VGs Natalie Remøe Hansen, Ida Thune Øritsland og Tor-Erling Thømt Ruud i Krimpodden da de jobbet med podkastdokumentaren om Nerid tidligere i år.
Foto: Morgane Fauconnier
Podkast
Krimpoddens lyttertall til værs med dekningen av Birgitte Tengs-rettssaken
– Du får rettssaken servert istedenfor å måtte lese om den, sier Tor-Erling Thømt Ruud.
Forrige uke gjorde VG-podkasten Krimpodden noen uvanlige grep, og publiserte fem åpne episoder fra
Birgitte Tengs-rettsaken, samt én eksklusiv episode for VGs abonnenter av PodMe-appen.
– Det er uvanlig for oss å publisere så mange episoder på én uke, men vi gjorde det fordi det er viktig for oss å følge akkurat denne rettssaken, sier produsent i Krimpodden, Vilde Worren, til Journalisten.
Slår egen rekord
Og massepubliseringen merkes på tallene: Krimpodden ligger nå på andreplass i Podtoppen, rett under NRK Oppdatert. VGs krimpodkast ligger på rundt 150.000 unike enheter - en økning på 87 prosent den siste uken.
– Det er gledelig å se at folk lytter. Det å dekke Tengs-rettssaken som podkast bidrar kanskje til noe nytt i krimjournalistikken. Hvis man ønsker en god oppsummering av den massive dekningen av rettssaken og det som har skjedd, kan det være godt å ha en podkast man enkelt kan lytte til på vei til jobb, sier Worren.
Hun er glad for økningen av lyttertallene, som er de høyeste noensinne for Krimpodden, men sier det er tilbakemeldingene som betyr mest.
– Vi får både ris og ros. Men tilbakemeldingene vi får er ofte saklige og gode. Vi tar disse på alvor. Det at folk lytter til oss gir oss motivasjon til å gjøre det vi gjør, sier hun.
Et større samarbeid
Krimpodden har satset på premium-episoder som lyttere må være abonnenter for å få tilgang til. Men de skal fortsette å publisere gratisepisoder også. Det mener Worren bidrar til å løfte lyttertall, samtidig som at de med PodMe får noe ekstra.
– Akkurat nå ønsker vi å fortsette å gjøre det på den måten, sier Worren.
Det har vært et omfattende arbeid å publisere så mange episoder på én uke, understreker Worren. Krimpodden publiserer til vanlig to episoder ukentlig - en gratis og en lukket.
– Men det er jo ikke slik at vi lever i et vakuum i podkast-redaksjonen. Heldigvis er det mange journalister i VG som bidrar til journalistikken vår. Det er fantastisk at vi har det samarbeidet, sier Worren.
– Får det servert
– Birgitte Tengs-rettssaken er interessant for folk fordi den kan gi løsning på en sak som har vært uløst i 20 år. Det er ikke så mange i rettssalen og vi kan gi folk et innblikk i det som skjer der, sier programleder i Krimpodden, Tor-Erling Thømt Ruud, til Journalisten.
Han mener podkast egner seg godt til denne typen sak, fordi den gir analyse og forklaring på det som har skjedd på en helhetlig og tilgjengelig måte.
– Du får rettssaken servert istedenfor å måtte lese om den, sier han.
- Til opplysning: Tor-Erling Thømt Ruud er som et verv i Norsk Journalistlag styreleder for Journalisten.