Ifølge fagbladet Dagens Media forsøkte Kristin Skogen Lund å stoppe publiseringen av en artikkel om Schibsted-kutt.

MIDDELALDRENDE MANN OM MEDIA:

Schibsted-sjefen må forklare og beklage

Man kan dumme seg ut og lære – og man kan dumme seg ut og ikke lære.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter.

I begynnelsen av november ble Redaktørundersøkelsen 2022 lagt fram på Norsk Redaktørforenings høstmøte. Et spørsmål som var stilt til redaktørene, var om de hadde opplevd at eier hadde blandet seg inn i redaksjonelle vurderinger.

En av dem som sto på scenen for å kommentere undersøkelsen, var VGs sjefredaktør Gard Steiro. Han hadde ett selvopplevd eksempel. Da Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund på en studentkonferanse i Bergen kritiserte VGs dekning av påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

– Jeg synes det er helt vanvittig hva han har vært utsatt for, uttalte Skogen Lund i et videoforedrag.

I ettertid måtte hun beklage.

Fra scenen på høstmøtet fortalte Steiro at han etter uttalelsen ga Skogen Lund beskjed om at «nå gikk du over».

– Jeg feilvurderte settingen og var kanskje litt off-guard, sa Skogen Lund selv da hun deltok på et debattmøte arrangert av Oslo Redaktørforening høsten 2020, ifølge M24s gjengivelse.

Og la til: – Jeg skulle visst bedre.

Fakta

  • Roger Aarli-Grøndalen er ansvarlig redaktør i Journalisten. En stilling han har hatt siden juni 2018.
  • Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad.
  • Har bakgrunn fra ulike lederstillinger i Egmont/
    Hjemmet Mortensen, blant annet redaktør i klikk.no, Foreldre & Barn og Mann.
  • Var på slutten av 90-tallet ansvarlig redaktør i Bellona Magasin.
  • Startet journalistkarrieren i Romerikes Blad.

Kunnskap om journalistikk

Ja, hun burde visst bedre, men hva har hun lært? For denne uka klønet hun det tilsynelatende til igjen. Vet ikke konsernsjefen i et internasjonalt mediekonsern hvordan hun skal forholde seg til journalister og journalistikk?

Mandag ettermiddag brakte det svenske bransjebladet Dagens Media et intervju med Skogen Lund hvor hun blant annet snakket om et internt allmøte som var planlagt dagen etter. Og at de ansatte på allmøtet ville bli presentert for sparetiltak.

Litt klønete med tanke på at de ansatte i Schibsted News Media hadde blitt innkalt til et møte hvor agenda ikke var nevnt, viser en epost som Journalisten har sett.

Etter at Journalisten laget en sak basert på Dagens Medias artikkel, fikk allmøtet og kuttplanene også oppmerksomhet her hjemme.

Jeg skal innrømme at jeg tenkte at det var nå litt pussig at Schibsteds konsernsjef hadde stilt opp i et intervju med dette som tema, men rarere ting skjer.

«Rarere ting» er også en måte å beskrive det som deretter skjer.

Ville stoppe artikkel

Først anklager Schibsted-ledelsen den svenske avisen for å «brutt sperrefristen», så kommer historien om hvordan Skogen Lund skal ha forsøkt å stoppe publiseringen av artikkelen. Først omtalt av M24, deretter på lederplass i Dagens Media (en leder som ble republisert av Kampanje, og jeg låner fra deres oversettelse).

Ifølge ansvarlig redaktør i Dagens Media, Linnéa Kihlström, utspilte intervjuet seg på følgende måte:

«Det som skjedde i begynnelsen av uken var at Kristin Skogen Lund – midt under et intervju – forteller at Schibsted kommer til å offentliggjøre nye sparetiltak. I samme åndedrag ber hun oss å avvente om å skrive om det til de har holdt et allmøte dagen derpå.»

