Journalisten Jamal Khashoggi forsvant under et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tirsdag. Fredag holdt tyrkiske journalister en støttedemonstrasjon for ham utenfor konsulatet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Journalisten Jamal Khashoggi forsvant under et besøk på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tirsdag. Fredag holdt tyrkiske journalister en støttedemonstrasjon for ham utenfor konsulatet. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Saudi-Arabias konsulat gjennomsøkt – planlegger å innrømme at Khashoggi døde

Donald Trump: «Skurkaktige drapsmenn?»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En saudiarabisk rapport vil konkludere med at journalisten Jamal Khashoggi døde i konsulatet i Istanbul, noe Tyrkia skal ha funnet bevis for, ifølge kilder.

USAs president Donald Trump snakket i telefonen med kong Salman av Saudi-Arabia mandag om Jamal Khashoggi. Saudiaraberen har vært savnet siden han gikk inn i hjemlandets konsulat i den tyrkiske byen 2. oktober.

Da Trump møtte pressen etterpå, spekulerte presidenten på om «skurkaktige drapsmenn» kunne stå bak. Han sa videre at kongen på det sterkeste nekter for å ha noe som helst kjennskap til forsvinningen.

– Vi forsøker å komme til bunns i dette veldig snart, men han benektet det blankt, sier Trump.

«Hvem vet?»

Donald Trump skulle mandag sende utenriksminister Mike Pompeo til Riyadh for å møte kongen og ha samtaler om Khashoggi. Deretter ventes utenriksministeren å dra videre til Tyrkia. Khashoggi har blant annet skrevet kommentarer for The Washington Post og kritisert kongens mektige sønn, kronprins Mohammed bin Salman.

– Alt jeg kan gjøre er å viderebringe det han fortalte meg. Han sa på en veldig tydelig måte at de ikke hadde noe kunnskap om det, sier Trump til pressen i Det hvite hus om samtalen med kongen.

– For meg så hørtes det ut som om disse kanskje kunne ha vært skurkaktige drapsmenn. Hvem vet? sa presidenten videre.

Søk i konsulatet

Mandag ettermiddag gikk en gruppe rengjørere inn i konsulatet. Noen timer senere ankom et team med tyrkiske og saudiarabiske etterforskere konsulatet.

Der er det spesielt DNA-spor de skal lete etter, og den nærliggende residensen til konsulen skal også gjennomsøkes, meldte fjernsynskanalen CNN Turk mandag kveld, med henvisning til opplysninger fra utenriksdepartementet i Ankara.

– Saudiarabisk rapport

Senere på kvelden meldte CNN med henvisning til to ikke navngitte kilder at Saudi-Arabia forbereder en rapport der det heter at Khashoggi døde som følge av et feilslått avhør. Planen skal ha vært å bortføre ham fra Tyrkia, og at operasjonen, som endte fatalt, ble utført uten innsyn og uten klarsignal fra høyere hold. De involverte skal stilles til ansvar, uttaler den ene kilden.

En av kildene opplyser at rapporten ennå ikke er ferdig og at ting kan bli endret underveis.

Kort tid etter CNNs sak meldte Al Jazeera mandag kveld at tyrkiske etterforskere har funnet bevis som støtter mistanker om at Khashoggi ble drept i konsulatet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) oppfordrer Saudi-Arabia til å samarbeide med Tyrkia for å finne ut hva som skjedde med Khashoggi.

– Han har vært borte i 14 dager, og det er foreløpig ingen som har kunnet gi en forklaring på hva som har skjedd, sier Søreide.

Hun sier hun forventer at Saudi-Arabia samarbeider med tyrkiske myndigheter om etterforskningen av saken.

Bodde i eksil

Khashoggi har tidligere jobbet tett med kongefamilien, men har det siste året rettet kraftig kritikk mot kronprins Mohammed bin Salmans styre. Saudiaraberen har det siste året bodd i eksil i USA i frykt for å bli pågrepet i hjemlandet, og han besøkte konsulatet i Istanbul i et personlig ærend.

Tyrkiske politikilder har sagt at de tror Khashoggi ble drept og partert i konsulatet av et team sendt fra Saudi-Arabia. Det benekter Saudi-Arabia, som har hevdet journalisten forlot konsulatet samme dag som han kom. Verken tyrkerne eller saudiaraberne har presentert bevis for påstandene.

Powered by Labrador CMS