Norsk Redaktørforening går inn som partshjelper da ankesaken fra Indie Film og TV 2 skal opp for Høyesterett i september. Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø mener dette er en prinsipielt viktig sak om medienes uavhengighet.

Dokumentarserien «Direktøren»:

Redaktørforeningen går inn med støtte til Indie Film og TV 2 i Høyesterett

Mener bruken av et privat lydopptak som dette ikke krever et samtykke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

20. september skal Høyesterett behandle anken fra Indie Film etter at produksjonsselskapet fikk avslag i lagmannsretten om å bruke lydopptak fra rettsforhandlingene i en straffesak. Nå går Norsk Redaktørforening (NR) inn som partshjelper i saken, melder foreningen selv i pressemelding.

I forbindelse med produksjonen av en ny dokumentarserie for TV 2, fikk produksjonsselskapet Indie Film tidligere i år avslag i Borgarting lagmannsrett på å bruke lydopptak tatt i en straffesak. Avslaget ble anket videre til Høyesterett hvor den skal behandles i avdeling – det vil si med fem dommere.

– Dette er en prinsipielt viktig sak som handler både om offentlighet i rettspleien og om medienes uavhengighet, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø. Hun fortsetter:

– Vi mener at bruken av et privat lydopptak som dette ikke krever et samtykke og at domstolene i tillegg må være svært tilbakeholde med å legge seg opp i hvilken form opptaket skal presenteres i.

Hun mener lagmannsretten i denne saken har gått for langt i sin vurdering av måten opptaket skal brukes på.

– Spesielt viktig

Det er advokat Halvor Manshaus ved Advokatfirmaet Schjødt som representerer NR i saken.

– Saker som gjelder tilgang til kildemateriale og pressens rett til selv å velge presentasjonsform er spesielt viktige for presse- og ytringsfriheten. Begrenses pressen på disse områdene risikerer man en såkalt «chilling effect», altså at debatten stilner eller kveles.

– I denne saken er det viktig å understreke at vi i Norge har en sterk tradisjon for at domstolene og pressen har et gjensidig tillitsforhold, der domstolene unngår å sette seg selv i redaktørstolen. På denne måten sikres pressens uavhengige rolle, sier Manshaus

Dokumentarserien som Indie Film lager for TV 2 diskuterer rettssikkerheten i Norge gjennom historien om en norsk mann som i 2014 ble knivstukket åtte ganger av en amerikansk mann.

Amerikaneren ble siktet for drapsforsøk, men saken ble senere henlagt grunnet nødverge. To år etter knivstikkingen ble nordmannen imidlertid dømt for å ha opptrådt voldelig mot amerikanerens kjæreste.

Tradisjon for partshjelp

Norsk Redaktørforening har flere ganger gitt partshjelp i forbindelse med prinsipielt viktige medierettssaker som har vært behandlet av Høyesterett.

Det gjelder blant annet saken som omhandlet VGs bruk av bilder fra nettsidene til advokatfirmaet Rogstad som ble behandlet av Høyesterett i vår. Sammen med Norsk Journalistlag var også NR partshjelper da VG anket Riksadvokatens avslag om innsyn i de såkalte våpen-sakene inn for Høyesterett i 2021.

I 2015 var NR partshjelper for NRK i striden rundt spørsmålet om innsyn i en overvåkingsvideo fra Oslo legevakt.

Samme år var NR også partshjelper for filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen da han vant fram i Høyesterett etter at PST hadde beslaglagt upublisert materiale hjemme hos filmskaperen

Powered by Labrador CMS