– Ikke noe problem med rasistiske kommentarer
VGs nettsjef mener både nazistiske og rasistiske kommentarer på nettdebatter er uproblematiske, siden de umiddelbart blir møtt og tilbakevist.
På en debatt om «den stille kampen mellom debatt og papir» i går nektet Torry Pedersen, VG netts administrerende direktør og ansvarlig redaktør, å avsi noen dødsdom over papirutgaven, men han trodde papiropplaget ville fortsette å falle også i tiden fremover. Papiraviser som VG, og «flyt tv» som NRK, vil få store utfordringer.
– VG har nå flere lesere på nett enn papir, og avstanden mellom antall brukere på nett og papir vil bare øke.
Avsløringer på nett
På spørsmål om når vi vil få de store journalistiske avsløringene, som i Valla-saken, på nett og ikke papir fordi man når så mange flere på nett, svarte Pedersen at det visste han ikke.
– Norske journalister har ikke brukt nok tid til å sette seg inn i internett. Poenget med nett er at vi kan få hastighet, dybde og bredde samtidig, og at vi kan oppdatere asynkront. Jeg tror også at vi etter hvert vil få en kulturkonflikt mellom nettjournalister som er vant til å jobbe mot løpende deadliner og papirjournalister som er vant til en deadline om dagen, sa Pedersen.
Virtuell pubdebatt
Et ankepunkt mot nettjournalistikken har vært problemet med å håndtere diskriminerende og usmakelige kommentarer i kommentarfeltet, men VGs nettsjef opplevde ikke dette som problematisk.
– Vi opplever hele tiden en konflikt mellom kontroll og frihet, men det store problemet for meg er krenkelse av privatlivets fred. Jeg ser det ikke som noe problem med nazistiske og rasistiske kommentarer: De blir møtt og tilbakevist på nett med en gang. Vi har holdt på i åtte år og har ikke fått en PFU-sak eller rettssak ennå. Det vi gjør er å ta pubdebatten inn på nettstedet vårt, skape en virtuell pubdebatt, sa Pedersen.
Savnet deltakelse fra redaksjonen
– Jeg tror ikke problemet er kontroversielle meninger, men derimot at kvaliteten blir så lav at ingen vil lese det. Det jeg savner i nettdebattene hos VG og Dagbladet er at nettavisenes journalister deltar mer og er mer synlig, sa Eirik Solheim fra NRK.no.
Om VGs oppskrift på å være Norges mest leste nettavis, hadde Pedersen følgende kommentar:
– VG har verdens styggeste nettside, men det store med nettavisen er at den lar deg oppdage det du ikke visste du var interessert i. Andre nettaviser deler opp stoffet sitt i nøye avgrensede seksjoner, men vi har tro på at folk drikker champagne med frossen pizza om de får valget. At folk vil lese både Eirik Newth om fildeling og om Britney Spears siste eskapader om de blir presentert for muligheten på en og samme side.
NRK.no har valgt en annen strategi hvor de prøver å gjøre innholdet sitt mest mulig tilgjengelig for folk, men strever med å få dette til å gå i hop med åndsverklovens begrensninger.
Frykter mer integrasjon
Både Solheim og Pedersen ga uttrykk for at de fryktet utviklingen mot at nettredaksjonene i større grad ble integrert med tv og papir.
– Vår suksess er i stor grad bygget på at VG Nett har hatt sin egen etasje og vært atskilt fra resten av avisen. Det endrer seg nå som VG Nett har blitt så store at vi trenger mer plass, men jeg er beinhard på at VG Nett skal være en separat redaksjon. Det er vanskelig å gjøre integrasjon riktig, sa Pedersen.
For å underbygge denne argumentasjonen, trakk Pedersen frem hvordan BBCs nettfolk tilskrev nettsuksessen sin nettopp til at de hadde jobbet atskilt fra tv og radio og fryktet integrasjonen mellom mediekanalene som nå står på trappene hos den britiske kringkasteren.