Sverige går ikke videre med DAB

Norge foreløpig alene om å slukke FM-nettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske Riksdagen har formelt vedtatt å legge DAB-prosjektet dødt i vårt naboland, i alle fall inntil videre. Det er fortsatt bare Norge som eneste land i verden som har bestemt seg for å slukke FM-nettet, skriver Norsk Lokalradioforbund på sine hjemmesider.

Ifølge forbundet har denne utviklingen ligget i kortene lenge etter at kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke i fjor sommer bekreftet at den svenske regjeringen ikke vil gå inn for DAB. Saken ble behandlet på nytt i Riksdagen 3. februar, og konklusjonen ble den samme som sist sommer.

DETTE ER DAB

* DAB er en forkortelse for Digital Audio Broadcasting, digital lydkringkasting.

* DAB er en digital kringkastingsteknologi som er utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB brukes ofte som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+.

* Radioene du finner i butikkene i dag har mottak av DAB+, og med disse kan du ta inn alt av radiokanaler som sendes via DAB-nettene i Norge.

* Moderne DAB-bilradioer med støtte for Service Following skifter til samme stasjon på en annen frekvens og mottar så lenge det er radiodekning.

* Det kan overføres også tekst, slik som RDS på FM-radioer med for eksempel programinformasjon eller stasjonsnavn.

KILDER: WIKIPEDIA/DIGITALRADIO.NO/RADIO.NO

Les også: Svenskene utsetter DAB-overgang

“De mener rett og slett at utfordringene er for store til å satse på DAB og at FM og nettradio fungerer godt sammen inntil videre. Nå har en enstemmig Riksdag i Sverige formelt vedtatt regjeringens forslag, som følger opp en rapport fra Riksrevisjonen i Sverige som var sterkt kritisk til hele opplegget. Det var kun en kort debatt i Riksdagen før vedtaket”, skriver lokalradioforbundet med henvisning til den svenske bloggen digitalradion.

Det betyr at debatten om fm-slukking er død i vårt naboland, konstaterer forbundet.

Men ser an…

Men ifølge en pressemelding fra Sveriges Radio vil den svenske regjeringen fortsatt se an utviklingen i andre europeiske land. Svenskene vil ikke minst vurdere hva Norge gjør i forbindelse med overgangen fra FM til DAB. Et viktig tema i den forbindelse er forvaltningen av forsvars- og sikkerhetsaspektene.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Stortinget har besluttet å stenge FM-nettet til fordel for DAB+ i 2017. Det skyldes blant annet et større behov for renovering av FM-senderne her i landet enn i Sverige.

IKT-Norge mener at den norske beslutningen om å slukke FM-nettet med tvang framstår som stadig mer oppsiktsvekkende etter det svenske vedtaket i fjor om å utsette DAB. Ifølge organisasjonen er Norge det eneste landet som har besluttet å stenge FM-nettet. IKT-Norge har argumentert med at alle andre land som har besluttet å innføre DAB skal ha vedtatt ikke å stenge FM-nettene sine.

Flere på gang?

Ifølge en fersk rapport fra den europeiske kringkastingsunionen EBU er imidlertid Danmark på vei mot slukking av FM-nettet. Sveits vil trolig slukke FM-nettet etter Norge. Dette har blant annet Teknisk Ukeblad skrevet om.

Her finner du Journalistens dekning av DAB

NRK slipper utgifter på mellom 100 og 200 millioner kroner årlig på å slippe dobbeltdistribusjon på både FM og DAB etter 2017, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Journalisten i april i fjor i forbindelse med at regjeringen fattet sin beslutning om å slukke FM-nettet i 2017. Ifølge regjeringens utredning vil også de øvrige riksdekkende radiokanalene spare betydelige kostnader på digitaliseringen.

Kritiske røster

Det er betydelig motstand mot slukkingen av FM-nettet. Lokalradioene har bedt om å få fortsette på FM i 5– 7 år til og at det utvikles støtteordninger for de mindre lokalradioene som ikke har råd til å ta overgangen til et digitalt DAB-nett. Lokalradioene har også bedt om en automatisk fornyelse av FM-lisensene de har fra før.

Stortinget bestemte i 2011 at FM-nettet i Norge skal stenges i 2017 på to vilkår: DAB-dekningen over hele landet skal da være like god som FN-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015. Ellers skulle stengningen av FM-nettet utsettes til 2019.

Disse kriteriene er nå oppfylt, fastslo Kulturdepartementet i fjor.

Den ferske EBU-rapporten om digitalradio
Powered by Labrador CMS