslagskraft enn om man gir en rasjonell forklaring.
Mer krevende
Gunnar Tjomlid sier til NTB at han de siste seks-syv årene har sett det han kaller «en dramatisk forbedring» i pressen av hvordan alternative historier presenteres.
– I stedet for å konstatere at en person er klarsynt, så er pressen blitt bedre til å skrive «klarsynt» i gåseøyne, for å vise at det er et subjektivt perspektiv, sier han.
På spørsmål om hvorfor vi så gjerne vil tro, lyder det:
– Verden er kompleks, det er en beroligende følelse å føle at det er mer mellom himmel og jord, foreslår Tjomlid, som imidlertid mener vi er litt late også – og gjerne velger den intuitive tenkningen, den lettvinte, som ikke krever så mye energi.
– Ensidig
Derfor mener han at filmskapere så vel som journalister bør gå mer kritisk til verks. Tjomlid sier til NTB at det plager ham at ikke kilder som sitter med fakta blir kontaktet i større grad.
– Journalister er blitt flinkere. Men i en dokumentar ønsker man ofte å fortelle én versjon av historien, og det virker som om man bare vil snakke med dem som bekrefter dette narrativet. Det skremmer meg litt, sier Tjomlid.
Han bruker som eksempel Michael Wingers angivelige funn av den savnede Håkon Andersen i 2013, slik det er skildret først i TV 2-serien «Mitt lille land» fra 2014 og nå i den ferske kinodokumentaren «Jeg ser deg» – noe Tjomlid har omtalt i flere kritiske bloggposter.
Mannen som faktisk gjorde funnet, tidligere leder av det lokale turlaget i Budalsvika ved Halden, er aldri blitt kontaktet.
– Ble frustrert
Terje Jensen, som han heter, sier at det som ble presentert i TV 2-dokumentaren for fem år siden ikke stemte med hans oppfatning av hvordan Andersen ble funnet. Han «ble forundret» over fremstillingen.
– Jeg hadde etter disse oppslagene fortsatt liten lyst til å engasjere meg mer i saken, men da jeg nå fikk se reklamen på kino om at en ny dokumentar om Michael Winger var på vei og at forsvinningen fra Budalsvika var et sentralt punkt, ble jeg litt frustrert, sier Jensen til NTB.
– Det at jeg nå står frem har ikke noe med at jeg skal ha «æren» for at den savnede ble funnet, men at medieoppslag om dette må baseres på fakta, sier den nøkterne friluftsmannen, som ikke ville ha navnet sitt på trykk da lokalavisen omtalte funnet hans i 2013 under tittelen « Kjentmann fra TFL fant Håkon Andersen ».
Jensen poengterer at han ikke var en del av teamet som var ute for å lete etter den savnede den dagen han fant den savnede: Han lette spontant på egen hånd – utenfor området utpekt av Winger.
– Visste det ikke
Verken TV 2 og Turbin Film, som står bak «Jeg ser deg», sier de visste om Jensen. «Vårt lille land»-redaksjonen uttaler til Bymag, som lages av journaliststudenter ved Universitetet i Bergen og også omtaler denne saken , at de «hadde kontaktet Terje Jensen om de hadde vært klar over hans historie».
Til NTB sier «Jeg ser deg»-produsentene og regissøren Anders Graham, Rabea Junge Wold og Maria Salazar følgende:
– Vi har vært i kontakt med flere involverte i saken, men har ikke hørt om Terje Jensens involvering før nå. I filmen sier vi ikke at Michael Winger fant ham, men at Michael pekte ut et område i nærheten av hvor Håkon Andersen ble funnet.
– Vi kunne fint nevnt at det var Terje Jensen som fant Håkon Andersen, dersom vi hadde visst om det. Det ville ikke ødelagt historien på noen som helst måte, da vinklingen vår er at Håkon Andersen ble funnet i nærheten av området Michael Winger pekte ut. Hva man tar med seg videre og velger å tro ut ifra den informasjonen er opp til hver enkelt, sier Graham, Wold og Salazar.
Ny Youtube-serie
Gunnar Tjomlid er selv i gang sin egen skeptikerserie på Youtube.
I «Tvilsomt med Tjomlid» plukker han fra hverandre ti påstander om mannen som halve Norge tror har overnaturlige evner – iallfall om man skal tro Dagbladets 2010-undersøkelse om Snåsamannen.
– Jeg lager serien i en slags frustrasjon over at selv om jeg har skrevet mye om Snåsamannen, og Ronnie Johanson har skrevet to kritiske bøker om ham, tror jeg ikke jeg har lest en eneste virkelig kritisk artikkel om Snåsamannen siden han dukket opp i det nasjonale nyhetsbildet i 2008.
– Det er helt sjokkerende for meg. I den siste videoen jeg skal legge ut, vil jeg ta med 20–25 saker som pressen burde skrevet om, sier Tjomlid.
I mellomtiden kan Youtube-seerne oppleve ham ta for seg påstander som «Snåsamannen kan spå», «Snåsamannen tar seg ikke betalt» og den hittil nyeste episoden, med kjernepåstanden «Snåsamannen kan helbrede» – lagt ut tidligere denne uken.