Egmont:

Flere av publikasjonene i Egmont er basert på innhold fra frilansere. Og flere skal det bli.

Mange journalistløse blader i Danmark

Mens de ansatte i norske Egmont belager seg på nedbemanninger og journalistløse redaksjoner, ligger de tiår bak danskene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bare noen uker før påske ble det kjent at Egmont Publishing i Norge har besluttet å halvere antall journalister i sine publikasjoner. Bakgrunnen er et ønske om det ledelsen karakteriserer som Optimal Redaksjonell Organisering (ORO). I løpet fram til kunngjøringen i slutten mars er helt journalistløse redaksjoner blitt foreslått og vurdert. Konklusjonen er at landets største magasin- og ukebladforlag står igjen med til sammen 27 reportere og deskjournalister når omstillingen er gjennomført. I dag har Egmont 50 reportere. Totalt vil 42 stillinger bli kuttet i forlaget.

Vår dekning av Egmont finner du her

Allerede i dag er flere av publikasjonen nær sagt journalistløse. Prosjektleder for ORO, Kjersti Mo, bemerket blant annet under offentliggjøringen av opplags- og lesertall at årets opplagsvinnere, Det Nye og Det Nye Shape-up, er journalistløse publikasjoner.

Ser til Danmark

De ansatte i Egmont i Norge har bekymret skult mot Danmark. Ifølge klubbleder for journalistene i Danske Egmont, Christine Grøntved, var de 55 medlemmer under journalistoppgjøret i mai i fjor.

- Det som nå skjer i Norge har skjedd gradvis i Danmark over 25 år. I magasinet Hennes verden har det ikke vært skrivende journalister på 20 år. I samme periode er fire redaktører og fire redaksjonssekretærer til gjengjeld blitt redusert til fire redaktører.

Det sier også direktør for danske Egmont Publishing, Klaus Th. Høeg-Hagensen til danske Journalisten.

- I Danmark kombinerer vi våre egne journalister med frilansere. Det har vi gjort i alle år. Og så forstår jeg at det er mindre vanlig i Norge enn her.

Da den danske utgaven av Her og Nå ble lansert i 1997 ble fire av de sju fast journalistene i Hjemmet flyttet over. De siste tre ble fastlansere fram til de gikk av med pensjon, og bladet har i dag bare frilansere. Deres tilknytning er at de gir fra seg alle rettigheter til innholdet sitt mot at de får tre måneder oppsigelse.

I bladet ALT for damerne, hvor Grøntved selv er journalist, er redaksjonen redusert fra seks til tre faste journalister. Men til gjengjeld er det ansatt en journalist i boligredaksjonen, en i sunnhetsredaksjonen og en i nettredaksjonen.

Noen flere journalister

- Så vi har faktisk i alt flere redaksjonelt ansatte enn tidligere, men så utgir vi også nå ekstra boligmagasin og sunnhetsmagasin flere ganger om året.

Grøntved forteller at Dansk Journalistlag har forsøkt å holde fokus på frilanserne med tanke på presset de har vært utsatt for med å gi fra seg rettigheter til eget innhold, samt å akseptere lavere honorarer. Hun vet ikke hvor mange frilansere som benyttes av danske Egmont Publishing, men mener at antall fast ansatte har vært på samme nivå de senere årene, men flyttet rundt på huset.

Til danske Journalisten sier Grøntved at jo flere frilansere forlaget benytter seg av, jo mer tid må brukes på å redigere, vinkle, coache og språk.

- Det er lettere å sparre med fast ansatte enn over en mail.

Powered by Labrador CMS