Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, her under debatten om Frode Berg-saken i Tromsø i vår. Arkivfoto: Kristine Lindebø
Kristine Lindebo
Valgpraten: Skjalg Fjellheim tar det som en selvfølge at også politiske journalister og redaktører stemmer
– Vi er også medborgere.
Snart er det lokalvalg. Journalisten har spurt redaktører og politiske kommentatorer i norske aviser om deres forhold til valg, journalistikk og om de selv bruker stemmeretten.
Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
Her kan du lese flere Valgpraten.
– Stemmer du ved politiske valg?
– Alltid. Hver eneste gang siden jeg fikk stemmerett. Og alltid på selve valgdagen, i min valgkrets i Tromsø. Det er en høytidsstund.
– Hva har overrasket deg mest så langt i årets valgkamp?
– At Nord-Norge-banen har blitt en stor nasjonal sak, som preger dekningen i de store mediene. Hvem skulle trodd det? Men det er en av flere effekter av de store bevegelsene i velgermassene i nord. Tillitskløften mellom nord og sør er et problem Norge må løse.
– Mener du politiske journalister og redaktører bør bruke sin stemmerett? Hvorfor, hvorfor ikke?
– Jeg regner det som en selvfølge. Vi er også medborgere i et representativt demokrati, og vi bor i lokalsamfunn der vår egen hverdag, eller våre nærmeste, påvirkes av politiske beslutninger. Forsvar av vårt liberale demokrati har aldri vært viktigere enn i dag. Å bidra i dette demokratiet, som utsettes for påkjenninger fra ytterfløyene, burde være obligatorisk.
– Hva er din morsomste eller rareste opplevelse innen politikk eller politisk journalistikk?
– Det morsomste var folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap i 1994. Temperatur, mobilisering, stort folkelig engasjement, alle konfliktakser i Norge samlet i en og samme sak. Det var så mye som sto på spill, og en voksenopplæring i demokrati som jeg ikke ville vært foruten.
– Hvor mener du grensen bør gå for relasjoner mellom politikere og journalister?
– Man bør holde seg borte fra private selskaper, bursdager og lignende. Hva er egentlig poenget? Samrøre mellom presse og politikk kan være en grunn til at folk mistror pressen, og det taper bransjen som helhet på. For mange i media tror de selv kan avgjøre om de har tillit eller ikke, men det er en stor misforståelse.
– Hva er de viktigste egenskapene til en politisk journalist?
– Evne til å sette seg raskt inn i saker ved hjelp av et bredt kildegrunnlag. Og uavhengighet!
– Er norske journalister for venstrevridde?
– Ja, slik er det, og det er det ikke mulig å snakke seg bort fra, hvis vi skal tro undersøkelsen som ble lagt fram i Bergen i vår. Journalistene er en ganske ensartet gruppe, med nokså lik bakgrunn, som stemmer likt. Jeg tror også det påvirker vinklinger, fokus, hva man skriver om. Og ikke minst, hva man ikke skriver om.