Finansminister Siv Jensen beskriver at momsforskriften «sikrer fleksibilitet». Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Momsforskriften på plass: Fagpressen er skuffet

– Den avgiftsmessige diskrimineringen av dybdejournalistikken fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 3. juli ble ny forskrift om fritak for moms for elektroniske tidsskrifter og bøker publisert av Finansdepartementet.

I mai høstet forslaget til forskriften kritikk fra både Fagpressen og Norsk Journalistlag, siden fritaket ikke skulle gjelde «dynamiske elektroniske publikasjonar som vert endra fortløpande», samt at det skulle finnes krav om en digital utgivelsesplan og nummerering av tidsskriftene.

Dette mente Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen, at framsto som at regjeringen ba om utgivelser på et mystisk «elektronisk papir» eller i PDF-format.

– De ber oss om å lage en digital papirutgave som ingen vil ha, sa Olsen til Journalisten.

– Skuffet, men forventningsfull

I dag beskriver Olsen seg som skuffet, men forventningsfull.

– Vi kan ikke legge skjul på at vi er skuffet over at regjeringen i dag gjennom Finansdepartementet legger frem en forskrift som fortsatt beskriver at digital redaktørstyrt dybdejournalistikk henvises til statiske utgaver ingen etterspør. Dette er en publiseringsform som ikke fungerer i en moderne tid og for digitale utgaver, skriver Olsen, og videre:

– Det hjelper lite at man i forskriften øker antallet utgaver, eller viser til at det ikke er et krav om å utgi papir, så lenge det er en nummerert statisk utgavebeskrivelse som ligger til grunn. Digital journalistikk er i sin natur dynamisk og løpende. I det korte perspektivet er det derfor liten eller ingen faktisk endring for dybdejournalistikken i lovendringen som innføres nå 1. juli 2019. Den avgiftsmessige diskrimineringen av dybdejournalistikken fortsetter.

Lover å jobbe videre

I den publiserte forskriften er elektronisk tidsskrift definert som

«en periodisk publikasjon med minst to og maksimalt 51 nummer i året».

En endring om publiseringstempo har også kommet til:

«Det har særlig vært vurdert om det er mulig å gi noe fleksibilitet ved publiseringen av innholdet til hvert nummer av tidsskriftet. Det er lagt til rette for dette ved å åpne for forhåndspublisering av to enkeltartikler per uke», opplyser departementet i en pressemelding.

Finansminister Siv Jensen sier imidlertid at det skal jobbes videre med den nøyaktige avgrensningen for fritaket:

– Vi ønsker å fremme innovasjon, og vil sikre at regelverket ikke er begrensende for den digitale utviklingen. Derfor arbeider vi videre med mål om å finne en avgrensning som i større grad åpner for å utnytte mulighetene som ligger i digital publisering, sier Jensen i pressemeldingen.

Det ser Fagpresse-direktør Olsen som et lyspunkt:

– Når finansministeren nå peker på at de skal arbeide med en avgrensning for dynamiske utgaver, og som skal være klar innen utgangen av 2019 - så har vi forventninger til et resultat som faktisk vil fungere.

LES OGSÅ: Dette er mediemeldinga: Samler all støtte i én ordning

Powered by Labrador CMS