Personal- og informasjonsdirektør Øyvind Næss og sjefredaktør Bernt Olufsen, her fra en tidligere nedbemanningsprosess i VG i 2006. Foto: Birgit Dannenberg

Mulige oppsigelser i VG

Ikke mange nok har søkt sluttpakker i VG. Det kan ende med tvang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I juni ble det klart at VG skal spare 30 millioner kroner og at 35 årsverk skal bort i avisa. En del av pakkene som ble tilbudt var rettet mot grafikere tilknyttet sideproduksjonen på desken, men selv om administrerende direktør Torry Pedersen garanterte lønn i inntil tre år, har det vært en meget slunken søkerbunke fra desken.

Flere fra desken

– Det har kommet inn en god del. Vi ser ut til å være rimelig godt i rute i forhold til målsetting i administrasjon og redaksjon. Men vi kunne ha ønsket oss flere søkere fra grafikerne, sier personal- og informasjonsdirektør Øyvind Næss.

Han forklarer at det ikke er kommet en eneste søknad fra desktypografene. Enn så lenge har ikke ledelsen hatt møter med klubbene om søknadene, derfor er det uvisst om alle får sluttpakke.

Næss forteller at de må få den fulle oversikten over søknader og avklare om det er mulig å bruke det indre jobbmarkedet i VG slik at noen kan omplasseres. Han forteller at man uansett er innstilt på å følge organisasjonsplanen som ble definert før kuttprosessen ble satt i gang.

Oppsigelser

– Dette høres ut som om det kan komme oppsigelser i VG. Hvor sannsynlig er det?

– På dette tidspunkt kan vi ikke utelukke noe som helst, men vi håper på å få til dette gjennom frivillige løsninger, sier Næss.

Da det høsten 2006 nærmest ble tilbudt sluttpakker til alle som ville ha det, er det denne gangen styrt og dermed færre søkere. Ifølge Næss er det denne gangen viktig å se på kompetansen til de som blir igjen.

– Dermed er det større sjanse for at folk kan få nei til søknaden. Vi har gjort et bredt arbeid i redaksjonen og administrasjonen om hvordan VG blir seendes ut fra 1. januar 2010. Derfor blir det litt mer styrt denne gangen, sier Næss og mener det er grunnen til at det ikke er flere søkere enn sluttpakker nå, slik det var for tre år siden.

Mer humant

I grafisk klubb er situasjonen en annen. Blant de 44 medlemmene er snittalderen på 54 år og 15 av stillingene skulle etter planen kuttes. Klubbleder Øystein Simensen er skuffet over at ledelsen ikke ville ta klubbens kuttforslag til følge. Det innebar at 16 medlemmer i grafisk går på AFP fram til 2013.

– Om de ikke har vært helt avvisende til forslaget, så har de vært bortimot. De er bekymret for at VG kan havne i en situasjon hvor man får røde tall og mener vårt forslag går over for mange år. Vi mener vi vil klare den nedbemanningen ledelsen ber om, men det tar litt lengre tid. Målet vårt er å gjøre det på en mer human måte, sier Simensen.

Konsekvenser

Styret i grafisk klubb har ifølge Simensen fortalt medlemmene at det kan få konsekvenser om ledelsen ikke oppnår målet for sluttpakker. Simensen understreker at dette har vært opp til hver enkelt å vurdere, men, som han poengterer, at med høy alder og en ikke like verdifull kompetanse, vil det være vanskelig å få ny jobb.

Nå forventer han at kuttene vil få konsekvenser for produksjonsstrømmen.

– Det kan gå ut over produksjonsmønsteret å kutte. Det er ikke mulig å løse produksjonsflyten når man nedbemanner så hardt, uten at det får konsekvenser.

I løpet av uken skal grafisk møte ledelsen. Klubben vil kreve svar på hvilke konsekvenser søkermengden på sluttpakker vil få.

Simensen er samtidig skuffet over utspillet fra MBL-leder Arvid Sand om å få fjernet filmsatsparagrafen.

– Vi er overrasket over at den ene parten går ut med et slikt utspill i en tariffperiode. Det bekymrer og overrasker meg. MBL er tydeligvis ikke villig til å stå inne for det de har skrevet under på.

Powered by Labrador CMS