Stortingspresident Masud Gharahkhani gratulerer Årets bilde-vinner Javad Parsa.

Årets bilde 2022

Stortingspresidenten hyller Årets bilde-vinner

– Det iranske folket trenger ham - og det samme gjør vi utenfor, skriver Masud Gharahkhani om Javad Parsa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stortingspresident Masud Gharahkhani er i likhet med Årets bilde-vinner Javad Parsa født i Iran. Under Årets bilde-utdelingen fredag kveld, kom Gharahkhani med en hyllest til fotografen.

– Jeg hadde gleden av å ha følge av Parsa under min første dag som stortingspresident. Det var en spesiell dag. Vi visste at ting kunne vært veldig annerledes for oss begge om vi fortsatt hadde bodd i det landet vi var født, skriver Gharahkhani.

Han fortsetter:

– Med kameraet som sitt våpen, og friheten til å bruke det, fortsetter Parsa å tale sitt folks sak fra et annet perspektiv. Det iranske folket trenger ham — og det samme gjør vi utenfor.

Dette skriver stortingspresident Masud Gharahkhani:

Munnhellet forteller oss at et bilde kan si mer enn tusen ord.

Bilder er en helt sentral del av ytringsfriheten og demokratiet. Bilder er både kunst, historiefortelling og dokumentasjon av fakta. Derfor er de også et svært viktig verktøy. Det er ikke uten grunn at makthavere som begår overgrep stenger journalister og fotografer ute. Deres handlinger tåler verken kameralinser eller penn, og de vet det. Derfor struper det iranske regimet internett. Derfor nekter de egne journalister og fotografer å gå ut i gatene for å rapportere.

Bildene av Mahsa Amini, historien om hennes tragiske og meningsløse død, og demonstrantene i Irans mange gater preget nyhetsbildet verden over høsten 2022. Før myndigheten i Iran rakk å ta grep, tok det fyr. Det er ikke første gang befolkningen tar til gatene. Folk er lei, de vil ikke lenger la seg kue av en autoritær elite. De vil ha friheten til å kunne forme sine liv slik de selv vil.

En som vet mye om dette er Javad Parsa. En gang fotojournalist for nyhetsbyrået Fars i Iran. Nå fotograf for NTB i Norge. Jeg hadde gleden av å ha følge av Parsa under min første dag som stortingspresident. Det var en spesiell dag. Vi visste at ting kunne vært veldig annerledes for oss begge om vi fortsatt hadde bodd i det landet vi var født.

Underveis den dagen fortalte Parsa meg om sin historie. Om bildet han tok av en kvinne som protesterte. Bildet som havnet på forsiden av magasinet Time, og førte til at han måtte flykte. I et intervju med Journalen sier han: «Noen ganger får jeg høre at jeg ikke burde ha dratt fra Iran, men heller fortsatt kampen der. Jeg elsker hjemlandet mitt, men hva hadde det hjulpet om jeg var stengt inne?».

Med kameraet som sitt våpen, og friheten til å bruke det, fortsetter Parsa å tale sitt folks sak fra et annet perspektiv. Det iranske folket trenger ham — og det samme gjør vi utenfor. Bare gjennom bilder kan vi virkelig forstå det som skjer. Og velge å gjøre noe med det.

Jeg vil gratulerer Javad Parsa med prisen Årets bilde 2022. Det han dokumenterer gjør sterkt inntrykk, og er et svært viktig bidrag til ytringsfriheten generelt, og kampen i Iran spesielt.

Parsa og jeg føler naturlig nok på et ekstra ansvar. Men vi som er borgere i et demokrati har alle et tydelig ansvar. Vi må ta vare på de frihetene vi har hver dag, og vi må stå sammen med dem som kjemper for det samme. Grunnleggende menneskerettigheter er et universelt anliggende.

Vi skylder dem som ikke har disse rettighetene å heve stemmen. Å vise at vi ser dem. Å være deres stemme for dem.

Powered by Labrador CMS