De regionale helseforetakene åpner gradvis opp helsevesenet for pressedekning av koronasaker. Her ser vi bioingeniør Hassan Alhassani, som venter på en ny koronaprøve fra en av de ansatte ved Ullevål sykehus.

Ber sykehusene legge til rette for en forsiktig åpning for pressen

De regionale helseforetakene snur, men det er ingen helomvending.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Til nå finnes det svært lite fotojournalistisk dokumentasjon av situasjonen på sykehus, legevakter og andre steder det tas imot koronapasienter, som Journalisten skrev om tidligere denne uka.

Flere redaksjoner og produksjonsselskaper har gjentatte ganger forsøkt å få tilgang til å dokumentere dette, men har fått avslag på avslag.

Fortsatt i beredskap

Nå ønsker de regionale helseforetakene en «forsiktig åpning» for pressen, opplyser kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst til Journalisten.

– Det betyr altså ikke at alle redaksjonene kan regne med å komme inn på sykehusene, understreker hun.

Onsdag kveld hadde de administrerende direktørene i Helse Nord, Helse Vest, Helse Midt og Helse Sør-Øst et møte for å diskutere pressens adgang til sykehus og andre deler av helsevesenet under koronapandemien. Der ble de enige om at de fire regionale helseforetakene nå vil be sykehusene om å legge til rette for en forsiktig åpning for pressen.

– Alle er fortsatt i beredskap, samtidig som man går over til en mer ordinær drift, sier Sande.

Det kan bety at noen har kapasitet til å ta imot presse på nåværende tidspunkt, mens andre ikke har det, sier hun, og at dette er opp til hvert enkelt sykehus, helsestasjon og legevakt. Som Sande sa til Journalisten også tidligere denne uka, har svært mange medier og produksjonsselskaper tatt kontakt.

– Viktig at mediene er uavhengige

– Hvert helseforetak gjør en selvstendig vurdering, og mediene må også akseptere et nei, sier Sande.

Kommunikasjonsdirektør i Helse Sør-Øst, Gunn Kristin Sanda.

– De må vurdere «har vi kapasitet i morgen, eller kanskje i neste uke». Det kan hende noen for eksempel sier at de ikke kan ta inn et helt team, men kan slippe inn én enkelt fotograf, legger hun til.

Sande understreker at noen fortsatt vil være betenkte til å slippe inn pressen, og at de ansatte også må få ytre seg om dette. Men at de regionale foretakene har stor forståelse for pressens viktige rolle i denne spesielle tida, både med tanke på den daglige nyhetsdekninga, men også dokumentasjonen for ettertida.

– Selv om noen sykehus også har dokumentert selv, er det viktig at mediene er uavhengige og selvstendige.

– Helt i tråd med hva vi ba om

Aftenposten er blant redaksjonene som har ønsket tilgang til å dokumentere det som skjer på sykehusene, og sendte et brev til Helse- og omsorgsdepartementet, der de ba om at det legges til rette for det.

– Dette er jo veldig bra, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, når Journalisten viser henne konklusjonene fra helseforetakenes møte.

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Hun hadde ikke hørt om dette da vi ringer, men sier de ganske umiddelbart vil ta kontakt med sykehusene på nytt, for å be om å få komme inn.

– Det betyr jo at vi får en mulighet til å rapportere og dokumentere det som skjer. Dette er helt i tråd med det vi ba om i brevet, sier hun.

Nøyaktig hvilke saker de ønsker å lage er for tidlig å røpe, sier nyhetsredaktøren.

– Vi jobber jevnlig med å gi leserne best mulig informasjon om koronasituasjonen, og samtidig vil vi granske hvordan myndighetene forvalter dette. Så det kan være kritiske saker, men også om hvordan helsearbeiderne jobber.

Rettelse: I en tidligere versjon hadde vi med tre punkter, omtalt som konklusjoner fra onsdagens møte, klippet fra sakspapirene. Da dette kun er å anse som råd, har vi valgt å fjerne dem.

Powered by Labrador CMS