Arbeidsrettsadvokatene Kari Bergeius Andersen og Ole André Oftebro er blant ekspertene som tviler på lovligheten ved NRKs Newton-ansettelse.

Eksperter om NRKs Newton-stilling: – Veldig problematisk, og mest sannsynlig ulovlig

Reagerer på begrunnelsen for å ansette ny person med to års mellomrom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK har laget vitenskapsprogrammet Newton siden 1995. Likevel ansettes programlederen midlertidig, omtalte Journalisten nylig.

Flere advokater med arbeidsrett som spesialfelt reagerer nå på begrunnelsen NRK gir for at programlederstillingen kan være midlertidig: At programkonseptet er i endring og at det ønskes programledere med ulik bakgrunn, som kan profilere innholdet på nye måter.

– Jeg synes praksisen er veldig problematisk. I aller beste fall er den i gråsonen, og mest sannsynlig er den ulovlig, sier advokat Ole André Oftebro til Journalisten, og får støtte fra andre arbeidsrettsspesialister.

NRK fastholder at de ser på Newton-stillingen som lovlig, se tilsvar lenger ned i artikkelen.

– Behovet ikke midlertidig

– Jeg kan forstå ønsket om dynamikk og utvikling av programmet, nye impulser, folk med ulik bakgrunn og utdannelse. Alder er kanskje også et poeng. En seksti år gammel programleder får kanskje ikke den samme kontakten med det unge publikummet til programmet, sier Oftebro til Journalisten, før han legger til:

– Problemet er at dette ikke er legitime hensyn etter arbeidsmiljøloven.

Oftebro er advokat og partner i advokatfirmaet Ræder, der han leder faggruppen for arbeidsrett.

Advokat Ole André Oftebro.

Han forteller at hovedregelen i arbeidsmiljøloven er fast ansettelse.

– Når NRK starter å utvikle et program, bør utgangspunktet være fast ansettelse, uansett. Hvis programmet viser seg å ikke ha livets rett, bør man kunne benytte programlederen i andre prosjekter. Hvis ikke arbeidstakeren fungerer, må man avslutte arbeidsforholdet, sier Oftebro.

Newton har levd på skjermen hos NRK siden 1995. Etter en tid med Youtube som hovedplattform, er programmet tilbake på NRK Super.

– Når et program har gått i 25 år, er det ikke tvil om at det er liv laga. Behovet for programledelse er ikke midlertidig. Da må man forholde seg til loven, sier Oftebro.

– Burde være best i klassen

Oftebro konstaterer at det generelt er stor bruk av midlertidighet i mediebransjen.

– Til en viss grad er dette forståelig, for eksempel der man må se om konsepter er liv laga og generer reklame- eller annonseinntekter. Lovverket åpner i begrenset grad for å ta slike hensyn, så ofte er nok praksisen ulovlig, sier advokaten.

Han legger til:

– NRK er jo til forskjell fra andre aktører statseid og finansiert over skatteseddelen. Det tilsier at NRK bør ha mindre behov for midlertidighet enn andre aktører. NRK burde jo være best i klassen.

– Ikke behov, men ønske

Oftebro får støtte fra advokat, partner og styreleder Kari Bergeius Andersen i advokatfirmaet SBDL. Hun har jobbet med arbeidsrett i en årrekke, og er medforfatter på flere lærebøker om fagfeltet.

Andersen slutter seg helt og fullt til Oftebros uttalelse om at ansettelsesmåten er problematisk, i beste fall i gråsonen og mest sannsynlig ulovlig.

– Arbeidsmiljøloven er egentlig veldig streng. Utgangspunktet er at midlertidig ansettelse er lov når man har reelle midlertidige behov. Her har jeg en følelse av at NRK har midlertidige ønsker, mer enn de har behov, sier Andersen til Journalisten.

Hun drar en tenkt parallell til en annen bransje:

– For et byggefirma er gjerne hvert bygg et eget prosjekt. Men det gir likevel ikke grunnlag for midlertidighet, hvis man har samme behov for å banke spiker hver gang. Hvis hverdagen er å gå fra prosjekt til prosjekt, har man ikke et midlertidig, men et permanent behov.

Andersen utdyper:

– Jeg tviler ikke et sekund på at Newton har utviklet seg i perioden det har vært på skjermen. De fleste arbeidsplasser utvikler seg i en sånn periode. Men er det det samme programmet? Jeg kan ikke se at programlederrollen i denne sammenhengen skulle være noe annerledes enn de øvrige stillingene i redaksjonen, annet enn NRKs behov for et nytt fjes. Men det kan ikke kalles behov, det er et ønske.

Kan kreve erstatning

Andersen opplyser at den mest konkrete konsekvensen hvis en stilling viser seg å være ulovlig, er at den ansatte har krav på fast stilling.

Eller at en tidligere ansatt kan kreve erstatning for økonomisk tap, hvis man ikke fikk fortsette i stillingen.

– Hvis det blir en sak, må NRK kunne dokumentere at det er snakk om vidt forskjellige behov fra periode til periode. Da ser man på utlysningstekster, stillingsbeskrivelser, og spør gjerne arbeidstakeren hva vedkommende konkret gjør i jobben, og i hvilken grad man bruker kompetansen sin i de ulike oppgavene, sier Andersen.

Advokat Henning Heitmann.

Også advokat Henning Heitmann mener NRKs ønske om fornyelse er lett å forstå, men ikke holder som begrunnelse for midlertidig ansettelse etter arbeidsmiljøloven.

– Jeg vil si at måten ansettelsen er ordnet på nå, er tvilsom. Det er god grunn til å stille spørsmål ved om begrunnelsen er i samsvar med kravene for midlertidig ansettelse. Det tviler jeg på, sier Heitmann til Journalisten.

Heitmann har hatt arbeidsrett som spesialfelt i en årrekke, har vært rådgiver i Arbeidsdepartementet, og leder faggruppen for arbeidsrett i advokatfirmaet SANDS, der han er partner.

Inviterer advokater til dialog

Regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK Midt har blitt forelagt advokatenes uttalelser om Newton-stillingen, og svarer:

Regionredaktør Sigrid Gjellan.

– NRK er opptatt av å være en etterrettelig og ryddig arbeidsgiver. Dersom vi gjør feil, vil vi gjennomgå og endre vår praksis. Vi mener at programlederrollen i Newton er av en slik karakter at den kvalifiserer til å være en midlertidig stilling, og at vår praksis dermed er innenfor rammene i arbeidsmiljøloven, skriver Gjellan i en e-post.

Hun legger til:

– Vi ser at det her hevdes det motsatte, og vi inviterer derfor gjerne til en nærmere dialog med NRK.

NRK Midt, tidligere NRK Trøndelag, har hatt ansvaret for Newton-produksjonen siden tidlig på 2000-tallet.

Journalist Nils Martin Silvola har selv vært midlertidig ansatt i NRK i 2012/2013.

  • Har du tips eller innspill til saken, eller om du har jobbet som midlertidig eller vikar i NRK eller andre redaksjoner, ta gjerne kontakt med journalist Guro Flaarønning: e-post gf@journalisten.no eller telefon/Signal 91641859.
Powered by Labrador CMS