Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Vi har ikke lyst til å være de frilanserne som kjører Norge på langs og sprer smitte til hver kommune på veien, så vi er veldig strenge på smittevern, sier fotojournalist Kyrre Lien til Journalisten.
Sammen med frilanserkollega og hyppig samarbeidspartnerPer Christian Selmer-Anderssen er Lien godt på vei nedover den klassiske ruta Nordkapp-Lindesnes, inkludert avstikkere.
Da Journalisten når teamet på telefon, befinner de seg i Trondheim, men den siste uka har de tilbrakt på veien i et korona-nedstengt, og nedsnødd, Nord-Norge.
Med leiebil, telt, tørrmat og propanapparat. Og «en halv intervjuavtale» klar på forhånd.
Målet er å portrettere Norge slik landet er akkurat nå, og kanskje gjennom litt andre typer kilder enn de vi ser oftest i mediene nå om dagen.
– Lar man seg styre av dagens nyhetsbilde, ville det kanskje vært naturlig å besøke frisører, sykepleiere eller folk som har vært syke. Vi prøver å gå litt bredere ut, og treffe vanlige mennesker som også er påvirket av hele situasjonen, sier Selmer-Anderssen.
Frilanserne produserer flere saker med tanke på salg til medier i løpet av reisen, samtidig som deler av prosjektet skal ende opp i en antologi med tanke på utgivelse til høsten. Prosjektet heter Ytterkanter og har blant annet fått støtte via Fritt Ords korona-utlysning.
Men det er ikke kun korona som preger Norge per april 2020:
– Blant de vi har møtt i Nord-Norge, føler mange seg mye mer berørt av snømengdene, som i praksis har gjort noen av bygdene vi besøkte isolerte siden oktober. Reindriftssamene har reinsdyrene gående på tørrfor, og er mer påvirket av dét enn korona-situasjonen. Det har også vært et spennende perspektiv, og en påminner om å ikke låse seg til den opprinnelige vinklingen, sier Selmer-Anderssen.
Mens Lien kjører, gjør Selmer-Anderssen research fra passasjersetet i den kompakte Kia-en de bruker som fremkomstmiddel og kontor.
– Noen av de fineste møtene har vi egentlig hatt når vi stopper tilfeldig langs veien og snakker med folk. I forgårs møtte vi en gjeng rånere som børnet i Mosjøen, sier Selmer-Anderssen.
– Det har også vært fint at folk er interessert i å snakke med oss. Alle har vært veldig åpne, vi har ikke fått nei noen steder. Det merkes at folk har savnet å snakke, og å ha noen å snakke med, skyter Lien inn.
Smitteverntiltakene er altså på plass. Teamet bunkret opp med mat før de tok flyet nordover, for å behøve færrest mulig butikkbesøk. Flyturen opp ble gjennomført med ansiktsmasker på, og klærne de hadde på seg fra Oslo har blitt plassert i en egen «søring-karantene».
De aller fleste intervjuer og fotograferinger gjøres på to meters avstand, og utendørs. Det har ikke bare vært enkelt:
– Det blir et kompromiss med jobben og produktet. Å lage en skikkelig god featuresak utendørs, i kuling og regn, det er faktisk ikke så lett, sier Selmer-Anderssen.
Så godt som alle overnattingene hittil på turen har blitt gjort i telt. Den første natta ble tilbrakt like under Nordkapp-platået. Det var heldigvis ikke så mange minusgrader, men kuling var det.
– Vi teltet mellom en lastebil og en nedsnødd campingvogn for å få litt le. Jeg vil si det fungerte sånn noenlunde. Teltet kapitulerte litt i løpet av natta, og soveposen til Per Christian tok også kvelden. Han måtte rømme innendørs et par timer, forteller Lien.
Som planlegger å bruke rundt fem dager til på ferden mot sør.