Hele streikekomiteen var samlet i NJs lokaler i dag. Sven Arne Buggeland, nr. to fra høyre foran, ble valgt til streikeleder for Oslo-journalistene. T.h. for ham sitter nestleder Berit Aalborg og t.v. OJ-leder Line Scheistrøen. Foto: Birgit Dannenberg
Hele streikekomiteen var samlet i NJs lokaler i dag. Sven Arne Buggeland, nr. to fra høyre foran, ble valgt til streikeleder for Oslo-journalistene. T.h. for ham sitter nestleder Berit Aalborg og t.v. OJ-leder Line Scheistrøen. Foto: Birgit Dannenberg

NJ-veteran streikegeneral i Oslo

Sven Arne Buggeland er klar til å lede streiketroppene. Om nødvendig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Buggeland feiret 50-årsdagen sin 24. april, og har vært ansatt i VG i nesten 30 av årene. I perioden 1995 til 2001 var han en sentral Oslo-representant i Norsk Journalistlags landsstyre. Veteranen har også mange års innsats bak seg som leder av redaksjonsklubben i VG og i styret for Oslo Journalistklubb, og var aktiv under avisstreikene i både 1990, 2002 og 2004.

Det er derfor en av sine mest erfarne medlemmer OJ torsdag valgte til streikekomité-leder. Vel 1.600 av de rundt 4.000 NJ-medlemmene som omfattes av den kommende meklingen mellom NJ og Mediebedriftenes Landsforening jobber i Oslo-redaksjoner. Meklingsfristen løper ut ved midnatt torsdag 20. mai.

– Slagkraftig

– Vi går nå i gang med å bygge opp et slagkraftig apparat som kan drive en eventuell streik. Komiteen vil først tre i funksjon hvis NJ og MBL ikke blir enige i meklingen. Inntil da er det OJ som har ansvaret for å forberede meklingsvake og konflikt. Men komiteen skal være godt forberedt til å organisere en eventuell streik, med informasjon, streikevaker og stands ulike steder i Oslo sentrum, sier Buggeland.

OJs streikekomité består i utgangspunktet av 15 tillitsvalgte, pluss rådgiver Aslaug Watten fra NJ/OJ, men kan suppleres seinere. Berit Aalborg fra Nationen er nestleder, og også OJ-leder Line Scheistrøen fra LO Media og OJs nestleder Marius Tetlie fra VG er med.

Betydelig sinne

– Det er en dyktig og godt sammensatt komité, med verdifull erfaring å bygge på. Det er et betydelig sinne over den manglende lønnsutviklingen, så jeg er trygg på at vi skal klare å mobilisere medlemmene og drive en streik.

– Men hva med OJs medlemmer i økonomisk utsatte Oslo-aviser, som Dagsavisen og Nationen?

– Hvilke bedrifter som skal tas ut er en beslutning NJs politiske ledelse fatter. Det blir alltid en avveining mellom ulike hensyn. Vi har folk i streikekomiteen fra begge de nevnte avisene, og jeg har inntrykk av at de er solidariske og klar til å streike om nødvendig. Men det er forståelig at de håper på å slippe, sier Buggeland.

Tariffkonferanser

NJ er i ferd med å forberede den kommende meklingen med Mediebedriftenes Landsforening. Samtidig forbereder organisasjonen seg på konflikt, blant annet ved å få på plass streikekomiteer over hele landet. NJ-klubblederne i MBL-bedriftene samles til tariffkonferanser i perioden 4. til 10. mai, mens landsstyret møtes 4. mai.

Onsdag stilte NJs-ledelsen hos Riksmeklingsmannen for å melde plassoppsigelse for medlemmene i MBL-området. Plassfratredelsen, også kalt streikeuttaket, skal leveres Riksmeklingsmannen fire døgn før meklingsfristen. Det vedtas av NJs arbeidsutvalg 11. mai og offentliggjøres fredag 14. mai, siden 16. mai er en søndag. Da blir det også kjent hvilke bedrifter som tas ut i streik fra første dag. Eventuell opptrapping av en streik må meldes med nye fire dagers varsel.

Én dags mekling

Det er kun satt av én dag til selve meklingen mellom partene. En eventuell streik i MBL-oppgjøret vil dermed starte fredag 21. mai, dagen før pinseaften. Meklingen ledes av Elisabeth Stenwig.

NJ brøt forhandlingene tirsdag kveld, fordi forhandlingsdelegasjonen opplevde at den ikke fikk tilstrekkelig gjennomslag for sitt lønnskrav. NJ krevde et ekstraordinært etterslepstillegg på 12.000 kroner utover det generelle tillegget på 1.950 kroner og 975 kroner til utjevning.

MBL forsøkte seg med en byttehandel, ved å tilby ekstra lønnstillegg mot å fjerne opphavsrettstillegg i Journalistavtalen. Dette avviste NJ.

OJs streikekomité består foreløpig av følgende:

Sven Arne Buggeland, VG, streikeleder

Berit Aalborg, Nationen, nestleder

Line Scheistrøen, LO Media/OJ-leder

Marius Tetlie, VG/OJ-nestleder

Else Gro Ommundsen, Dagsavisen

Øystein Dahl Johansen, Lokalavisene Oslo

Kamilla Thoresen, Dagbladet.no

Pål Hellesnes, Klassekampen

Morten Bertelsen, Dagens Næringsliv

Aleksander Vestrum, NTB

Turid Sylte, Vårt Land

Heidi Hegvik, MTV Mastiff

Ida Bergstrøm, Aller Internett

Lars Bendik Borgersen, Scanpix

Trude W. Strømman, Aller

Aslaug Watten, OJ

Powered by Labrador CMS