Vigleik Brekke. Foto: Paul S. Amundsen.
Vigleik Brekke. Foto: Paul S. Amundsen.

Sivilombudsmannen vurderer lokalradiokonsesjonene

Lokalradio-Norge ikke fornøyd med tildelingskriteriene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

2008 og 2009 minnet om et mareritt for store deler av lokalradiobransjen. Først delte Medietilsynet ut konsesjoner sommeren i 2008, så sa daværende kulturminister Trond Giske at grunnlaget ikke var godt nok, og ba om ny runde. Denne runden førte til at P4 ville satse lokalt og la inn flere konsesjonssøknader. Radio Metro, som vant konsesjon i Oslo, bestemte seg også for å søke flere konsesjoner.

I oktober i fjor fikk bransjen beskjed om at prosessen med tildelinger og klagebehandlinger var gjennomført, og at oppstarten skulle finne sted 1. januar 2010.

Skeptiske

– Det var kort tid. Var det forvaltningsmessig forsvarlig? Styreleder i Norsk Lokalradioforbund Vigleik Brekke er ikke imponert over prosessen som nærmest gjorde begrepet lokalt innhold til skjellsord blant aktørene i Lokalradio-Norge.

Forbundet er skeptisk til flere av kriteriene som er lagt til grunn for tildelingen, samt behandlingen av dem. Derfor har de valgt å klage hele tildelingen inn for Sivilombudsmannen.

Les hele klagen her.

– Nå skal ikke vi si at tilsynet er bedre eller verre enn departementet. Det vi ønsker er å få en uavhengig instans til å gå gjennom dette. Vi vurderte å gjøre det selv, og har delvis gjort det gjennom prosessen, sier Brekke.

Lærdom

Ombudsmannen sender torsdag brev for å bekrefte mottakelse av klage og at den vil bli behandlet gjennom de neste ukene.

Brekke håper at uttalelsen fra Sivilombudsmannen vil kunne gi alle parter lærdom de kan ta med seg videre når konsesjonene på nytt skal behandles.

For en ny runde med konsesjonshøringer, tviler Brekke at bransjen er med på.

Lokalt

Til sammen er det sju punkter forbundet klager på, og da spesielt vurderingen av lokalt innhold, som har vært et viktig kriterium i tildeling av konsesjonene. I klagen, som er formulert av advokat Helge Olav Bergan, vises det til at innholdskravet ikke er tilstrekkelig presisert og dermed ikke oppfyller forskriftskravene om objektive tildelingskriterier.

– Det spørs om alle sider av lokalt innhold er ivaretatt i denne prosessen. Man har forsøkt seg med noen definisjoner som det er skapt forvirring rundt i bransjen. Og så er det kun lagt vekt på mengde og ikke type lokalt innhold. Andre ting som lokal tilstedeværelse og lokal forankring ble ikke vektlagt før lokalt innhold i søknadene, sier Brekke.

I klagen stilles det også spørsmål rundt vurdering av økonomien i prosjektene. Brekke er usikker på om budsjettene som ble sendt med konsesjonssøknadene, holder vann. Selv er han langt fra sikker på at det finnes nok reklame i markedet til at budsjettene går opp.

Ombudsmannen vil bruke inntil en måned på klagen.

Positive

I Fredrikstad sitter en av innstansene det er klaget på, Medietilsynet. Områdeleder Gudbrand Guthus ønsker en ekstern vurdering velkommen og forteller at tilsynet ikke har noe å skjule

– Om det er en sak eller ikke må ombudet selvsagt vurdere, det skal ikke vi legge oss opp i. Vi er positive til at hele prosessen nå blir vurdert. På en annen side er vi mest opptatt av å tenke fremover, og å legge best mulig til rette for videre drift, sier Guthus.

– Men dere kan ende med å få kritikk fra ombudet.

– Det er jeg ikke redd for.

Powered by Labrador CMS