Frilansfotografer stod sammen for å få anstendig betalt. Nå skal de bruke innsamlede penger på å fortsette kampen for bedre vilkår for fotofrilanserne. Arkivfoto: Kristine LindebøKristine Lindebo
NJ Frilans samlet inn 62.000 kroner til frilansfotografer
Frilansfotografene har avsluttet aksjonen og er tilbake på jobb.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
På én måned har Norsk Journalistlag Frilans samlet inn litt over 62.000 kroner gjennom kronerullinga for frilansfotografer. Fredag er innsamlingas siste dag. Målet på 100.000 ble ikke nådd, men de er fornøyd med det som har kommet inn, spesielt med tanke på at det er ferietid.
– Aksjonen har ligget litt i dvale de siste ukene, og skulle vi hatt inn 100.000 måtte også vi ha stått på litt mer, sier leder i NJ Frilans, Oddrun Midtbø.
– Vel så viktig som summen er den støtten vi har fått fra lokallag, klubber og hele fagforeninga, sier hun, og viser spesielt til kommentaren fra NJ-ledelsen, som hun mener er historisk: – Frilansernes honorar må opp
– Dette er noe vi har jobbet for over flere år, og endelig føler vi at vi blir inkludert på lik linje med andre. Nå ser vi resultater.
Mange redaksjonsklubber ga
I alt har 107 givere bidratt til innsamlinga for å støtte fotografene, som Journalisten skrev om første gang for en måned siden. NJ Frilans gav selv 5000 kroner. Redaksjonsklubben i VG, Oslo Journalistklubb, Redaksjonsklubben i Vårt Land, NJ i NRK, Redaksjoneklubben i Klassekampen og Redaksjonsklubben i Dagens Næringsliv (DN) er blant klubbene som har gitt et bidrag.
– Hovedårsaken til vårt bidrag er at vi mener folk skal få anstendig betalt for jobben de gjør, rett og slett, skriver klubbleder Anita Hoemsnes i DN i en e-post til Journalisten.
– Dessuten er det også i de fast ansattes interesse at frilansere får betalt ordentlig. Billige frilansere gjør det mer fristende for arbeidsgiver å bruke dem enn å ansette faste i redaksjonen.
Nestleder Jørgen Braastad og klubbleder Thor-Erling Thømt Ruud i VG-klubben forteller at de anser kronerullingen fra NJ frilans som en symbolsk handling, og er opptatt av å støtte frilanserne så mye de kan.
– I VG bør ikke frilansere tjene noe mindre enn fast ansatte, mener vi. Som den største avisen bør VG gå foran når det gjelder satsene og sørge for at frilanserne som benyttes får riktig betalt. I bransjen generelt har det nok vært for lite fokus og kunnskap om kostnadene av å være selvstendig næringsdrivende. Dette tror vi har bedret seg nå, skriver de i en e-post.
Annonse
Har kommet til enighet
Det var i begynnelsen av mai at flere frilansfotografer i Oslo bestemte seg for ikke å ta oppdrag før de får det de mener er rettferdige honorarer. Grunnen er at de ikke fikk betalt etter Norsk Journalistlags veiledende frilanssatser, som ble lansert i april.
I DN valgte seks frilansfotografer ikke å jobbe for avisen dersom ikke NJs nye satser ble fulgt.
– Det førte til at de ble utestengt en periode, men så ble det innledet forhandlinger med hver enkelt og de fikk jekket opp satsene en del. Det er bra, skriver Hoemsnes.
Etter flere runder med redaksjonene er nå de fleste frilansfotografene tilbake i jobb for redaksjonene, ifølge Lien.
– Jevnt over har honorarene gått ganske mye opp og vi er fornøyde med at mange av redaksjonene har innsett at honorarene deres har vært for lave.
– Fremdeles er det en vei å gå før de er opp mot satsene til NJ, men det er i alles interesse at vi for nå er kommet til en enighet, og kan komme ut og produsere god visuell journalistikk igjen.
– Dypt takknemlig
I tillegg til NJ-klubber og lokallag har mange privatpersoner gitt, både frilansere og fast ansatte – se oversikten her.
Ikke alle som ble oppfordret har støttet kampanjen, men frilansfotograf Kyrre Lien syns det er fantastisk at det har kommet inn over 60.000 kroner, og stort at alt fra fast ansatte fotografer og journalister, redaksjonsklubber, andre frilansere og privatpersoner har bidratt.
– Personlig syns jeg det har vært veldig gøy å se hvilket engasjement det har skapt og hvem som har bidratt, skriver han til Journalisten i en Facebook-chat fra jobbreise i USA.
– Det viser at kampen fotofrilanserne har tatt, har nådd ut til mange som er opptatt av rettferdighet i arbeidsmarkedet. Vi er dypt takknemlig for all støtten vi har fått.
Annonse
Fellesskapet avgjør bruken
Samtidig tror Lien flere og flere redaksjonsklubber og fast ansatte har innsett at kampen ikke bare handler om frilanserne, men også om de fast ansatte, fordi de kan stå i fare for å miste jobbene sine om det er mulig å heller hyre inn billige frilansere.
Hvordan pengene fra innsamlinga skal brukes er fortsatt ikke bestemt, men ifølge Lien skal de som har vært uten arbeid en stund sammen finne en god og langsiktig måte å forvalte pengene på.
– Flertallet ønsker at pengene som er donert skal brukes på å fortsette kampen for bedre vilkår for fotofrilanserne, men hva det eksakt skal bety, vil vi bruke sensommeren og felleskapet på å avgjøre.
Ifølge Oddrun Midtbø skal NJ Frilans jobbe mer politisk framover, og se på muligheten for at frilansere kan forhandle mer kollektivt i framtida.
– All ære til de som tok risikoen denne gangen. Vi stopper ikke her, og framover vil vi se litt nærmere på konkurranseloven, og utrede om det er mulig å endre på noen regler om kollektive forhandlinger.