NJ sier nei til Kina-armbånd

Journalistlaget kommer ikke til å distribuere protestarmbånd til medlemmer som skal dekke Beijing-OL, slik den internasjonale journalistføderasjonen ønsker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere i uka ble det kjent at International Federation of Journalists (IFJ) står bak en ytringsfrihetsaksjon knyttet til Beijing-OL. IFJ ønsker at journalistene som dekker OL skal bære et svart armbånd, med påskriften «Play the game for media freedom».

Det er Dansk Journalistforbund som har vært initiativtaker til aksjonen, som har vakt sterke reaksjoner blant norske journalister.

– Uaktuelt for NJ

Eva Stabell, som er landsstyremedlem i Norsk Journalistlag og styremedlem i det internasjonale journalistforbundet, sa onsdag at hun regnet med at NJ vil støtte initiativet.

Men nå slår leder av journalistlaget, Elin Floberghagen, fast at det er helt uaktuelt for NJ å bidra til armbånd-aksjonen som IFJ legger opp til. Dette er besluttet av journalistlagets ledergruppe.

– Vi kommer ikke til å sende ut noen armbånd, verken til sportsjournalister som skal dekke sportsarrangementene eller journalister som skal dekke andre Kina-spørsmål framover. Norske journalister bør være rene journalister, og gjøre den jobben best mulig. De skal ikke drive aksjon samtidig, sier Floberghagen.

– NJ stiller seg med andre ord heller ikke bak Kina-aksjonene til Reportere uten grenser?

– Nei, NJ har tatt avstand fra deres aksjonsformer. Nettopp fordi vi mener de bygger ned troverdigheten for uavhengige journalister verden over. Vi må være uavhengige av alle særinteresser når vi skal dekke arrangementer.

Uavhengighet

– Men det er støtte til armbånd-aksjonen blant andre europeiske journalistforbund. Hvorfor skiller NJ seg ut?

– Vi har tatt en vurdering av hvordan vi vil håndtere saken, og bestemt at vi ikke kommer til å sende ut armbånd. Jeg opplever at NJ og norske journalister er veldig opptatt av å beholde uavhengigheten. Det tror jeg er riktig.

– Er det flere søsterforbund som står på NJs linje?

– Det vet jeg ikke, for vi har ikke rukket å sjekke det. Det jeg har hørt er at de engelske, franske og danske journalistforbundene ønsker å sende armbåndene ut til sine akkrediterte journalister, sier Floberghagen.

Voice of Tibet

Hun understreker at NJs aktiviteter i forhold til Beijing-OL skjer på organisasjonsnivå. NJ har blant annet sendt ut et hefte via Journalisten til sine medlemmer, med informasjon om menneskerettigheter i Kina. NJ støtter også et prosjekt knyttet til radiostasjonen Voice of Tibet, og andre prosjekter er til vurdering.

– Det er viktig å skille mellom det vi gjør som forbund, og det den enkelte journalist skal konsentrere seg om, poengterer NJ-lederen.

Powered by Labrador CMS