Vil ha ny presseklubb med journalistrabatt
Navaz Virani ønsker at hans restaurant skal bli den nye offisielle presseklubben i Oslo, og lokker med spesialpriser på mat og drikke.
Navaz Virani er tidligere eier og nåværende daglig leder for Mona Lisa Huset, som ligger nær både Akersgata og Karl Johans gate. I et brev til et stort antall klubbledere i Oslo Journalistklubb (OJ) og andre pressefolk, viser han til at Presseklubben stengte sine dører ved nyttår.
«I den forbindelse jobber jeg med å legge forholdene til rette for at mitt restauranthus i Grensen 10 kan fylle pressens behov», skriver Virani.
Tilbyr «OJ-pris»
Han har vært snar med å sette opp presseklubb-skilt, og tilbyr mediefolket et skjermet serveringssted i deler av Mona Lisa Huset. Virani frister med aviser, tidsskrifter, datautstyr, storskjerm og gratis møtelokaler. Mona Lisa byr også på en delvis innebygd uteavdeling med servering og røyketillatelse.
På toppen av det hele inneholder Viranis lokkemeny rabatt på mat i hele restauranthuset og «OJ-pris for drikke kr. 31».
– Vi har råd til å gi pressefolk rabatt, sier Virani til Journalisten. OJ er slett ikke begeistret for rabattene.
Belastet rykte
Virani og Mona Lisa Huset har et noe belastet rykte. I tillegg til hygieneproblemer har det vært strid rundt røykingen på den overbygde og oppvarmede uteserveringen «Høybråten», og Mona Lisa har vært i klinsj med LO om uorganisert arbeidskraft.
Tilsynsmyndighetene har ikke klart å stanse røykskyene fra uteserveringen, som er oppkalt etter røykelovens far Dagfinn Høybråten.
Virani forteller at han har tilbudt jobb til servitørene som var ansatt hos Anne Dawson i Presseklubben.
Ble oppfordret
– Vi har allerede mange pressefolk hos oss, etter at røykeloven trådte i kraft. Jeg er blitt bedt av mange i miljøet om å starte en ny presseklubb.
– Men du er vel ingen venn av fagforeninger? Du bruker jo kun uorganisert arbeidskraft?
– Jeg er utdannet kokk og kommer fra Kenya. Helt siden jeg kom til Norge for 35 år siden har jeg vært uenig i servitørenes tariffavtale, som sikrer dem all tipsen fra gjestene. Det er urettferdig at kokkene skal svette, mens servitørene skal gå i dress og ta hele kaka. Jeg har vært LO-organisert selv og forsøkt å kjempe for kokkenes rettigheter, men møtte veggen. Jeg fordeler tipsen mellom servitører og andre ansatte, slik jeg var vant til fra Kenya. Ledelsen ved Theatercaféen har nå vunnet fram med samme prinsipp, ved å gå rettens vei, sier Virani.
Anket til Høyesterett
Servitørene ved Theatercaféen tapte råderetten over tipsen da saken var oppe i Borgarting lagmansrett, men anket like før jul dommen inn for Høyesterett.
– Er kokkene på Mona Lisa organisert?
– Nei, ikke som jeg vet. Men jeg betaler uansett over tarifflønn.
Virani hevder at 90-95 prosent av restaurantene i Oslo ikke har tariffavtaler. Det hadde heller ikke Presseklubben, bekrefter Anne Dawson overfor Journalisten.
– Jeg betalte alltid over tarifflønn, og tipsen ble fordelt slik at også kokkene fikk en andel, sier hun.
Ingenting konkret
Dawson forteller at hun har fått mange oppfordringer til å starte en ny presseklubb, men foreløpig har hun ingen konkrete alternativer på blokka.
– Vi er åpne for å gå løs på et nytt presseklubb-konsept, hvis vi finner egnede lokaler. Men det er krevende, og vi vil uansett ikke kunne åpne noe nytt sted før nærmere sommeren. Det skal mer til enn bare å sette skilt utenfor Belfry om at nå er det presseklubb her, sier hun om familiens pub og restaurant i Lille Grensen.
Etter det Journalisten erfarer har Søylen Eiendom, som kjøpte Presseklubben AS av Dawson, ingen planer om å reetablere klubben.