Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Onsdag møter redaksjonsklubben i Egmont Publishing ledelsen til drøftelser. Det skjer tre dager etter at fristen for å søke sluttpakker gikk ut. I overkant av to uker seinere, 29. mai, kan de som er utpekt som «overtallige» eller mer korrekt beskrevet: uaktuelle i den nye organisasjon , risikere oppsigelser i stedet for eventuelle pakker.
Journalisten har tidligere fortalt om fotoavdelingen som ble vedtatt avviklet som ledd i det nye redaksjonelle organiseringsprosjektet “ORO”. Alle de tre som arbeidet i fotoavdelingen var av den eldre garde og tett på, eller hadde passert, AFP-grensen. Slik er det også med noen av de andre som er utpekt som uaktuelle i den nye organisasjonen bekrefter klubbleder Alexander Berg Jr.
– Det er klart at disse ser en risiko på å kunne tape inntil 85.000 kroner i pensjonsutbetalinger i året, sier han. – Dessuten er det ikke lett å få seg jobb for kolleger i denne aldersgruppen, heller ikke som frilanser. Og når budskapet er at bedriften i større grad ønsker å kjøpe innhold fra byråer, styrker ikke dette posisjonen til dem som ønsker nettopp det.
Berg forteller at flere har opplevd seg utsatt for tidspress for å sluttavtalen signert. Et tidspress det har vært vanskelig å forholde seg til, siden beslutningen har store implikasjoner for livet til dem det gjelder.
Annonse
Annonse
Riktig kompetanse
Klubblederen karakteriserer fristen som knapp. De første som fikk beskjed om at de var overtallige, fikk vite dette for to uker siden. Andre har til gjengjeld hatt så få som fire dager på å bestemme seg om de vil søke sluttpakke etter å ha blitt fortalt at de mangler kompetanse.
I 2014 hadde landets største uke- og magasinforlag en omsetning på 1,117 milliarder kroner, snaut 40 millioner kroner lavere enn 2013. Driftsresultatet var på 138 millioner kroner, 13 millioner svakere enn året før. Tallene tyder på at kostnadene er holdt i god kontroll og på den måten holder overskuddet på et anseelig nivå.
De som må forlate bedriften er blitt «utpekt» på grunnlag av kompetansevurderinger. Blant annet må de ansatte svare på hvordan de tror kollegene vurdere deres kompetanse. Når de så er blitt fortalt at det ikke lenger er plass til dem, har de for eksempel fått beskjed om at de ikke leverer mye nok eller fort nok. At de ikke kan fotografere eller behersker video. Hvorvidt de ansatte kan dette, er ifølge dem vi har snakket med varierende.
Journalisten har spurt prosjektleder Kjersti Mo om vi kan få utlevert skjemaet med spørsmålene de ansatte har svart på som ligger til grunn for kompetansevurderingen.
- For oss har det vært viktig å få rett kompetanse på rett plass i den nye organisasjonen. Derfor har vi gjennomført en omfattende kompetansevurdering.
Viktig kompetanse
Klubblederen sier det også gjenstår å se om bedriften har gjort noe for å gi den enkelte mulighet til å tilegne seg eksempelvis videokompetanse. Det blir først klart når hver enkelt blir vurdert neste uke.
- Selv når du skjærer bort den psykiske reaksjonen, fornektelsen. Selv da er det mange som ikke kjenner seg igjen i vurderingene som er lagt til grunn. Det virker som om de er gjort på svakt grunnlag, sier Berg.
Han forteller at flere av de ansatte opplever det som om utvelgelsen skjedde i forkant av kompetansekartleggingen. Og så velger man i tillegg å ha en omfattende gjennomgang av bedriften.
– Det faller med andre ord på sin egen urimelighet at vi har gjennomført denne uten at den er brukt i bemanningen, sier Kjersti Mo
Ingen av de ansatte Journalisten har pratet med har ønsket å stå fram i denne artikkelen siden de fortsatt er i forhandlinger om sin fremtid i Egmont Publishing.