Tomm W. Christiansen (t.v.) og Anders Fjellberg fra Dagbladet kunne innkassere dobbeltseier for "Våtdraktsmysteriet". Foto: Martin Huseby Jensen

Dobbeltseier til "Våtdraktmysteriet"

SKUP (Journalisten): Dagbladet hentet hjem Skup-prisen for tredje gang på to år, andre dobbeltseier på rad. Juryen delte ut fire Skup-diplomer i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Skup-prisen 2015 går til Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen Dagbladet, for “Våtdraktmysteriet”.

Samme prosjekt mottok også Internasjonal Reporter-prisen for god utenriksjournalistikk tidligere på kvelden.

– Dette handler om en av Europas store utfordringer, flyktningsstrømmen fra Syria. Der politiet ville gi opp, ville Dagbladet løse mysteriet. Saken er enestående formidlet, og blir omtalt som en av de beste som er skrevet om den pågående flyktningkrisen, og har gitt internasjonal oppmerksomhet rundt teltleiren i Calais. Det skal pågåenhet og oppfinnsomhet for å komme i mål med en slik jobb – og det blir det heder, ære og Skup-pris av! sa juryleder Bernt Olufsen.

Fjellberg på vei for å ta imot prisen.
Foto: Martin Huseby Jensen

– Utrolig stort

– Dette er så utrolig stort. Det er den største journalistiske utmerkelsen du kan få i Norge og betyr enormt mye for meg, sier Fjellberg til Journalisten etter at prisen er delt ut.

Vi spør hva han tenker om journalistisk metode etter at han og kollega Tomm W. Christiansen tok i bruk DNA for å løse mysteriet. Fjellberg svarer at de jobber videre med nye saker og benytter seg av de metoder som trengs.

– For meg og Dagbladet er dette helt fantastisk. Dette var ikke noe vi ventet, sier Christiansen. Han legger til at for ham som pressefotograf er det ekstra stas å vinne prisen.

– Det er flott å bli anerkjent som en del av journalistteamet.

 I fjor gikk både Skup-prisen og IR-prisen til Dagbladets Kristoffer Egeberg for “Nigeriabåtene”. For to år siden fikk Dagblad-journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, samt programmerer og utvikler Ola Strømman, Skup-prisen for “Null CTRL”.

Full jubel rundt Dagbla-bordet. Foto:
Martin Huseby Jensen

“Våtdraktmysteriet”

Dette er bakgrunnen for årets vinnerprosjekt:

Høsten og vinteren 2014/15 ble det gjort to mystiske likfunn, det ene på Lista i Norge, det andre på en strand i Nederland. Likene ble funnet i identiske våtdrakter, kjøpt samtidig av samme kunde i en sportsbutikk i de franske byen Calais ved Den engelske kanal.

Lederen av gravegruppa i Dagbladet, Arve Bartnes, plukker opp notisen i Lister24 om likfunnet på Lista 2. januar 2015. Det fører til et par nyhetsartikler i Dagbladet. Snart viser det seg at en identisk våtdrakt satt på en mann som ble funnet død utenfor Nederland i oktober. Begge er kjøpt 7. oktober 2014.

Les Journalistens omtale av Skup-metoderapporten “Våtdraktmysteriet”: Notis i lokalavis ledet Dagbladets journalister til løsningen på tragisk mysterium

Fire diplomer

Flere av kandidatene hadde nok forhåpninger om å gå helt til topps og kapre selve Skup-prisen i år. Men diplom er en god trøst.

Juryleder Olufsen slo fast at den siste uka hadde vært fantastisk for gravende journalistikk, med Aftenposten og Panama Papers i spissen. Men også mye oppmerksomhet på kongehuset og byrådets politiske videreverdigheter.

– Uten dere hadde ikke vårt samfunn kunnet utvikle seg, slo han fast til jubel fra de feststemte journalistene i salen.

Skup-juryen med Olufsen i spissen fant fire av de i alt 49 innsendte bidragene verdige til rosende omtale og heder i form av diplom.

–  Holy shit, det er virkelig hellig møkk dere graver fram, slo jurylederen fast, under henvisning til standarduttrykket i den amerikanske journalistfilmen “Spotlight” som ble vist på Skups avslutningsdag.

Vanskelig å skille

– Det har vært veldig vanskelig å skille de beste kandidatene denne gang, derfor deler vi ut flere diplomer. Vi har lagt vekt på at metoden skal være original, prosjektet skal ha nyhetsverdi og ha konsekvenser.

