Dette bildet, tatt av frilansfotograf Brian Cliff Olguin, ble kåret til Årets bilde 2018, i mars i fjor.

Denne helga avgjøres Årets bilde 2019

Juryene samles i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Helga vi nå går inn i blir det avgjort hvem som har tatt de beste bildene og laget de beste videoene i 2019, når de to juryene i Årets bilde-konkurransen samles i Oslo.

– Jeg håper helt grunnleggende at jeg blir overrasket over hva jeg får se, sier jurymedlem Sofie Amalie Kloguart i et intervju på Facebook-siden til Pressefotografenes klubb (PK).

Det er PK som arrangerer konkurransen.

Utdelinga skjer først 13. mars i Oslo, men allerede like over helga kommer navnene på dem som er nominerte.

Klougart er frilansfotograf i Danmark, og var nylig fotosjef i ett år i Morgenbladet her i Norge. Et godt bilde for henne er et der fotografen tilbyr beskueren en ny måte å se på.

– Jeg synes ofte at de mest interessante bilder er de hvor man kan merke at noe eller noen forsøker fremstå på en bestemt måte, men ender med å fremstå annerledes. Når noe velkjent plutselig virker fremmed, eller noe fremmed plutselig virker merkverdig velkjent, sier hun i en presentasjon av fotojuryen fra PK.

Den danske fotografen sitter i fotojuryen sammen med Stian Lysberg Solum (NTB), Mariann Dybdahl (Adresseavisen) og Magnus Wennman (Aftonbladet, Sverige).

Videojuryen består av Inger Kristine Lee (NRK), Weronika Nitsch (Nitsch Productions) og Magnus Skatvold (Spætt Film).

Årets konkurranse har færre priser og noen endrede regler enn tidligere år. Blant annet ble 2. og 3. pris i hver kategori fjernet.

– Vi har i flere år forsøkt å få ned antallet priser. Det har vært en kritikk mot pressekonkurranser om at det har gått litt inflasjon i det. Vi ser også at juryen har brukt mye tid på å diskutere andre- og tredjeplass. Dette forenkler juryprosessen, sa PK-leder Jarle Aasland til Journalisten i november, da endringene ble vedtatt.

PK-styret fjernet også kategoriene «Klima og miljø», «Årets fotojournalist», og endret reglene, slik at manipulasjon er tillat i kategorien «Åpen klasse», men ikke hvilken som helst manipulasjon.

– Det må være transparent, gjort med redaksjonell hensikt og på en måte som ikke fører leserne bak lyset, sa Aasland til Journalisten.

Fristen for å sende inn til konkurransen var 8. januar, og det ble sendt inn 2.735 bilder og 61 videoer til årets konkurranse. Juryene har hatt tilgang til alle bildene og videoene siden da, og skal sammen også jobbe seg gjennom alt materialet i løpet av helga.

Powered by Labrador CMS