Norsk Journalistlag presenterte i dag sin nye klimaveileder. – Det viktigste med en slik veileder er bevisstgjøring, sier leder Hege Iren Frantzen.Illustrasjonsfoto: AP / NTB
NJ med klimaveileder: Vil ha kortreist mat, «rykke»-elsykler og kutt i flybruk
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Norsk Journalistlag (NJ) ønsker å gå foran med et godt eksempel i klima- og miljøsaken, og har derfor lansert en klimaveileder for organisasjonen.
Annonse
Veilederen ble vedtatt av landsstyret 3. februar i år - og presentert i dag.
Kortreist mat, miljøvennlig bestikk, redusert matsvinn, innkjøp av redaksjonelle «rykke»-elsykler og grønne jobbreiser er temaer NJ ønsker mer bevissthet rundt.
«NJ erkjenner klimautfordringene, og skal aktivt tenke grønt i sitt arbeid»
Et forslag om å utarbeide klimaveilderen ble samtidig lagt inn i programmet og tiltaksplanen til NJ. Året etter ble det foreslått for landsstyret at det skulle nedsettes et utvalg bestående av representanter fra NJ og lokale klubbledere.
Grønt arbeid
Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll, fikk i oppdrag å lede utvalget.
– Innspillet kom fra to av våre medlemmer i NJ Møre og Romsdal. Det tok vi med videre til landsmøtet i 2019. Det ble en veldig debattert sak. Hvordan vi skulle ordlegge oss og hva vi skulle etterstrebe var ting som ble grundig diskutert, forteller han.
Arbeidet med veilederen har foregått på hjemmekontor og via nettmøter, og har ifølge Høgstavoll vært en god, nøye og miljøvennlig prosess hvor alle Njs lokallag har fått muligheten til å kommentere.
– Dette er ikke satt i stein, men vi ønsker at NJs medlemmer skal tenke at har du muligheter til å bruke alternativ transport, så gjør gjerne det, selv om det koster litt mer enn å fly.
Tiden for å ta med seg hele styret på en hyggelig tur til utlandet for en helg, er nok forbi.
NJ-leder Hege Iren Franzen
– Det viktigste med en slik veileder er bevisstgjøring. Det starter en prosess hos oss hvor vi begynner å tenke på hvordan vi kan være mer klimavennlige. Det var viktige diskusjoner på landsmøtet om at dette ikke skal påvirke journalistikken, men at det er ment som en veileder når NJ skal planlegge og arrangere møter, forteller NJ-leder Hege Iren Frantzen.
Hun applauderer arbeidet som er nedlagt og er bestemt på at NJ skal ta i bruk veilederen i fremtiden. Utenlandsreiser skal begrunnes godt.
Regelen om å finne billigste reisemåte er allerede endret til at man kan velge den mest miljøvennlige, selv om den er dyrere.
– Vi gjør jo en jobb internasjonalt og må fortsatt belage oss på mye reise i fremtiden, men når vi reiser skal vi ha tenkt igjennom hvordan vi reiser. Tiden for å ta med seg hele styret på en hyggelig tur til utlandet for en helg, er nok forbi. Da bør man ha tenkt igjennom hvordan reisen spiller på lag med den nye veilederen, sier hun og legger til:
– Det må være mulig for våre tillitsvalgte i Finnmark å delta på våre samlinger i Oslo, og vi må kunne besøke alle redaksjonene i Norge. Det er ikke alltid like lett å reise til våre samlinger om man kun skal belage seg på buss. Det er jo en vurdering som må gjøres fra gang til gang.
Utvalget har bestått av Ingrid Grimstad og Mari Hauge (NJ), Annette Hobson (NRK), Jørgen Braastad (VG) og Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll (Vikebladet)