Olufsen ga ros til blant annet Vegard Venli og Kommunal Rapports innsats for åpenhet, og NRKs kamp for å få utlevert legevaktvideoen som viser et dødsfall på Oslo legevakt i 2012. To prosjekter som har fått konsekvenser og bidratt til å lette arbeidet for undersøkende journalister.

Følgende får Skup-diplom for saker publisert i 2015:

“Cruise-saken i Bergen”

Skup-diplom til BT også i år. Foto:
Martin Huseby Jensen

Skup-diplom 2015 går til Bergens Tidende og journalistene Eystein Røssum, Anders Haga, Rune Christophersen og Lars Kvamme for «Cruisesaken i Bergen».

Dette er bakgrunnen:

På prisutdelingen til Bergens Journalistlag i mars stakk BT av med både hovedprisen Gullparaplyen og prisen for årets prosjekt for 2015, for den omfattende dekningen av den såkalte cruisesaken som endte med tidligere bergensordfører Trude Drevlands sorti fra politikken.

Bakgrunnen var Drevlands reise til Italia i juni 2014 for å være gudmor ved sjøsettingen av criuseskipet “Viking Star”. Bergensavisen og etter hvert BT og andre medier avslørte detaljer om at Drevland ble påspandert reise med rederiet Viking Cruises eget privatfly, cruise og opphold på luksushotell for seg selv og familiemedlemmer.

Les også: Bergens Tidende-journalister vant journalist­pris for cruise-saken

– Leserne får være med på en avslørende reise i byens indre liv, med alle dens nettverk, uttalte Olufsen.

“Skolebaronene”

Dagens Næringsliv og journalistene Gøran Skaalmo, Knut Gjernes, Anne Skalleberg Gjerde og Lone Lohne for «Skolebaronene».

Nok en gang kunne DN-medarbeidere
innkassere Skup-heder. Foto: Martin
Huseby Jensen

Dette er bakgrunnen:

«Brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold har hentet ut over 100 millioner kroner fra sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte. Etter at Høyres Torbjørn Røe Isaksen ble kunnskapsminister, ble en kritisk oppfølging av skolefesten stanset.»

Slik lød den oppsummerende ingressen da Dagens Næringsliv (DN) 30. oktober i fjor for første gang skrev om blant annet pengetransaksjoner mellom eierne og den private høyskolen Westerdals. Men arbeidet med reportasjen startet ett år tidligere.

Les Journalistens omtale av metoderapporten «Skolebaronene»: Slik avslørte Dagens Næringsliv skolebaronene

“Det dypeste dykket”

Synnøve Bakke, Kjersti Knudssøn og Alexander Vollevik Larsen fra NRK Brennpunkt for “Det dypeste dykket”.

Graveprosjektet avdekker feil dødsårsak og manipulering av dokumenter. Brennpunkt-dokumentaren viser hvordan nordsjødykkere ble sviktet av offentlige myndigheter og skadet i arbeidet sitt med å utvikle den norske oljebransjen.

Mer heder til Alexander Vollevik Larsen,
Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn.
Foto: Martin Huseby Jensen

– Juryen er dypt imponert over måten journalistene har satt seg inn tekniske detaljer og hvordan de forteller en sterk historie, sa Olufsen.

“Teppefall”

Jonas Alsaker Vikan og Ole Martin Wold, Adresseavisen for “Teppefall”, som er en fortsettelse av Silkeveiene“-prosjektet fra i fjor. Prosjektene avslører norsk narkohandel på det såkalte mørke nettet.

Jonas Alsaker Vikan (t.v.) og Ole Martin
Wold. Foto: Martin Huseby Jensen

– Et meget strukturert og dokumentert arbeid, med avsløring av de sporene bakmennene har lagt igjen, sa Olufsen og skrøt også av den grafiske presentasjonen.

Les andre saker fra Skup-konferansen 2016:

Slik var Heidi Blake med på å felle Sepp Blatter

10 tips til «hverdagsgraving»

Superveteranen Mette Bugge har fått et nytt liv som digital distributør

Stormark mener Furuly ikke har dekning for utsagn

Smekkfullt på gravekonferansen i Tønsberg

Kommentar: Butenschøns erkjennelser

Egenes: Fornærmende overfor alle de andre journalistene i DN

Werner: Tidspress fører til at vi blir «lurt»

Årsæther: Tror TV 2-Nyhetene vil fortsette, men kanskje ikke dagens omfang

Powered by Labrador CMS