Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Resultater fra NOKUTs årlige undersøkelse blant norske studenter, Studiebarometeret, ble denne uka lagt fram for sjette gang.
Undersøkelsen viser at utdanningen ved Høgskulen i Volda (HiVolda) scorer høyest når journalistikkstudenter på bachelornivå, nærmere bestemt andreårsstudentene, gir en helhetsvurdering av sin tilfredshet med utdanningen med poeng fra 1 til 5.
Mye praksis
Studentene ved TV/radio-spesialiseringen av studiet gir i snitt 4,6 av 5 mulige poeng, mens studentene ved avis/nett gir 4,5. Oppskrifta er mye praksis gjennom hele utdanningen, tror dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, ved avdeling for mediefag.
– Vi har egen nettavis, egen tv-stasjon, egen radiokanal, egne studio og redaksjonslokaler. Studentene går i turnus, har helgevakter og vi får tilbakemelding fra bransjen på at de er godt forberedt når de kommer ut i praksis og jobb, sier hun til Journalisten.
– I tillegg har vi tett bransjekontakt, vi har folk fra VG, TV 2 og andre store mediehus her nesten ukentlig. Det er litt sånn «der ingen skulle tru at nokon kunne drive journalistutdanning», sier Rotevatn.
Rektor Johann Roppen kaller journalistikkutdanningen for flaggskipet til høgskolen. Han forteller at studentene er særlig fornøyd med studiemiljøet ved høgskolen, som han mener blant annet er fordi de har tilgang på lokaler og utstyr hele døgnet.
– Studiemiljøet er jo ikke bare noe som kommer utenom, det er det som skaper grunnlaget for læring, sier han.
De ansatte ser fram til det nye mediebygget, som etter planen skal stå ferdig i 2020, men trolig blir noe forsinket. Det skal samle alle de 500 studentene ved mediefag, samt alle ansatte under samme tak. Til sammen har HiVolda seks medierettede bachelorgrader og én mastergrad.
– Det bør bli verdens bedre mediehus, kan jeg vel si, sier Roppen.
Også bachelorstudiene ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Stavanger får gode tilbakemeldinger, med 4,4 poeng fra de svarende studentene.
Studiebarometeret 2018:
Volda TV/radio: 4,6
Volda Avis/nett: 4,5
Universitetet i Bergen: 4,4
Universitetet i Stavanger: 4,4
OsloMet: 3,9
Nord universitet: 3,9
Høyskolen Kristiania: 3,9
NLA Høgskolen: 3,5
(Tilfredshet med bachelorutdanninger journalistikk.
Snittpoengsum 1-5.
Kilde: NOKUT)
I Bergen ble utdanningen i 2017 lagt om og flyttet til Media City Bergen. Dermed lever studentene tett på blant annet TV 2, NRK, Bergens Tidende og Bergensavisen.
– For journalistutdanningen har det vært en total omlegging av studiet ved innflytting i Media City. I tillegg til tett kontakt med arbeidslivet vektlegges studentaktiv læring og innovasjon som viktige elementer i utdanningstilbudet, sier Oddrun Samdal, Universitetet i Bergens viserektor for utdanning, i en pressemelding.
NLA på bunn: – Ikke fornøyd
De private bachelorutdanningene, ved Høyskolen Kristiania og NLA Høgskolen, kommer noe svakere ut med henholdsvis 3,9 og 3,5 i poeng på helhetsvurdering.
Avdelingsleder Hilde Kristin Dahlstrøm ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen sier at det var overraskende å finne utdanningen på bunnen av lista.
– Vi er selvsagt ikke fornøyd med dette, og må jobbe for å bli bedre. Nå skal vi bruke tid på å gå inn i tallene og se om det er mer informasjon å hente der. Samtidig ser vi at resultatet er basert på veldig få svar, det er et forbehold vi må ta. Og så scorer vi heldigvis bra på masterprogrammet vårt, der ligger vi godt over snittet med 4,6, sier Dahlstrøm.
NLA Høgskolen hadde også den laveste svarandelen blant journalistikkstudentene. 12 av 52 andreårsstudenter, rundt 23 prosent, har besvart Studiebarometerundersøkelsen.
Annonse
OsloMet og Nord under 4
Bachelorutdanningene på de statlige universitetene Oslomet og Nord universitet får 3,9 poeng på 5-poengsskalaen av studentene.
Bachelorstudiet i fotojournalistikk ved OsloMet scorer imidlertid høyt på tilfredshet, med 4,5 poeng.
Bachelorutdanningen ved Nord universitet ble nylig vedtatt lagt om til en praktisk masterutdanning i journalistikk og kommunikasjon.
4,1 er snittsummen for alle de nær 1800 studieprogrammene som dekkes av Studiebarometeret.