Tre kvart av redaksjonen i Dagsavisen Fremtiden. Foto: Martin Huseby Jensen
Slik skiller Fremtiden seg fra Drammens Tidende
Lokalredaksjonen til Dagsavisen Fremtiden skulle gjerne produsert enda mer lokalt stoff.
Fremtiden er her. Og den er slettes ikke så gal. Økonomien for prosjektet til Dagsavisen går i pluss og opplaget ligger stabilt på rundt 1.000 aviser - omtrent som «søsteren» i Moss. Sammen med Byavisa har Dagsavisen Fremtiden brutt monopolet Drammens Tidende (DT) har hatt på papir i en årrekke. Det er to år siden Dagsavisen gjenopplivet gamle Fremtiden og gjorde den til en lokalutgave av Osloavisen.
Les også:
• Starter ny avis i Drammen
• Trondheim neste for Dagsavisen
Medier i Drammen
• Drammens Tidende ble grunnlagt i 1832. Avisen hadde i 2014 et papiropplag på 26.545. Nesten 10.000 færre enn opplaget var fem år tidligere.
• Dagsavisen Fremtiden er grunnlagt 1905. Forsøkte en kort tid under navnet DrammensAvisa før den gikk inn i 2000. Nå en del av Dagsavisen og har opplag på rundt 1.000 eksemplarer.
• Byavisa grunnlagt i 2009 og har ifølge Wikipedia et opplag på 40.000 aviser.
• DrammenLive 24 ble lansert mai 2015. Er det eneste rene digitale mediet. Har rundt 3.000 unike hver dag.
I redaksjonen i Drammen er det fire kvinner: Silje Skiphamn, Elisabeth Helgeland Wold og redaksjonssjef Katrine Strøm kommer alle fra konkurrenten Drammens Tidende. Pernille Vestengen kommer fra Byavisa.
– Vi har tatt med oss det vi var gode på fra før, sier Skiphamn.
Journalisten er i lokalene til avisen, et par minutters gange fra Drammens karakteristiske rådhus. Ikke et fancy redaksjonslokale slik mange mediehus har fått de siste årene. Til høsten flytter de til mer moderne lokaler på Papirbredden.
Få
Med fire journalister og opp mot tolv sider som skal fylles krever det en annen tilnærming til hverdagen enn hos den store konkurrenten på andre siden av Drammenselva.
– Vi må prioritere annerledes fordi vi er få, sier redaksjonssjefen.
Dermed blir det mye politikk. Fordi politikken omhandler det meste i et lokalsamfunn. Og det bringer redaksjonen tettere på det som skjer. Og selv om de mener de er få, føler de likevel at de setter dagsorden.
Les også: Målet er å drive Drm24.no langt om lenge og lengre enn langt
På arbeidernes side
Som gjenoppstått avis forsøker de å se på Drammen med innflytternes øyne. Det er mange som flytter til byen på grunn av dens nærhet til Oslo. Lavere boligpriser og forholdsvis kort vei til jobben. Det gir et friskt blikk på byen.
Samtidig gjør det trolig også Dagsavisens drammensversjon mer interessant å holde. For i tillegg til stoffet fra Drammen innholder stoffmiksen ting som skjer i Oslo og på riksnivå samt utenriks.
– Hvordan skiller Fremtiden seg fra Drammens Tidende?
– Vi dekker blant annet arbeidslivet med en annen inngang enn konkurrenten. Det ser vi på kildene vi bruker og leserne. Vi lever her litt på historien til den gamle arbeideravisen Fremtiden, sier Skiphamn.
Redaksjonssjef Strøm understreker at det ikke er kommet noen føringer fra Oslo om å omfavne den sosialistiske blokken. De står helt fritt i det politiske bildet og redaksjonssjefen tviler på at leserne vil plassere dem på en fløy. Historikken til tross.
– Vi har nok klarere standpunkt på spørsmål om arbeidslivet. Der står vi på arbeidstakerens side, sier Skiphamn.
Hun ble hentet fra Drammens Tidende for å styrke Fremtidens dekning av det politiske bildet. Hun tror at avisen neppe ville dekket den politiske ledelsen i byen annerledes om det var Arbeiderpartiet og ikke Høyre som satt med makta.
Les mer om Drammen.
Utålmodig
Å være en liten redaksjon med stort tipstilfang er ikke nødvendigvis bare lett, skal vi tro Katrine Strøm.
– Utålmodighet er en utfordring. Vi har mange saker vi har lyst til å lage og felt vi ønsker å gyve løs på, men ikke kan på grunn av begrensede ressurser. Med en journalist til kunne vi levert langt mer lokalt stoff.
– Og så blir vi sårbare i konkurransen mot DT. For mens de har kveldsskift som kan dra i land saker, må vi legge disse fra oss når arbeidsdagen er omme.
Det er vanskelig å spå Fremtiden, men i Drammen opplever de at de er en viktig brikke i Dagsavisens strategi. Skiphamn og Strøm er glade for å være i et selskap hvor man vil noe med journalistikken. At det er tryggere å være i et selskap som svømmer enn hos en som trår vannet.
Men det er dette med ressurser. Ferie skal avvikles. Sjukdom oppstår. Kabalen skal gå opp.
– Vi prøver å bli bedre på å vekte hva vi skal jobbe med slik at vi kan fristille journalistene til av og til jobbe noen dager med fordypning. Men, vi må fylle alle sidene. Og da tenker jeg at det ikke er slik at alle sidene trenger å ta like lang tid, sier Strøm, og legger til:
– Om flere kjøper eller abonnerer på Fremtiden, skal vi levere enda bedre.
For ordens skyld: Redaksjonssjef Katrine Strøm i Dagsavisen Fremtiden sitter som styremedlem i Journalisten.
Les mer om Dagsavisen.