KVINNER I SPORTSJOURNALISTIKKEN:
Mette Bugge (Aftenposten), Hanne Skjellum Mueller (NRK), Ida Høidalen (VG), Louise Samnøy (TV3) og Ida-Marie Vatn (TV 2) var i Japan for å dekke håndball-VM. I tillegg var Kaja Snare også der for TV3, samt Melina Pambou for Dagbladet.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Mange kvinner dekka VM i Japan: – Det skulle bare mangle
Sju kvinner blant de norske.
– Det var en kjempeopplevelse, et nytt land og en ny kultur. Du er i en boble der og da, det er veldig mye jobb, men samtidig veldig gøy, sier sportsjournalist Louise Samnøy til Journalisten.
Hun kom akkurat hjem fra Japan, der hun de siste ukene har dekka håndball-VM som reporter for TV3. Til vanlig er hun sportssjef i Østlandsposten, men har hatt permisjon for å jobbe for TV-kanalen under flere mesterskap det siste året.
Viktig for sammensetninga
Journalisten har den siste tida skrevet om at det er få kvinner i sportsjournalistikken. Vi snakket blant annet med Aftenposten-journalist Mette Bugge på telefon fra Japan, som har vært i yrket i over 40 år, og sa hun synes det er trist både for redaksjonene og for idretten.
– I utgangspunktet er vi kvinnelig journalister som alle andre, men innimellom har vi nok noen andre synspunkter og andre ideer til saker, sa hun.
Senere fikk vi tips om at det var uvanlig mange kvinner blant de norske sportsjournalistene under årets VM:
– Jeg kan i hvert fall ikke huske så mange på mine 55 mesterskap i håndball, skrev Espen Hartvig i NTB i en e-post til Journalisten.
– Alt i alt var vi godt med kvinner. Det skulle bare mangle, synes jeg, at det også er kvinnelige sportsreportere tilstede. Særlig i et mesterskap for kvinner, men også herremesterskap, sier Samnøy.
Hun har jobba som sportsjournalist siden 2012, og har inntrykk av at redaksjonene har blitt mer bevisste på å få inn flere kvinner de siste årene. Hun mener det er viktig, ikke fordi en bør ha flest mulig kvinner, men på grunn av sammensetninga.
– Jeg tenker det viktigste er miksen, at det både er kvinner og menn, godt voksne og unge, i sportsjournalistikken. Både for miljøet, spørsmålsstillinga og idéutvikling.
– Ikke tenkt så mye på det
Også Ida Høidalen i VG Sporten synes det har vært positivt å jobbe på et mesterskap med flere kvinner, uten at hun har tenkt nevneverdig over det mens hun var i Japan.
– Det er jo alltid hyggelig at det er flere jenter på tur, og det er viktig for miljøet. Men helt ærlig var det ikke noe jeg hadde tenkt noe særlig på før Mette Bugge nevnte det, sier hun til Journalisten.
Dette er det tredje mesterskapet hun dekker, og hun mener det har vært en del kvinnelige journalister med blant de norske i alle tre. I VG er de fire fast ansatte i sportsjournalistikken, inkludert Høidalen, og 23 menn.
– Jeg vet jo at det er færre kvinner enn menn i sportsjournalistikken, men jeg har aldri følt veldig på at vi er i undertall. Det er viktig med både kvinner og menn, men jeg mener ikke det skal være hvilket kjønn du har som skal ha noe å si, men om du jobber hardt og gjør en god jobb, sier hun.