NRK-redaktør Grethe Gynnild-Johnsen (t.h.) på scenen under Medienettverkets vårmøte i Oslo, sammen med teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret. Foto: Nils Martin Silvola

– Jeg liker å ha makten det gir å være sjef

Ærlige kvinnelige ledere på Medienettverk-møte.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ledelse var et naturlig tema under vårmøtet for Medienettverket, forumet for kvinnelige medieledere og kvinner med lederambisjoner, i Oslo torsdag 4. april.

En av sesjonene ble ledet av Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen, som førte en ærlig samtale om ledelse sammen med tre andre erfarne kvinnelige ledere: Tidligere Elle-redaktør Signy Fardal, teatersjef Hanne Tømta ved Nationaltheatret og NRK-redaktør, inntil nylig distriktsdirektør, Grethe Gynnild-Johnsen.

– Liker makten

Eilertsen ville ha svar på hva som motiverte kvinnene i panelet til å bli, og fortsette å være, ledere:

– Hva er vitsen med å være sjef? Det er nesten ingen kvinner jeg har snakket med som lar seg motivere av lønn eller status. Man kan ikke overtale kvinner til å bli sjef med å lokke med slikt?

– Nei, iallfall ikke hos oss, svarte NRKs Gynnild-Johnsen, som videre konstaterte:

– Jeg liker å ha makten det gir å være sjef. Å gjennomføre noe man i fellesskap har blitt enige om at er viktig, og ha påvirkningskraft over resultatet, synes jeg er fantastisk morsomt. Det har sittet langt inne for meg å ta ordet «makt» i min munn, å si at jeg vil ha den påvirkningskraften, men nå har jeg blitt såpass voksen at jeg sier at jeg synes det er kjempeartig.

– Ikke vent

Både Gynnild-Johnsen og Tømta fortalte at de i sin tid først ble spurt om å ta steget opp som ledere, henholdsvis i NRK Sport og Rogaland teater.

– Jeg har alltid gått rundt og ventet på å bli spurt. Det har jeg gjort i alle lederjobbene jeg har hatt. Ikke vært frampå, ikke meldt meg på i kampen tidlig, men ventet og tenkt at noen har lagt merke til at jeg er flink til å jobbe. Det angrer jeg på. For de av dere her som fremdeles er unge: Ikke vent. Er det noe dere har lyst på, så gå på det, sa Gynnild-Johnsen.

Signy Fardal fortalte at hun tok det første ledersteget på en litt annen måte:

– Jeg jobbet i Dagens Næringsliv, med Kåre Valebrokk som sjef. Vi var en veldig mannsdominert redaksjon, men i en medarbeidersamtale sa jeg noe jeg ikke var forberedt på selv engang: «Jeg vil bli sjef». Ok, sa Kåre, fortalte Fardal.

– Jeg aner ikke hva som hadde skjedd hvis jeg ikke hadde sagt det den gangen. Jeg hadde lyst til å prøve meg som leder, og tenkte at jeg hadde noe å bidra med. Det var Kåre enig i, men jeg tror ikke han hadde sett det hvis jeg ikke hadde sagt det selv.

Fra venstre Trine Eilertsen, Signy Fardal, Hanne Tømta, Grethe Gynnild-Johnsen. Foto: Nils Martin Silvola

Åpne om usikkerhet

Alle de fire kvinnelige lederne fortalte åpent om tidlig tvil og usikkerhet rundt sjefsrollen:

– Jeg visste ingenting om medarbeidersamtaler, jeg var ikke kjempegod i matte... Er jeg i det hele tatt i stand til dette, lurte jeg på, sa Tømta om tankene sine før første sjefsstilling.

– De samme funderingene hadde jeg. Jeg ble spurt om å lede og ha personalansvar for NRK Sport, og holdt på å gå rett i kanvasen. Og faren min hadde fullstendig panikk: Jeg skulle bli sjefen til Arne Scheie, sa Gynnild-Johnsen, og videre:

– Jeg diskuterte dette med venner, og mente at jeg ikke var i stand til dette. Men en av dem spurte: Har du alltid syntes sjefene dine har vært gode til enhver tid? Og vet du hva du har lyst til å få til? Hva er da egentlig problemet?

– Jeg har brukt mye tid på å være redd for å gjøre feil. Jeg skulle bare visst at det er veldig bortkastet tid at jeg pisker meg selv. Det er nok av andre som gjør det, sa Tømta.

Powered by Labrador CMS