Gard Steiro og Olav Hypher var enige om at ledere må være mer eksplisitte i hva som ikke forventes av journalister utenfor arbeidstid.

NJs landsmøte 2023

Klarer ikke å skille mellom arbeid og fritid: – Vi må jobbe med kulturen og forventningene

Viktig at ledere forklarer hva som ikke er krevet av arbeidstakerne, påpekte VG-sjef Gard Steiro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Journalistundersøkelsen 2022 kommer det blant annet frem at nesten tre fjerdedeler av Norsk Journalistlags (NJ) medlemmer føler seg helt eller delvis forpliktet til å svare på jobbrelaterte henvendelser utenom arbeidstid.

Blant norske journalister er det et utbredt problem at man ikke klarer å skille mellom jobb og fritid, ifølge undersøkelsen.

– Antall plattformer har økt, flere flater skal fylles og det er færre journalister som skal fylle flatene.

Det sa NJ-rådgiver Trond Idås da han presenterte noen av funnene i undersøkelsen på NJs landsmøte onsdag.

Egne forventninger

Til å diskutere undersøkelsen hadde NJ invitert sjefredaktørene Gard Steiro (VG), Tone Sanden (Dølen) og Erik Sønstelie (Oppland Arbeiderblad) – pluss stabsredaktør Lars Helle (Dagbladet) og organisasjonsdirektør Olav Hypher (NRK).

Samtlige medieledere ga uttrykk for at journalister, generelt sett, følger godt med på samfunnet rundt seg, og at det er forventet at man holder seg oppdatert. Men ofte ligger det på ledelsen å si ifra til ansatte at de må ta fri når de har fri.

– Det er vanskelig å skru av jobbryteren. Man forventer at journalister følger med, men ofte er det jeg som leder som må minne journalistene på at de har fri, sa Dølen-redaktør Sanden.

Når det ikke skilles mellom jobb og fritid øker sannsynligheten for utbrenthet og andre følgesykdommer, ifølge Idås. Og det er ofte mest slitsomt for dem som kanskje ikke kan sitte lenger på ettermiddag, som for eksempel småbarnsforeldre.

– Resten av redaksjonen jobber på høygir og de opplever at det stadig vekk er dem som må gå. Det gir slitasje og blir et krysspress mellom hvem de skal være på jobb og hjemme, sa han.

Et kulturproblem

Blant utfordringene er alle de digitale verktøyene som gjør det vanskelig å skru helt av. Når er det greit å få epost eller få jobbmelding på Slack, spurte lederne seg.

NRK-direktør Hypher understreket at lederne har et ansvar for å sette en kultur.

– Det står ikke i NRKs regler at man alltid skal være på. Men det blir en kultur, og ledere må være mer eksplisitte. Man har kanskje vært litt ubetenksomme, og da må vi være litt ekstra tydelige i våre forventninger, sa Hypher.

Han fikk støtte fra Steiro som mener det er viktig at ledere forklarer hva som ikke er krevet av arbeidstakerne.

Aldri skille mellom arbeid og fritid? I panelet på landsmøtet var Gard Steiro, Erik Sønstelie, Olav Hypher, Tone Sanden og Lars Helle.

– Men nå snakker vi mye om de digitale verktøyene. Selv om undersøkelsen viser trekk, har arbeidstid vært en utfordring for bransjen lenge. Verken jeg eller Dag Idar var forbilder på skille mellom privat og arbeid, sa VG-sjefen – og henviste til tiden da han NJ-leder Dag Idar Tryggestad jobbet sammen som journalister i Bergens Tidende.

At man er oppdatert er vel og bra, men den usunne biten går på at folk kan bli syke og brenne ut, sa Steiro.

– Og man blir ikke en god journalist av å jobbe døgnet rundt, året rundt. Det er bra at NJ tar tak, og så må vi som ledere ta tak. Vi må jobbe med kulturen og forventningene.

Mer forståelse

Blant lederne i panelet var man skjønt enige om at det i mediebransjen er blitt større forståelse for at journalistene er i ulike faser av livet.

Fra salen kom det likevel eksempler på journalister som har vurdert å bytte arbeid, fordi småbarnsliv ikke går opp med jobben.

– Jeg opplever at det er stor forståelse i redaksjonene. Det er foreldremøter og fotballtreninger og det er viktig å ha respekt for det, poengterte Dagbladet-redaktør Helle.

Han la imidlertid til at man i redaksjonene kanskje bør jobbe mer med å gjøre hverandre bevisste på hva ulike livssituasjoner innebærer.

– Mistet oversikten

At inntoget til hjemmekontoret under pandemien kan ha bidratt til å viske ut skillet mellom jobb og fritid, var det flere av lederne som poengterte. Prat ved kaffemaskiner og felles lunsj har det i varierende grad blitt mindre av etter pandemien.

– Det er et dilemma for oss. Vi mister litt oversikten særlig over en del enkeltmedarbeidere. Man mister kanskje en sosial ventil og fellesskapet forsvinner litt. Vi er usikre på om det er riktig for NRK og den enkelte medarbeider at man sitter hjemme, sa Hypher.

Selv om man er på hjemmekontor har arbeidsgiver krav om å sørge for at man har det bra der man er, og i NRK jobber man mye med det om dagen, la han til.

For VG er også hjemmekontor et voldsomt dilemma. I deres egne undersøkelser ble det rapportert om dårligere skille mellom jobb og fritid, og betydelig mer stress under pandemien, sa Steiro.

– Det handler om kultur og kompetanse, men også det å klare å skille mellom jobb og privatliv. Det er et stort eksperiment vi ikke vet konsekvensene av. Jeg er usikker på om det er riktig og sunt. Det gjør noe med livene våre at jobb og privatliv flyter sammen, la han til.

NJ-rådgiver Idås avsluttet seansen må å anmode journalister om å være bevisste på når man skal jobbe, og å passe på seg selv og familie.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.



Powered by Labrador CMS