Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø og Norsk Redaktørforening samler medlemmer for å diskutere mulig PFU-omlegging.

PFU

Redaktørene skal diskutere PFU-endringer

Inviterer til drøfting av viktige spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Bør PFU kvitte seg med 'samlet vurdering' og 'kritikk' og bare konkludere med 'brudd' eller 'ikke brudd'? Og hvordan bør PFU-uttalelsene utformes for å gjøre dem lettere å forstå? Dette er viktige spørsmål som er under diskusjon akkurat nå».

Det skriver Norsk Redaktørforening (NR) til sine medlemmer, og inviterer til såkalt rundebordsdiskusjon om foreslåtte endringer 14. juni.

Det var Journalisten som i januar kunne fortelle at sekretariatet i Norsk Presseforbund (NP) skulle i gang med å vurdere kutt i antallet mulige konklusjoner en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) kan få. For forståelighetens skyld.

Konklusjonen «ikke brudd etter samlet vurdering» kunne i så måte henge i en tynn tråd, uttalte presseforbundets generalsekretær Elin Floberghagen.

Journalistens sjefredaktør Roger Aarli-Grøndalen tok selv til orde for at dagene til «samlet vurdering» burde være talte, og mente også det var på tide å se på navnet til konklusjonen «kritikk», som den mildere typen PFU-fellelse heter i dag.

«At samlet vurdering betyr at man hårfint slipper unna en fellelse, kan kanskje de fleste gjette seg til – men samtidig er en samlet vurdering kritikk. En mild kritikk. Men ikke kritikk, altså kritikk som gir en fellelse. Forvirret? Jeg var i hvert fall det da jeg startet i Journalisten i 2018. Og hvis journalister og redaktører ikke forstår dette, er det ingen grunn til å tro at klagerne henger med på hva PFU konkluderer med. Og akkurat det må jo være noe av poenget», skrev Aarli-Grøndalen i en kommentar.

Diskusjoner i styret i Norsk Presseforbund i mars, i NR-styret i mai og andre utspill og uttalelser, tyder på stor enighet om at «ikke brudd etter samlet vurdering» bør tas bort, skriver NR i invitasjonen til diskusjonen.

Det er prisverdig at det legges opp til endringer som skal forenkle PFU-systemet og gjøre det mer forståelig, sier NRs generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i informasjonen om arrangementet:

– Men vi mener det er behov for en bredere debatt – ikke minst blant redaktørene – før viktige veivalg gjøres. Derfor inviterer vi til dette møtet som også blir tilgjengelig digitalt. Vi oppfordrer også våre regionforeninger til å ta opp temaet i sine respektive styrer, sier Nybø.

Endelig behandling av vedtektsendringene som skal til for å endre PFU-konklusjoner, skjer trolig i NP-styremøte i september.

Powered by Labrador CMS