Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Gode saker og bilder ble over lengre tid prioritert høyere enn arbeidet med arbeidsmiljø og ledelse i DN. Det er det enighet om.
Det sier Norsk Journalistlags (NJ) klubbleder i Dagens Næringsliv (DN), Ida Grieg Riisnæs, til Journalisten.
Kilder forteller til Journalisten at det har vært reaksjoner internt etter at klubblederen og DN-ledelsen ble kjent med at Journalisten skrev om arbeidsmiljøet i DN.
Det har vært flere møter om saken på huset, og i avdelinga vi i hovedsak omtalte. Ansatte er også invitert til å ha en-til-en-samtaler med klubbleder og HR.
– Forventer resultater etter hvert
Klubbleder Riisnæs bekrefter at de har hatt klubbstyremøte og klubbmøte om saken.
– Jeg har også hatt samtaler med et stort antall kollegaer, sier hun til Journalisten, og bekrefter at det gjelder både i og utenfor avdelinga Journalisten i hovedsak omtalte.
– Jeg oppfatter at vi har gode prosesser på gang nå, og vi forventer resultater av disse etter hvert, sier hun.
Ut over dette ønsker ikke klubblederen å kommentere hvordan de jobber med arbeidsmiljøet framover.
– Vi i klubben gjør det vi kan for å bidra til at arbeidsmiljøet i DN skal være så trygt og godt som mulig. Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer om dette nå, som vi er inni dette arbeidet.
Annonse
Fortrolige samtaler med HR-direktør
Journalisten har av noen andre fått tilgang til ei melding, der klubblederen skriver til DN-ansatte, at ansatte inviteres til fortrolige samtaler med HR-direktør i NHST, Helga Bollmann Leknes.
Basert på samtalene skal det lages en anonymisert rapport, som DN-ledelsen vil vurdere å basere eventuelle tiltak på, kommer det fram av meldinga. I samme melding forsikres de ansatte om at ledelsen ikke er interessert i å finne ut hvem som har snakka med Journalisten.
Kilder forteller at ledelsen ut over dette har hatt flere Teams-møter med avdelinga – med og uten avdelingslederen – der de fikk spørsmål og tilbud om å komme med tilbakemeldinger.
Journalisten har vært i kontakt med Leknes, som heller ikke ønsker å gå inn i detaljer om arbeidet som nå gjøres på huset.
– Jeg vil gjerne si at når vi jobber med arbeidsmiljøoppfølging så er det viktig at alle opplever prosessene så gode og trygge som mulig. Derfor ønsker vi ikke å fortelle eksternt hva vi gjør og ikke gjør, skriver hun i en e-post til Journalisten.
Journalisten skildra også resultatene fra 2020-undersøkelsen for ei bestemt avdeling i DN.
Her havna svarene fra de ansatte inn i det røde feltet, altså dårligere enn normalskår, blant annet på følgende punkter:
på spørsmål om ansatte blir behandla rettferdig i organisasjonen og av sin nærmeste leder
på spørsmål om konflikter blir håndtert på en god måte
på spørsmål om arbeidsplassen er preget av trygghet og tillit
på spørsmål om de gleder seg til å gå på jobb
Det kom også fram at denne avdelinga er mer misfornøyd med øverste ledelse enn hva resten av de ansatte i avisa er, og at de er mer misfornøyd med øverste ledelse, enn med sin avdelingsleder, i undersøkelsen under ett.
Avdelingslederen skrev dette i en e-post til Journalisten om undersøkelsene, og arbeidet framover:
– Medarbeiderundersøkelsene fra de siste to årene og oppfølginga av dem, gir ikke det samme bildet som Journalisten, men jeg skal være den første til å innrømme at vi ikke er i mål. Nå jobber DN og jeg sammen med HR og tillitsvalgte for å sikre at vi har et riktig bilde av nå-situasjonen.
Annonse
Dette har skjedd i DN:
Hele DN-redaksjonen ble informert om Journalistens sak på et allmøte før publisering.
Alle ansatte i avdelinga er invitert til å ha en-til-en-samtaler med HR-direktør Helga Bollmann Leknes i NHST.
Basert på samtalene skal det lages en anonymisert rapport, som DN-ledelsen vil vurdere å basere eventuelle tiltak på.
Klubbleder har hatt samtaler med «et stort antall ansatte», i flere avdelinger.
Klubben har hatt klubbstyremøte og klubbmøte om saken.
Avdelinga har hatt flere møter med ledelsen – med sjefredaktør Amund Djuve, en DN-redaktør, HR-direktør – et med og et uten avdelingslederen.