Faksimile fra Skup-rapporten «Døden på Oslo legevakt».
Faksimile fra Skup-rapporten «Døden på Oslo legevakt».

Riksadvokaten vil ikke gi NRK innsyn

Får ikke innsyn i forklaringer fra vitner som var til stede da en mann døde av kvelning på Oslo legevakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

29. november 2012 ble psykisk syke Erik Are Stedt (35) kvalt under et basketak med to politibetjenter og en ambulansearbeider på Oslo legevakt. Saken ble henlagt. 

NRK ba om innsyn i overvåkingsvideoen for å bringe på det rene hva som skjedde på legevakten. Men både Spesialenheten og Riksadvokaten avslo. Riksadvokaten argumenterte den gang med at medienes rett til informasjon i viktige saker, basert på EMK artikkel 10, ikke gjelder straffesaksdokumenter. 

NRK måtte gå rettens vei helt til Høyesterett for å få utlevert overvåkningsvideo fra legevakten den kvelden. Nå har igjen Riksadvokaten gitt NRK nei på en innsynsforespørsel i samme sak, ifølge NRK

Les reportasjen: Slik fikk NRK Høyesterett til å styrke medienes innsynsrett

Alvorlig for samfunnet

NRK får ikke innsyn i forklaringer fra vitner som var til stede den kvelden på Oslo legevakt.

– Her er det en mann som dør mens politiet skal passe på ham på en legevakt. Og vi må få vite hva som skjedde, sier fungerende reportasjeredaktør Anders Børringbo i NRK til eget nettsted.

Til Journalisten opplyser Børringbo at NRK vurderer å ta det for retten, men at det er en rekke avklaringer som må gjøres først. Han mener gjennombruddet forrige gang ikke nødvendigvis betyr at det samme er enkelt å få til her.

– Vi er bekymret over utviklingen der sentrale dokumenter i en sak som har vekket så stor debatt, ikke legges frem. Vi mener tilliten til politiets og påtalemyndighetens håndtering av slike saker åpenbart vil tjene på mer åpenhet, skriver nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i en ytring på NRK.no.

Powered by Labrador CMS