NRKs Morten Jentoft har rapportert fra gjenerobrede områder i Ukraina de siste dagene.
Foto: Skjermdump NRK
Mens NRKs Morten Jentoft var i Kharkiv, startet den største militære motoffensiven siden andre verdenskrig
– Det er store ting som skjer her. Det er historie.
De siste ni dagene har NRKs Morten Jentoft befunnet seg i Kharkiv fylke i Ukraina.
Da Journalisten snakket med NRK-kollega Roger Sevrin Bruland i august, var det forventet at en ukrainsk motoffensiv skulle starte i Kherson.
Men oppbygningen av styrker i sør viste seg, i alle fall delvis, å være en avledningsmanøver. De siste dagene har ukrainske styrker i stedet satt inn en kraftig motoffensiv nord i landet, blant annet i områder øst for Kharkiv.
Historisk motoffensiv
Der befant Jentoft seg:
– Det var tilfeldigvis da jeg var her, at offensiven startet. Det er store ting som skjer her. Det er historie, sier Morten Jentoft til Journalisten.
Han har nylig sluppet inn i de områdene som er frigjort øst for Kharkiv, og laget reportasje som ble sendt på Dagsrevyen tirsdag. Flere medier kaller det den største motoffensiven i Europa siden andre verdenskrig.
Det har ikke vært fritt frem for internasjonale journalister i Ukraina den siste tiden, og ukrainske myndigheter har holdt tilbake på tilgangen til de frigjorte områdene.
– Situasjonen har vært veldig uklar, og tilgangen til områder har vært restriktiv. Det var litt problematisk i går også. Jeg var i de frigjorte områdene, men kom ikke helt inn til sivilbefolkningen. Vi opplever at offensiven kom bardus på ukrainerne også, og at de nesten ikke har forstått hva som har skjedd selv, sier Jentoft.
Ukrainske myndigheter sier selv de har tatt tilbake områder på rundt 6000 kvadratkilometer i september. Det tilsvarer litt mer enn gamle Akershus fylke. Farten på offensiven har forbløffet mange.
– Man sammenligner jo offensiven med slag fra andre verdenskrig. På mange måter ligner krigen her på hvordan man kriget da, som man jo ikke hadde regnet med. Det er nok mye militær taktikk som må skrives på nytt, sier Jentoft.
Presse-strategi
I opptakten til offensiven stengte ukrainske myndigheter av flere områder for internasjonale journalister, samtidig som de ba om forsiktighet rundt meldinger på sosiale medier. Selv meldte de om en offensiv i sør.
– Tror du ukrainske myndigheter bevisst har brukt pressen i planleggingen av offensiven?
– Det tror jeg de har. Pressen ble selvsagt holdt borte fra forberedelsene, og det forstår man jo. Men det var jo helt klart en avledningsmanøver i sør, sier Jentoft.
Nå er ukrainerne glade for fremgangen, men ifølge Jentoft er stemningen ganske avventende. Nesten samtlige han har snakket med er tydelige på at offensiven ikke er slutten på krigen.
– Men det er et signal om at ukrainerne ikke kommer til å gi seg. Her i Kharkiv har frontlinjen flyttet seg enda lenger ut av byen, men den er fortsatt utsatt så nært grensen til Russland, og er blitt bombet mens vi har vært her.
– Løsningen ligger i Donbas
Da Journalisten snakket med Jentoft like etter invasjonen, fortalte han at krigen var det tøffeste han hadde opplevd som journalist. Nå sier han at tragedien fortsatt ikke er til å fatte.
– Hele landet står på vent. Og hvordan kan Russland ha havnet her som en aggressiv, imperialistisk makt? Man så jo tegn, men man tolket det ikke så langt.
I flere år har han dekket krigen i Donbas, og har jobbet med Russland og Ukraina i 30 år. Han forteller at han ofte har gjentatt at konflikten i Donbas trolig ikke er blitt tatt nok på alvor.
– Løsningen til all sikkerhetspolitikk i Europa har i mange år ligget i Donbas, sier Jentoft.