– Det er ingen som har latt som dette er en kjempegod situasjon, og at man er heldig som har en kontrakt på tre måneder, sier «Jan» om sin nåværende arbeidsplass.Illustrasjonsfoto: Kristine Lindebø
Gikk fra å være midlertidig i NRK til å bli midlertidig i annet mediehus. Har fått lengre kontrakter og mer forståelse
Kritisk til det han mener er NRKs strategi om å gi «rom for nye talenter».
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Det er ingen som har latt som dette er en kjempegod situasjon, og at man er heldig som har en kontrakt på tre måneder, sier «Jan» om sin nåværende arbeidsgiver.
Han jobba i fjor som midlertidig i en NRK-redaksjon, og er nå midlertidig i et annet mediehus. Journalisten intervjua ham i fjor vår, da han fortalte om sine opplevelser som midlertidig hos rikskringkasteren.
Jan er ikke hans egentlige navn, og han ønsker også denne gangen å være anonym.
– Jeg har landa på at jeg ikke vil tilbake igjen til NRK, med mindre jeg får fast jobb. Men man veit jo aldri. Jeg veit ikke hvordan situasjonen min er om ett eller to år, så jeg vil derfor være anonym, sier han og legger til:
– Hvis jeg står i en situasjon der jeg må søke en midlertidig jobb i NRK igjen, vil jeg ikke ha gjort meg til uvenn med dem.
I sin tid i NRK hadde Jan flere korte kontrakter som midlertidig og vikar i ulike avdelinger i NRK. Han fortalte i fjor at ønsket om å prestere i jobben kunne bli voldsomt.
– Flere av mine midlertidige kollegaer synes det er vanskelig å ta fri for å dra til tannlegen, føre overtid eller be om nødvendig utstyr. Alt i frykt for å fremstå «vanskelig» og ikke få fornyet kontrakten sin, sa han den gang.
Han ønsker ikke å komme tilbake til NRK, hvis ikke jobben er fast, fordi han beskriver forholdene han hadde som NRK-midlertidig, som verre enn andre bedrifter han har jobbet i og jobber i nå.
Hans kontrakter i NRK har blant annet vært kortere enn hos andre arbeidsgivere, også der han er i dag, som førte til en uforutsigbar og sårbar hverdag.
Se svar fra organisasjonsdirektør i NRK Olav Hypher lengre ned i saken.
Jan sier at han opplever mer åpen dialog om midlertidighet og faste ansettelser der han jobber i dag.
Han sier også at lederne viser mer forståelse for at de midlertidige ansatte er i en vanskelig situasjon.
Jan presiserer at han synes at praksisen med midlertidighet i mediebransjen generelt ikke er god.
– Men når det først er sånn, er det veldig viktig at lederne kan være ærlige på situasjonen vi som midlertidige står i, sier han, og viser til at han og andre skal ha fått oppgitt ulike forklaringer på hvorfor de ikke kunne få en ny kontrakt, selv om redaksjonene behøvde folk.
Dette var noe mange andre også fortalte om til Journalisten i fjor vår.
– Det eneste som kan gjøre situasjonen verre, er at man i tillegg til å være midlertidig, også føler seg dum, lurt, naiv og bytta ut, sier han.
Trist å slutte i NRK
Jan sier det var trist å slutte i NRK fordi det også var fint å jobbe der.
– Jeg var god i jobben min, og rett person for den jobben. Det å bli bytta ut er kjipt for absolutt alle, også dem jeg jobba med, som visste at de nå skulle få enda en ny person som de måtte lære opp.
Han sier at kjernen av problemet er at NRK har satt seg i en situasjon hvor de har massivt behov for arbeidskraft, men ikke kan ansette noen fast.
– De produserer som om de har flere ansatte enn det de har. De skjuler dette i en strategi som de har valgt å formulere om til en slags veldedighet. Nemlig å «gi rom for nye talenter».
– NRK omtaler seg selv som en slags lærlingplass som omfavner unge talenter. Etter to år må det gis plass til nye talenter. Det er helt utrolig frekt, fordi alle de midlertidige jeg har jobber med har kompetanse og kunnskap som NRK sårt trenger, fortsetter han.
Annonse
– Umulig å ettergå
Organisasjonsdirektør Olav Hypher har lest påstandene og beskrivelsene fra Jan, og sier dette til Journalisten:
– Vi er opptatt av å ta godt vare på midlertidige og vil rydde opp hvis vi blir klar over tilfeller av uheldig praksis. Det fremsettes her påstander og synspunkter som det er umulig for oss å ettergå, så da er det ikke naturlig å gi noen kommentar utover at jeg mener dette ikke gir et representativt bilde av praksisen rundt midlertidige i NRK.
Til opplysning, journalist Guro Flaarønning har vært ansatt som både midlertidig og vikar i flere avdelinger i NRK i kortere perioder mellom 2015 og 2018.