Robotjournalistene banker på døra. Her fra Flåklypa. Foto: Maipo Film

Robotjournalistene kommer til Sverige

Svenske Mittmedia tar i bruk roboter til journalistikk allerede før sommerferien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Roboter eller dataprogram som lager enkle nyhetssaker har lenge vært omtalt som en fremtidig mulighet i mediebransjen. En av de første og best kjente tilfellene av denne type journalistikk er LA Times’ Quakebot som etter et jordskjelv i Los Angeles skrev en kort nyhetssak om hendelsen.

Eirik Solheim i NRK Beta har tidligere sagt til Journalisten at dette er fullt mulig også i Norge. 

– Du kan koble dem til flyovervåkning, eller for den saks skyld værovervåkning. Da slipper journalistene å se på værmeldingen, roboten kan skrive artikkelen om ekstremvind på Vestlandet.

Solheim sa den gang at det likevel er et stort hinder for å bruke roboter i journalistikken:

– De er utrolig dårlige på språk. Språk og språkforståelse. Og så er det åpenbare spørsmålet troverdighet. På noen måter kan en robot være mer troverdig og objektiv. Men den kan også gjøre grove feil et menneske kanskje vil plukke opp.

LES OGSÅ: Robotene kommer

                     Nyhetsbyrå tar i bruk roboter

Ifølge svenske Journalisten ser ikke mediekonsernet Mittmedia språket som hinder. Robin Govik som er sjef for forretningsutvikling i konsernet sier at han regner med at den første roboten kan være operativ ved flere av deres nettsteder innen mai eller juni i år. Mittmedia eier blant annet svenske Arbetarbladet.

- I første omgang tror jeg det vil være snakk om værrapportering, sier Govik og viser til at det finnes værdata tilgjengelig for bruk.

Han legger til at dette er et eksperiment. Det betyr at roboten skal testes ut. Blir ikke redaksjonen fornøyd legges tjenesten ned. 

Andre områder som kan være aktuelle er sportsresultater, trafikkulykker og beslutninger fattet i mindre kommuner.

- For eksempel beslutninger om byggetillatelser i en kommune med færre enn tusen innbyggere har vi kanskje ikke ressurser til å dekke selv om det trolig er interessant for våre lesere i dette området. Der kan robotene gjøre nytte. 

For trafikkulykker kan det hentes data fra Trafikverket om stengte veier og andre varsler fra tjenesten SOS Alarm. Mittmedia vil undersøke om det er tilstrekkelig informasjon for roboten til å kunne skrive notiser. 

Men hvem tar ansvaret for teksten ved dødsulykker?

- Det er selvsagt den ansvarlige redaktøren for den aktuelle teksten som har det. Det finnes etiske aspekter som vi må ta hensyn til. I de tilfellene jeg har nevnt tror jeg ikke det er særlig problem. Vi er uansett ikke klare for å legge ut tekstene direkte på våre nettsteder. 

Powered by Labrador CMS