Stup med storsatsing på kurs

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

Stup har vedtatt å tilby en kraftig økning i antall kurs og stipender i 2025. Det ble klart på et styremøte denne uken.

Skup-styret, fra venstre: Margrethe Håland Solheim, Henrik Ulrichsen, Kjetil Gillesvik, Einar Hålien, Erik Sønstelie og Geir Engen.

Det legges det opp til å bruke 1,2 millioner kroner mer på kursaktivitet neste år - en økning på 55 prosent sammenliknet med 2024, ifølge en pressemelding fra Stup.

Satsingen er et direkte resultat av de økte tilskuddene til ordningen, som ble forhandlet frem under lønnsforhandlingene i 2024.

Styreleder Kjetil Gillesvik er fornøyd med utviklingen:

– Det har vært viktig for oss å følge opp signalene fra lønnsforhandlingene om økt satsing på kompetanse. Vi er derfor glade for å kunne tilby flere kurs og stipender til brukerne av ordningen. Dette vil gi journalister og medieledere en mulighet til å utvikle seg faglig og styrke sin kompetanse. Vi håper og tror at dette vil være positivt for bransjen.

Stup er Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) studiepermisjonsordning for redaksjonelle medarbeidere og ledere.

Bedriftene betaler årlig inn en sum på 2000 kroner per redaksjonelt ansatte til kompetanseheving. Ved lønnsforhandlingene i år ble beløpet økt fra 1600 kroner til 2000 kroner. Det økte igjen Stups årlige inntekter med 1,68 millioner kroner.

Det er blant annet disse midlene som gjør at Stup nå øker satsingen. I tillegg planlegges det å bruke av den oppsparte egenkapitalen på å styrke tilbudet.

Med de økte midlene vil Stup i 2025 tilby et bredt spekter av kurs. Blant temaene det satses på er kunstig intelligens, innsynsrett, sensorjournalistikk og diverse metoder innen gravejournalistikk.

Kursene som Stup tilbyr i 2025 kjøpes inn fra Institutt for journalistikk (IJ), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), Medieklyngen og Norsk Presseforbund.

Kurs 2025:

  • KI, makt og implikasjoner på samfunnet: Slik dekker vi kunstig intelligens (IJ)
  • Magasinenes mestermøte (IJ
  • Følg utviklingen innen KI og journalistikk i 2025 (IJ)
  • Slik avslører du KI-generert innhold (IJ)
  • Slik setter vi dagsorden (IJ)
  • Menneskemøtene (IJ)
  • NICAR (Jan Gunnar Furuly)
  • Innsyn på 1-2-3 (Østlandet) (Norsk Presseforbund)
  • Avslør hemmelighetene i et regnskap (SUJO)
  • Etterforskningsmetodikk i undersøkende journalistikk (SUJO)
  • Grav i Mjøsa (SUJO)
  • Sensorjournalistikk (Medieklyngen)

– Vi vil lage spennende kurstilbud for medlemmer over hele landet. Det gjelder enten en jobber i en liten lokalavis eller i riksmedia. Vi håper at det nye tilbudet blir godt mottatt, sier Gillesvik.

I tillegg til kurssatsingen har styret også budsjettert med å bruke en million kroner mer på stipend og vikarstøtte neste år. Det utgjør en økning på 33,3 prosent.

Søknadsfrister for stipend er 1. februar, 1. mai, 1. september og 1. november.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS