Heidi Blake fra Buzzfeed News fortalte om gravearbeidet hun deltok i for å avsløre korrupsjonen i Fifa. Foto: Bjørn Åge Mossin

Slik var Heidi Blake med på å felle Sepp Blatter

SKUP (Journalisten): - Vi ble sett rart på av FIFAs ledere, forteller den engelske gravejournalisten om mange års innsats og intens graving i lekket materiale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag formiddag fikk deltakerne på årets Skup-konferanse en leksjon i årelang og omfattende journalistisk gravearbeid med betydelige samfunnsmessige konsekvenser. Heidi Blake var med på avsløre den råtne og lukkede korrupsjonskulturen i det internasjonale fotballforbundet FIFA. Etter å ha avvist beskyldningene i en årrekke måtte til slutt FIFA-president Sepp Blatter ta sine hatter og gå tidligere i år.

– Jeg er ikke fotballfan, jeg kan ikke engang reglene. Men så snart jeg begynte å se på FIFA-saken skjønte jeg at dette ikke var en vanlig organsisasjon. Den har vært styrt på korrupt vis, uten at noen gjorde med det, sa Blake innledningsvis i sitt detaljerte foredrag.

Kjøp og salg av stemmer

Lederskiftet og bråket i det siste året er et resultat av prosessene som skjøt fart da Sunday Times i 2012 avdekket at det hadde foregått kjøp og salg av stemmer i forbindelse med at Qatar ble tildelt VM i fotball i 2022. Blake og hennes kollega Jonathan Calvert i graveteamet til den engelske storavisen gjorde grovarbeidet med avsløringene, som baserte seg på gjennomgang av et stort antall lekkede FIFA-dokumenter og filer.

I 2015 gikk Blake over i jobben som redaktør i avdelingen for undersøkende journalistikk hos Buzzfeed i England.

27. mai 2015 stormet uniformert politi hotellet der toppledelsen i FIFA oppholdt seg. Arrestasjonene ble starten på det verste året for FIFA noen sinne. Bare noen uker før arrestasjonene i Geneve utga Blake og Calvert boka “The Ugly Game”, som omhandler spillet og korrupsjonen som bidro til at Qatar fikk VM i 2022.

- Vi fant gull i lekkede FIFA-dokumenter, fortalte Heidi Blake på
Skup-konferansen lørdag. Foto: Martin Huseby Jensen

Blake fortalte Skup-tilhørerne hvordan FIFA-ledelsen avviste og tildekket Sunday Times avsløringer, helt til myndighetene i USA og Sveits tok affære på bakgrunn i kjølvannet av medieoppslagene.

Gikk undercover

– I 2010 begynte min daværende kollega Jonathan å se på FIFA, på bakgrunn av tips. Han hadde hørt om bestikkelser til dem som skulle avgjøre hvilke land som skulle få framtidige VM i fotball. Han gikk undercover, utga seg for å være en amerikansk representant og gikk rundt på et FIFA-møte. Tilbakemeldingene var at penger måtte på bordet for å oppnå stemmer.

Innsatsen til Colbert førte til oppslaget “World cup votes for sale” i 2010. Det resulterte i at flere av de stemmeberettigede i FIFA ble diskvalifisert.

– Men FIFA feide alt til side, og Qatar som hadde den største lommeboken fikk stemmene til de 22 som bestemte. Qatar er et lite land i ørkenen uten noen fotballtradisjon å snakke om. Det er så varmt der om sommeren at det ikke er mulig å spille fotball, det farlig for spillererne. Det ble sterke reaksjoner på avgjørelsen. Dette ble anledningen da FIFA rett og slett gikk for langt, sa Blake.

Siden er det også satt søkelyset på hvordan Sør-Afrika og Tyskland skaffet seg fotball-VM i 2010 og 2006.

Storlekkasje

Blake karakteriserer avgjørelsen om å gi 2022-VM til Qatar som åpenbar korrupt. Det var da hun selv bestemte seg for å se grundig på FIFA.

I november 2012 skjedde det neste avgjørende. Da fikk Sunday Times en lekkasje fra en fremtredende, men anonym varsler, i form av FIFA-dokumenter.

– Jonathan og jeg jobbet lange dager i en avsondret bunker i tre måneder. Vi hadde eposter, kvitteringer, regnskapspapirer, referater, utskrifter fra chatter og mye annet, spesielt om lederen av fotballforbundet i Qatar. Han satt også i FIFAs hovedkomité. Vi fulgte pengene og fant en utbetaling til et afrikansk medlem av komiteen som tildeler fotball-VM. Vi fant gull, fortalte Blake.

Graveprosjektet resulterte i en første publisering over 11 sider i Sunday Times, og ble fulgt opp med større oppslag i flere uker.

– Vi ble sett rart på av FIFAs ledelse, som sa at vi jo ikke hadde noen ordentlige beviser. Men til slutt begynte FIFAs interne undersøkere å ta oss såpass alvorlig at de ba om å få utlevert det Sunday Times satt på. På et FIFA-møte i forbindelse med VM i Brasil i 2014 beskyldte Sepp Blatter beskyldte oss for å være rasister, ved å henge ut afrikanske og asiatiske delegater.

Hvitvasking

FIFAs egen, interne undersøkelse av korrupsjonsanklagene ble lagt fram i september 2014. Den skulle ikke offentliggjøres, avgjorde lederen av organisasjonens etiske komité. Rapporten havnet i en dyp skuff hos FIFA, som imidlertid ble presset til å sende ut et utdrag som Blake oppfatter som hvitvasking av alvorlige forhold. Dette førte til at FIFAs interngransker Michael Garcia, som hadde ansvaret for det to år lange arbeidet med rapporten, gikk av i protest.

Men da var det for sent å redde Fifa-ledelsen. Amerikanske og sveitsiske myndigheter startet etterforskning mot organisasjonen og Sepp Blatter ble tvunget til å gå av et halvt års tid etter at han ble gjenvalgt i 2015.

Les også fra Skup 2016:

10 tips til «hverdagsgraving»

Superveteranen Mette Bugge har fått et nytt liv som digital distributør

Stormark mener Furuly ikke har dekning for utsagn

Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg

Kommentar: Butenschøns erkjennelser

Egenes: Fornærmende overfor alle de andre journalistene i DN

Werner: Tidspress fører til at vi blir «lurt»

Årsæther: Tror TV 2-Nyhetene vil fortsette, men kanskje ikke dagens omfang

Powered by Labrador CMS