Profilerte NJ-medlemmer som Atle Bjurstrøm (t.v.) og Sven Arne Buggeland ber om at veivalg for navn og medlemmer får ligge til 2023.

NJ-profiler: Uansvarlig med debatt om medlemsutvidelse på et digitalt landsmøte

Vil utsette navne- og medlems-debatt til 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bør Norsk Journalistlag utsette navn- og medlemsdebatten til landsmøtet i 2023? Ja, mener flere profilerte NJ-medlemmer.

De mener at et digitalt landsmøte, som det legges opp til i 2021, ikke er rette stedet for en komplisert og potensielt splittende debatt om hvem som skal kunne være medlemmer i Norsk Journalistlag - og om fagforeningen skal endre navn.

Diskusjonen er for viktig til at den kan gjennomføres digitalt, påpeker blant andre Atle Bjurstrøm, leder for Norsk Journalistlag i NRK Nyheter.

Han mener at debatten om hvem «vi» er, fortjener tid, og at det ikke er tid nok til å ivareta alle før mars 2021.

– Å ta et veivalg på et digitalt landsmøte i mars 2021 er ikke forsvarlig. Et landsmøte er organisasjonens øverste organ. Vi skal vedta politikk. Det skjer ikke i digitale kohorter. Det skjer når mennesker møtes og utveksler synspunkter. Når vi argumenterer og ikke minst når vi lytter. Til hverandre, skriver Bjurstrøm i et debattinnlegg skrevet på vegne av styret i NJ i NRK Nyheter.

– Uansvarlig

Bjurstrøm mener organisasjonen trenger mer tid til å vurdere alle synspunkter og interesser.

– Slik at NJ kommer styrket, ikke svekket, ut av en medlemsdebatt. Da har vi både ryggrad og sjel i behold når vi skal ruste organisasjonen for en fremtid der alle som ånder for det frie ord, føler seg hjemme.

Bjurstrøm får støtte fra Sven Arne Buggeland, VG-journalist, NJ-veteran og tidligere konserntillitsvalgt i Schibsted ASA.

Han sier seg enig med Bjurstrøm, og skriver at «det vil være uansvarlig av landsstyret å legge opp til debatt om medlemsutvidelse på et digitalt landsmøte».

– La oss få et faktagrunnlag og bryte meninger om hva NJ skal være for hvem og hvorfor, frem mot landsmøtet 2023, skriver Buggeland i et eget debattinnlegg.

Skal diskutere

NJ-leder Hege Iren Frantzen sier at prosessen nå står nettopp der hvor landsstyret ønsker innspill fra medlemmer om hva som bør gjøres nå, og hva som bør vente.

– Det landsstyret skal diskutere nå i desember er om, og eventuelt hvordan, disse spørsmålene skal tas inn til landsmøtet i mars. Her er vedtektene helt klare, så hvis landsstyret ønsker å ta noe av dette til landsmøtet, er siste mulighet for et slikt vedtak landsstyremøtet tidlig i februar, sier Frantzen.

Hun forteller at landsstyret var delt omtrent på midten da de i august diskuterte om NJ skulle avholde landsmøte digitalt, eller utsette.

– Noen mente at et digitalt landsmøte kunne gjøre det vanskeligere med politiske diskusjoner som denne, både i organisasjonen i forkant og på landsmøtet. Samtidig som det var viktig for mange i landsstyret at arbeidet i organisasjonen skulle fortsette og ikke stoppe opp, sier NJ-lederen, og fortsetter:

– Med valget om digitalt landsmøte har landsstyret vært ekstra opptatt av å legge til rette for de politiske diskusjonene organisasjonen må ha når man går inn i et landsmøte. Her har NJ tilbudt debattopplegg og presentasjoner med bakgrunnsinformasjon, og det har vært avholdt mange møter, de fleste digitalt, i organisasjonen denne høsten.

– Så blir det en del av diskusjonen i landsstyret nå i desember om det er saker landsstyret ikke mener at vi bør foreslå inn til det kommende landsmøtet, og hva som eventuelt kan foreslås. Det som er viktig for landsstyret fremover nå er å få informasjon om hva medlemmene mener, og det synes jeg medlemmene våre er flinke til å melde om.

Foreslår åpning

Diskusjonen om fremtidig navn og medlemsmasse bunner i et forslag fra NJs vedtektsutvalg om at alle de som jobber i en redaksjonell mediebedrift, eksempelvis med innholdsmarkedsføring, IT eller administrative oppgaver,bør kunne bli NJ-medlemmer, og at fagforeningen kan hete Medieforbundet.

– Det viktigste med forslaget er ikke å åpne for dem som jobber med innholdsmarkedsføring, men at alle i en bedrift skal kunne være en del av den samme organisasjonen. Konsekvensen av det blir også å åpne for dem som jobber med innholdsmarkedsføring, har utvalgsleder Kristian Sørgjerd uttalt til Journalisten.

Vedtektsutvalget ble nedsatt av NJ tidligere i høst, og har jobbet ut fra et vedtak fra landsmøtet 2019 som sa at «NJ skal videreutvikle organisasjonen slik at den er bedre tilpasset alle som utfører redaksjonelt arbeid i norsk mediebransje og de som er på vei inn i yrket».

Forslaget har på kort tid skapt livlig debatt. Les alle innlegg og Journalistens dekning av debatten her.

Powered by Labrador CMS