Krfs Geir Jørgen Bekkevold er irritert over at ideologien til regjeringen igjen fører til forhandlinger om mediebudsjettet. Arkivfoto: Birgit Dannenberg.
KrF irritert over regjeringens budsjettforslag
Arbeiderpartiets Arild Grande er rystet over at ideologi går foran forståelse.
Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett å fryse NRK-lisensen på fjorårets nivå hvilket betyr at de ikke har tatt høyde for lønns- og prisvekst, noe det ble inngått bredt forlik om på Stortinget i fjor. Pressestøtten er foreslått kuttet med ti millioner i 2017, samt en liten regulering av støtten til de samiske avisene.
– Jeg er ikke veldig overrasket siden de har prøvd på dette hver eneste år. Det er likevel irriterende at vi hvert eneste budsjettår må bruke tid på å forhandle om dette, sier mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF til Journalisten.
Skaper irritasjon
Han opplever det som skuffende at ideologi og regjeringsplattformen er førende for budsjettet, og ikke situasjonen som rår i mediebransjen.
– De mener vel at siden det står i regjeringsplattformen at pressestøtten skal kuttes, og at de også er enige om lisensen, så forbeholder de seg retten til å foreslå dette. Det skaper bare irritasjon fordi det er andre ting jeg heller vil bruke kreftene på enn omkamper.
Bekkevold sier at de i gruppa vil diskutere hvordan de skal gå fram, og viser samtidig til at KrF og Venstre som støttepartier tidligere har klart å snu forslagene fra regjeringen. Han mener det også ville vært uproblematisk å øke NRK-lisensen med 25 kroner.
Annonse
Rystet over forslagene
Arild Grande i Arbeiderpartiet viser til at kulturminister Linda Hofstad Helleland nylig gjestet NJs landsstyre hvor hun fortalte at hun hver eneste dag tenker på journalistene og dem som mister jobbene sine. Grande mener statsråden i så fall må ha nøyd seg med å tenke i stedet for å ta ansvar.
– Jeg er rystet over den mangelen på forståelse for hva mediebransjen går gjennom hos kulturministeren. Det virker som de ideologiske skylappene gjør regjeringen blind for de krevende tidene bransjen går gjennom med omfattende nedbemanninger og den trussel norske medier står ovenfor.
Han sier videre at han ikke forstå at regjeringen har valgt å bryte forliket om at NRK-lisensen skal reguleres for lønns- og prisvekst. Grande klarer ikke forstå hvordan regjeringen er kommet fram til at dette er bra for det norske mediemangfoldet.
Om kuttene i pressestøtten mener Grande at de vil bidra til fortsatt oppsigelser i mediebransjen og at aviser som står på kanten av stupet ikke får noen redningsplanke fra regjeringen men heller en dytt i ryggen.
Han forteller at de nå vil gå grundig inn i budsjettforslagene og sondere med de andre partiene for å se hva de kan få til.
Oppsiktsvekkende budsjettforslag
Også fra bransjeorganisasjonene er reaksjonene sterke.
– Kulturministeren bør ha god oversikt over de utfordringene mediebransjen står overfor. Derfor er det særlig beklagelig at det kommer reelle kutt i pressestøtten i en tid hvor mange i bransjen trenger hjelp - blant annet til innovasjon og utvikling, sier generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.
I Norsk Journalistlag sier leder Thomas Spence at de hadde ventet mer fra den sittende regjering.
– Det er oppsiktsvekkende at kultur- og medieministeren ikke har noen analyse eller visjoner om formålet med uavhengige medier, og myndighetenes ansvar for å sikre mediemangfoldet. Budsjettet innebærer færre journalister til å informere, stille kritiske spørsmål og skape politisk debatt, sier Spence.
Fagpressen ser på budsjettforslaget som bedrøvelig. Heller ikke i år er fagbladene med i betraktningene om momsfritak.
– Regjeringen følger dessverre ikke opp de målene de selv påberoper seg for mediepolitikken. Vi setter vår lit til at Stortinget forstår at staten ikke kan fortsette med en urimelig forskjellsbehandling mellom medier, sier adm. direktør Elin Floberghagen i Fagpressen.
Arild Grande mener det er forstemmende at regjeringen ikke har fortsatt arbeidet med å utvide momsen.
– Det var forventet at de skulle være neste ut. Det er skuffende ikke løftet eller fulgt opp.