Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I forrige uke ble det kjent at Polaris Media skal spare inn 300 millioner kroner gjennom kostnadskutt og nye inntektstiltak fram til år 2020. Det meste, mellom 120 og 150 millioner kroner, skal tas ut allerede i løpet av neste år.
Hvor mange som må gå er ikke klart ennå. Det bestemmes i de fire underkonsernene i løpet av september.
Om vi vender blikket bakover viser regnskapstallene at mediekonsernet bare for få måneder siden betalte eierne 61,1 millioner kroner i utbytte. Til sammen har konsernet betalt ut 367 millioner kroner i utbytte siden 2011.
Kutt i kommende år
Leder Christer Pedersen i konsernlaget NJ Polaris sier de ansatte har vært kritisk til dette. Han mener mediekonsernet i lys av de nye kuttene fram til år 2020 bør si fra seg utbytte de kommende årene.
– Det er moralsk og pedagogisk vanskelig å forklare de som går ut døra at eierne tar ut utbytte. Derfor mener vi at de bør kutte utbytte de kommende to til tre årene, sier Pedersen til Journalisten.
Samtidig er han opptatt av at Polaris er interessant for langsiktige eiere.
– Men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet.
Konserntillitsvalgt Ulf Dalheim ber også om moderering av utbytte de kommende årene.
– Vi er et børsnotert selskap så jeg ser at de som har investert bør få noe. Men utbyttet bør være ytterst beskjedent de neste tre årene, sier Dalheim.
Annonse
Blir først tema neste år
Terje Eidsvåg som representerer de ansatte i styret, sier han har tatt til orde for lavere eller ikke noe i utbytte i tidligere år.
– Nå er vi midt i en prosess med kutt og nedbemanning. Da er det lett å argumentere mot utbytte, fordi ansatte og eiere bør ta hver sin del av ansvaret, sier Eidsvåg, og legger til at diskusjonen først kommer opp når resultatet for 2016 blir klart på nyåret.
Styreleder Bernt Olufsen går imidlertid langt i å love eierne utbytte også neste år, men at størrelsen må diskuteres når konsernets likviditetssituasjon er klar.
– Det er litt tidlig å ta utbyttediskusjonen nå. Men vi ønsker å ha gode og langsiktige eiere som ser verdien av å investere i omstilling og utvikling av selskapet, sier Olufsen.
– Du vil gi noe?
– Det må være vårt mål som et børsnotert selskap. Så er det ikke noe nytt eller urimelig i at aksjonærvalgte og ansattvalgte styremedlemmer har ulik syn på dette, sier Olufsen til Journalisten.
Fikk bonus
I Polaris’ årsregnskap for sist år heter det at konsernledelsen ble tilbudt en fastlønnsregulering på 2,0 prosent for 2015, men at de valgte å si fra seg denne. Konsernsjef Per Axel Koch står oppført med en samlet lønn på 4,1 millioner for 2015, mot 5,0 millioner i 2014.
– Det var en nøktern fastlønnsøkning for ledelsen i fjor, sier Eidsvåg.
Blant de ansatte i Polaris’ flaggskip Adresseavisen var for det for andre året på rad lite jubel over deres lønnstillegg i fjor, som i tråd med tradisjonen fremforhandles før jul. De ansatte fikk for et knapt år siden 2,0 prosent i lønnsøke, etter lønnsdiktat året i forveien.
I løpet av 2015 ble det heller ikke utbetalt bonus for foregående år til noen i konsernledelsen. I 2014 fikk Koch utbetalt 506.000 kroner i presetasjonsbasert lønn for resultatene i 2013.
Styrelederen sier at det ér utbetalt bonus i år for resultatene i fjor.
– Den var betydlig mindre enn tidligere år, sier Olufsen.
Annonse
Avventende ansatte
Kriteriene for den prestasjonsbaserte lønnen er ifølge styremedlem Eidsvåg kraftig lagt om.
– Nå er den knyttet til å stimulere til vekst på topplinja og økning mot budsjett. Tidligere var det såkalte diskresjonære vurderinger.
– Hva syns de ansatte om omleggingen?
– I vår var første gang med det nye systemet. Så langt er vi fornøyd med beskjedne bonuser og en fastlønn som ikke rykket fra de ansatte. Men inneværende år blir en måling på hvor god den nye ordningen er.