Richard Aune. Foto: Glenn Slydal Johansen
Richard Aune. Foto: Glenn Slydal Johansen

NRKJ mener statskanalen bryter arbeidsmiljøloven

Arbeidstilsynet krever svar om NRKs omfattende bruk av prosjekt­lederstillinger. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et brev til NRKs ledelse krever Arbeidstilsynet dokumentasjon på en rekke forhold knyttet til statskanalens bruk av prosjektlederstillinger, skriver Klassekampen

Dette er lederstillinger NRK mener kan unntas fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser om regulert arbeidstid, fordi de er «særskilt uavhengige stillinger».

– For å få unntak fra lovens bestemmelser om arbeidstid er det et krav at den ansatte skal stå fritt til å styre sin egen arbeidssituasjon. Men mange opplever ikke at de har en slik uavhengighet, og da mener vi det er ulovlig, sier leder Richard Aune i NRKJ til avisen.

Les også: NRKJ advarer om brutalisering av arbeidslivet i NRK

Må svare på spørsmål

I april sendte NRKJ en bekymringsmelding til Arbeidstilsynet og ba dem om å ta affære. I november fulgte Arbeidstilsynet opp med et seks sider langt brev til NRK, hvor det ber om svar på en rekke spørsmål knyttet til bruken av prosjektlederstillinger.

Innen 17. januar må NRK svare på åtte konkrete spørsmål fra Arbeidstilsynet

Etter det Klassekampen har fått opplyst, kan så mange som 500 av 3450 ansatte i NRK være omfattet unntaksbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Dette omfatter en lang rekke stillingskategorier, som redaksjonssjefer, redaktører, seksjonsledere og gruppeledere.

Juridisk direktør Olav Nyhus har ikke hatt anledning til å stille til intervju med Klassekampen. Via NRKs pressetjeneste bekrefter han at brevet fra Arbeidstilsynet er mottatt og vil bli besvart innen fristen.

 

Powered by Labrador CMS