Alle som vil ha pressevisum må til intervju hos den amerikanske ambassaden i Oslo.

USA tredobler prisen for norske pressevisum: – Dramatisk

– Føles ikke som en invitasjon, sier NJ Frilans-leder.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. januar i år innførte USA reviderte gebyrer for flere visumkategorier, noe som har påvirket kostnaden for såkalte journalist- og medievisum markant:

Nå koster et amerikansk pressevisum 605 dollar, rundt 5600 norske kroner. Det utgjør en økning på 445 dollar, mer enn en tredobling.

Før årsskiftet kostet pressevisum kun «grunngebyret» for visum på 160 dollar. Den amerikanske ambassaden peker på det norske gebyrnivået, for arbeidstillatelse, som årsak til økningen.

– Føles ikke akkurat som en invitasjon

– For en frilanser er en sånn økning dramatisk, sier Lisbet Jære. Hun leder NJ Frilans, frilansernes lag i Norsk Journalistlag.

Hun tror flere vil tenke seg om to ganger før de bestemmer seg for å dra til USA.

– I praksis betyr det at man må ha på plass flere avtaler på forhånd før man reiser over. Det blir en stor utgift, og det typiske er jo at frilanseren selv tar slike utgifter, sier Jære.

Hun legger til:

– Det føles jo heller ikke akkurat som en invitasjon til journalister for å komme og gjøre reportasjer fra USA, så dette er jo dramatisk også for informasjons- og pressefriheten. Jeg håper ikke andre land følger etter.

NRK merker problematikken

Også NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen er oppmerksom på økningen i gebyrnivået.

Han peker selv på at han tror frilansere rammes hardere enn store mediehus som NRK.

– Men vi merker problematikken fordi det er amerikansk valgår, og vi kommer til å sende over flere journalister enn vi pleier, sier Mikkelsen.

Han sier om pressevisum generelt:

– Jo friere tilgang journalister har rundt om i verden, jo bedre er det. Det er viktig for ytringsfriheten og den frie informasjonsflyten.

Viser til norske gebyrer

Den amerikanske ambassaden i Oslo forklarer økningen med at USA har gjennomgått gebyrene alle andre land krever av amerikanske borgere.

– Som resultat av denne gjennomgangen har gebyrene og varigheten til visse visumtyper blitt justert, for å bedre reflektere gebyrene som kreves av amerikanske statsborgere, skriver ambassaden i en uttalelse sendt til Journalisten.

Men amerikanske og norske borgere reiser i utgangspunktet visumfritt mellom landene, og amerikanske journalister på reportasjereise til Norge betaler ingenting ekstra, opplyser Justisdepartementet, som fastsetter de norske gebyrene.

– Amerikanske journalister står fritt til å utøve journalistisk virksomhet i Norge visumfritt, så lenge de er ansatt og lønnet av sin utenlandske arbeidsgiver og oppholder seg i Norge under 3 måneder, skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Bjørklund hos Justis- og beredskapsdepartementet til Journalisten.

På spørsmål fra Journalisten om den tilsynelatende uoverensstemmelsen, svarer USAs ambassade med å vise til at amerikanske borgere «som ønsker å bo og jobbe som journalister i landet» må betale 6300 kroner for arbeidstillatelse i Norge.

Intervju hos ambassaden

Hvis du søker pressevisum til USA, har det amerikanske utenriksdepartementet en rekke krav.

De opplyser på egne nettsider at man må kunne dokumentere at man er ansatt i en mediebedrift.

Frilansere må kunne dokumentere at de reiser på oppdrag fra en mediebedrift.

Før visum kan innvilges, må man også innom ambassaden i Oslo for et intervju.

Innvilget pressevisum til USA har en varighet på tre år.

Powered by Labrador CMS