Farlig å slippe bestefar løs i nettdebatten

(KOMMENTAR): Kan virkelig få fram trollet i ham.

Publisert Sist oppdatert

– Mange er redd for hva ungene finner på, men det er vel så stor grunn til å frykte hva bestefar skriver på nett, sa Even Westvang, en av folkene bak Bengler, som har laget Underskog og Origo, under forrige ukes debattmøte om hvordan nettmediene kan heve kvaliteten på nettdebatten.

Lanserer Verdidebatt

Under debattmøtet i regi av NONA, et nettverk for dem som jobber med nettmedier, lanserte Vårt Land sine planer om å smelte sammen bloggsystemet og debattsystemet sitt.

Nå må alle som kommenterer hos nettavisen være pålogget med bloggprofilen sin for å kunne kommentere og de vil bli avkrevd fullt navn for å registrere seg.

Dette minner mye om den modellen britiske The Daily Telegraph bruker, bortsett fra at de som blogger og kommenterer via MyTelegraph kan velge å være anonyme.

Christoph Schmitz, nettutvikler i Edda Media, er skeptisk til strategien med å forby anonyme innlegg. «Å kreve fullt navn setter kun en hindring på å få godt innhold fra dem som ikke ønsker å stå fram med fullt navn og er dermed et tap for nettdebatten framfor å hindre obskøne og lovstridige innlegg,» skrev han i en bloggpost etter debattmøtet.

Mister noe og noen

Espen Utaker, debattansvarlig i Vårt Land, fortalte at de også ville ha noen gode bloggere de betaler for å skrive, og fortalte at avisen satser på at disse vil dra andre med seg når Vårt Land lanserer verdidebatt.no rett etter påske.

Han vedgikk likevel at nettavisen kom til å miste en del ved å kreve fullt navn – som eksempler brukte han debatter de har hatt om nettpornoavhengighet og avhoppere fra sekter – men ga uttrykk for at han håpet dette ville bli kompensert ved en mye bedre kvalitet på nettdebatten. Dette stilte ABC Nyheters Herman Berg seg svært tvilende til.

– Blir ingen pusekattdebatt

– Vi har holdt på med nettdebatt under fullt navn i to år. Jeg kan fortelle deg at trygdede menn i 50-åra ikke har noen problemer med å si dritten under fullt navn. Den siste tiden har vi opplevd en del rasisme underskrevet med fullt navn, og jeg kan love deg at det blir ingen pusekattdebatt i Vårt Land bare fordi man nå legger om debattsystemet sitt, sa Berg.

Han fortalte ABC Nyheter, som ett av flere grep for å bedre nettdebatten, har vært nødt til å knytte til seg flere moderatorer i det siste.

Debattmøtet ble liveblogget via Coveritlive av Svein Olsson fra Budstikka, skjønt under undertegnedes navn, og Bergs utspill avstedkom følgende lakoniske kommentar fra Erik Holten på Twitter:

«Rapport frå ABCs seksjon av kloakken. Dèjá vu frå AOL-invasjonen av Usenet.» Overraskende nok antydet Schmitz, med bakgrunn i egne undersøkelser, at de mest ufine nettdebattantene, gjerne kalt troll, ble de beste moderatorene.

Tror det er Holmgang

Origos Westvang sa han lurte på om ikke vi gir nettdebatten helt feil rammer. – Når vi skriver «kjør debatt» under artiklene tror folk med en gang de er på Holmgang.

Westwang oppfordret alle til å spørre seg selv hva slags atferd det er vi egentlig ønsker i kommentarfeltet og hvordan vi kan gjøre det attraktivt for politikere og mennesker med makt å delta i nettdebatten. Det siste punktet har han tidligere utdypet sine tanker om overfor Journalisten i dette intervjuet.

En helt annen innfallsvinkel på å håndtere troll: intervju dem. I dette YouTube- klippet intervjuer daværende utviklingsredaktør i Birmingham Post, Joanna Geary, en av de mer ufine kommentatorene i nettavisa og finner til sin overraskelse at han er en riktig så hyggelig eldre mann.

Artikkelforfatteren er leder av interimsstyret i NONA og var ordstyrer under debattmøtet.

Les også:

Bård Vegar Solhjell (Kunnskapsminister): Nettdebatt? & Svar om nettdebatt

Paul Chaffey (Abelia): Lei debatten om nettdebatten?

Martin Jensen (Journalisten.no): Til knærne i kloakken

Dag Solberg (mediekommentator NA24): – Nettet tar over

Hjorten (blogger): Skal Stoltenberg delta i nettdebatten?

Gaute 2.0 (NRK): Nettdebattdebatten

Katscho 2.0 (ABC Nyheter): NONA-debatt om nettdebatten

Christoph Schmitz (Edda): Debatt om nettdebatt og anonymitet i nettdebatt

Powered by Labrador CMS