Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Journalisten var til stede da Høyesterett startet behandlingen av anken til produksjonsselskapet Indie Film tirsdag 20. september.
Annonse
Anken ble sendt etter at lagmannsretten avslo at produksjonen kunne bruke et lydopptak i dokumentarserien «Direktøren». Serien diskuterer rettssikkerheten i Norge gjennom historien om direktøren Øystein Flenning, som i 2014 ble knivstukket åtte ganger av en amerikansk mann.
Amerikaneren ble siktet for drapsforsøk, men saken ble senere henlagt grunnet nødverge. Saken tok en helomvending, og direktøren ble dømt for å ha vært voldelig mot amerikanerens kjæreste.
Lydopptaket Høyesterett skal ta stilling til, er fra straffesaken mot Flenning i lagmannsretten i 2016. De delene av lydopptaket som Indie Film ønsket å bruke i dokumentarserien gjelder Flennings forklaring og forsvarerens prosedyre.
Staten representeres av Regjeringsadvokaten ved Lisa-Mari Moen Jünge.
I lagmannsretten pekte staten blant annet på at lydopptaket ble tatt av en tilskuer i skjul – uten samtykke fra retten. Domstolloven paragraf 131a forbyr all fotografering og filming i straffesaker uten samtykke fra retten. Det samme gjelder lydopptak dersom hensikten er publisering.
Private lydopptak, for eksempel som støtte for egne notater, omfattes ikke direkte av forbudet.
Lagmannsretten la i sin vurdering vekt på at Flenning kom med så kraftige beskyldninger mot de fornærmede i sin forklaring, at hensynet til dem og deres personvern veier tyngst.
Indie Film mener på den andre siden at retten strekker reglene lenger enn de går, ved å motsette seg offentliggjøring av et opptak som allerede finnes. Både forsvareren og Flenning har gitt samtykke til publisering.
Dokumentarserien har allerede hatt premiere på TV 2, og produksjonsselskapet endte med å erstatte de originale opptakene med skuespillerstemmer. Fordi straffesaken mot Flenning gikk for åpen rett, har Indie Film nemlig lov til å gjengi ordrett hva både tiltalte og andre forklarte.
Wessel-Aas representerte Indie Film også i lagmannsretten, og det er han som har formulert anken til Høyesterett. Der skriver han blant annet:
«Lagmannsretten synes å ha lagt til grunn at en offentliggjøring av opptak av domfeltes forklaring vil gi et skjevt bilde av faktum, idet lagmannsretten i sin beslutning gjenga aktors anførsel om at dokumentaren vil fremstå som et rent partsinnlegg. Det er videre lagt vekt på at det ikke lar seg gjøre å innhente samtykke fra fornærmede eller fornærmedes ektemann.»