I lederartikkelen beskrives det også hvordan Skogen Lund, etter at det gikk opp for henne at den svenske reporteren ikke uten videre ville godta konsernsjefens krav når dette ikke var avtalt på forhånd, aggressivt skal ha avsluttet telefonsamtalen med beskjed om at hun skulle «gjøre en stor sak ut av dette».

Ikke så langt unna en trussel, kan man kanskje si.

Kihlström skriver videre:

«Jeg har full forståelse for at Kristin Skogen Lund har havnet i en ordentlig skvis. Men skal Dagens Media ta hensyn til det? Nei. Burde hun vite bedre? Ja.»

Veldig erfaren kilde

Den svenske redaktøren undrer seg over om dette er slik Skogen Lund er vant til å bli behandlet av andre medier, hva som er hennes syn på presseetikk – samt hvordan journalistene i konsernet hun leder, altså Schibsted, forventes å agere i lignende situasjoner.

«Den dagen sjefen i et av Nordens største mediehus kan få en publisering i Dagens Media skjøvet på gjennom utskjelling av våre reportere, eller på andre måter ha utøvet press, lover jeg å gå av som ansvarlig utgiver», fortsetter Kihlström.

De fleste journalister har eller vil møte kilder som i løpet av intervjuet sier ting som «dette må du ikke skrive».

Er det snakk om uerfarne kilder som aldri før har snakket med en journalist, er det grunn til å lytte.

Intervjuer man en av Norges mektigste næringslivsledere, som mesteparten av karrieren har jobbet i media – og som i tillegg har vært NHO-sjef, må man kunne forvente at vedkommende vet hvordan man forholder seg til en intervjusituasjon.

– Feilvurderte

Som Skogen Lund sa i 2020: – Jeg feilvurderte settingen og var kanskje litt off-guard.

Kanskje var det også det som skjedde her, men da må man ta konsekvensene – og ikke skylde på mediet.

Isolert sett er dette kanskje ikke verdens største sak. Dagens Media-redaktøren lot seg ikke rikke. Utfordringen er at Skogen Lund med denne typen feilsteg setter Schibsteds redaktører og journalister i et dårlig lys. Det skapes et inntrykk av at toppsjefen deres tror at hun kan bestemme hva et medium skal kunne publisere og når.

Og strengt tatt ikke bare Schibsteds egne medier. For hvis Skogen Lunds erfaring er at hun kan diktere hva en journalist kan gjengi fra et intervju, setter det oss alle i et dårlig lys.

Både Kampanje og M24 har kontaktet Schibsted for å få Skogen Lunds versjon av hva som skjedde. Svaret begge får lyder:

«Vi konstaterer at vi nok har en ulik opplevelse av hvordan intervjusituasjonen mellom Kristin og Dagens Media var. En eventuell videre dialog om det tar vi i så fall direkte med Dagens Media.»

Ikke nok

Det kunne kanskje vært nok hvis Schibsted ikke først hadde beskyldt Dagens Media for å bryte en «sperrefrist», slik M24 skriver.

Nå som saken er kjent, trenger Skogen Lund å forklare. Eller beklage. Kanskje begge deler.

Hvis ikke konsernsjefen selv forstår dette, burde det være nok journalister og redaktører i Schibsted som kan opplyse henne om behovet.

Å direkte kritisere VGs journalistikk, som er eid av Schibsted, slik Skogen Lund gjorde i 2020, er noe annet – og mer alvorlig – enn en konflikt med et svensk bransjemedium (i dette tilfellet eid av konkurrenten Bonnier). Men det ser ikke bra ut at lederen for Norges største mediekonsern ikke forstår grunnleggende journalistikk og presseetikk. Selv om hennes hverdag er langt unna redaksjonene i Schibsted.

Noen burde kanskje fortelle henne på nytt at «nå gikk du over».

Eller sagt på en annen måte: Du har dummet deg ut.

Powered by Labrador CMS