Vinnerne av den store journalistprisen 2020 er Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord.
De fire vinner prisen for sitt arbeid med artikkelserien «Glidens pris».
– Dette er først og fremst kjempemorsomt. Det er en stor ære å få Den store journalistprisen, og det er med stor ydmykhet vi mottar den, sier Siri Gedde-Dahl, gravesjef i Dagbladet, i en pressemelding.
Prisen deles ut årlig i regi av Norsk Presseforbund og er på 100.000 kroner.
Bak prisen står Norsk Journalistlag (NJ), Norsk Redaktørforening (NR), Mediebedriftenes Landsforening (MBL), NRK, TV 2 og Fagpressen.
Årets jury har bestått av René Svendsen (NR), Kirsti Husby (MBL), Tove Lie (Fagpressen), Silje Hovland (TV 2), Ole Torp (NRK) og Finn E.Våga (NJ).
– Dette er avslørende journalistikk som stopper forgiftning av mennesker – og dermed hindrer at flere dør, fastslår juryleder Finn E. Vågå.
Han delte ut prisen onsdag kveld under NMD Online, som på grunn av koronaepidemien erstattet årets mediedager i Bergen.
Fra featuresak til graveprosjekt
Hele prosjektet startet med at featurejournalist Bernt Jakob Oksnes tidlig i 2019 ville fortelle historien om Toril Stokkebø, som noen år tidligere hadde dødd av kreft.
Stokkebø var aktiv i langrennsmiljøet, der hun hadde trent og smurt ski til egne og andres barn i mange år. Hun hadde ifølge familien blitt fortalt av legene på sykehuset at hennes krefttype kunne ha sammenheng med fluoren i skismøringen.
– Det gikk fra å være et featureprosjekt om historien hennes til et graveprosjekt, sa Oksnes til Journalisten tidligere i år.
For å belyse fluorens påvirkning på helse og miljø, gjorde journalistene i samarbeid med forskere analyser av fluorinnholdet i blodprøver på amatørsmørere, meitemark, fisk og jord, blant annet.
Fikk konsekvenser
I slutten av november 2019, tre uker etter saken om ski-mammaen Toril hadde blitt publisert, vedtok FIS forbud mot fluor i skirenn fra og med neste sesong.
– Vedtaket kom ut av det blå. Ingen hadde trodd på et fluorforbud før tidligst i 2022, sa John Rasmussen til Journalisten tidligere i år.
I tillegg til dette, har journalistikken deres fått konsekvenser, blant annet disse: Swix skal innføre strengere regler for oppfølging av underleverandører, Skarverennet var i år «fluorfritt» og Skiforbundet skal igjen teste sine smørere.
Dagbladets ansvarlig redaktør, Alexandra Beverfjord, sier hun er stolt av jobben som er gjort.
– Teamet bak «Glidens pris» har lagt ned et enormt arbeid for å sette søkelyset på helseeffekter ved fluorbruk i skismøring. De har imponert stort både metodisk og fortellerteknisk. Og viktigst av alt: De har levert journalistikk som har fått viktige konsekvenser, sier hun ifølge pressemeldingen.
«Glidens pris» ble også hedret med Skup-diplom da Skup-prisen ble delt ut i slutten av april.
Jurylederens tale og juryens begrunnelse:
«Sjelden har juryen hatt gleden av – og den spennende utfordringen ved – å vurdere så mange fantastiske journalistiske prosjekter som i år. Vi har lest gode nominasjoner fra noen av de minste redaksjonene i landet – og fra de største. La meg kort nevne noen av dem som skiller seg ut:
- VG som avdekket de brutale konsekvensene helsereformen har hatt for mange eldre og syke.
- NRK-journalist Annemarte Moland sitt grundige og nøkterne prosjekt om selvmord, som reiser blant annet det ubehagelige spørsmålet: Kunne flere mennesker vært reddet?
- TV 2 som gikk dypere inn i hva som skjedde da VG formidlet videoen der Sofie Bakkemyr danset med Trond Giske. Saken førte til smertefull selvransakelse i VG – og et nedsatt kildeutvalg har foreslått flere endringer i Vær Varsom-plakaten om medienes kildebruk.
- Dagbladets Asle Hansen som i årevis har jobbet for rettferdighet for de mest sårbare barna, og som gang på gang har avslørt massiv svikt i en sektor som er lukket og komplisert, nemlig barnevernet.
Som dere skjønner; norske journalister jobber frem grundige prosjekter som avslører, opplyser, opprører og beveger verden i en litt bedre retning – og gir noen mennesker oppreisning og andres liv litt mindre vonde å leve.
Og dette er kjernevirksomheten til media: Å finne – og fortelle historier. Gjennom hvordan de forskjellige historiene er formidlet, får vi vite hva som skjedde da og hva som vil skje nå, formidlet på morsomme, triste, nøkterne og faktatunge måter – alt etter hvilken historie som fortelles.
Jeg vet ikke hvordan dere opplever å gå løs på et nytt journalistisk prosjekt, men la meg dele med dere min opplevelse:
Jeg glir sakte inn i et vinterlandskap der nesten alt rundt meg er hvitt, som er jeg en nysgjerrig skiløper som skal oppdage noe spennende. Jeg vet hva som er målet, men ikke alltid hvordan jeg skal komme fram. Jeg vet ikke hva jeg vil finne, hvor tunge motbakkene vil bli, hvem jeg vil møte, hva som tenner håpet – når jeg vil være ferdig med å utforske viddene og hvor kalde vinder som vil blåse. For journalistikk er ofte å begi seg inn i det ukjente, det uoppdagede, det ensomme.
Vi i juryen har dypdykket i prosjekter som viser at journalistikken betyr noe, kanskje mer enn noen gang. God journalistikk er døråpneren til et demokratisk samfunn. Å være journalist bygger på en følelse av ansvar for å formidle sannheter til samfunnet, uansett hvor ubehagelige de kan være.
Årets prisvinnere har ikke bare vist imponerende journalistisk utholdenhet, men også hatt mot til å gå løs på en nasjonalhelligdom.
Dette er journalistikk som snakker sannheten i møte med løgnene, uten frykt eller fordommer.
Dette er journalistikk som holder speilet opp mot vår folkesjel, og avslører at det vi trodde var uskyldig skjønnhet, forfriskende fritidsaktivitet og en sentral del av norsk identitet, også er en kynisk storindustri som altfor lenge har fått operere i det uoversiktlige landskapet mellom ren idrettsglede og rå kapitalisme.
Rundt to millioner av oss har ski på beina i løpet av ett år. Skisport er nasjonalopplevelser på sitt beste.
Men prisvinnerne avslører at idretten også har en skremmende, mørk bakside: profittbegjær, lidelse og død.
I dette grundige, opprørende og bevegende prosjektet, som viser at nøkterne nyhetsavsløringer kan kombineres med fascinerende historiefortelling, avsløres helseskadene som fluorholdig skismøring har påført mange mennesker.
Saken er viktig fordi den angår mange: Profesjonelle skiløpere og deres smørere, vanlige turgåere og de yngste blant oss, med foreldre som har sørget for at skiene til ungene har hatt best mulig glid.
Vi har latt oss imponere over blant annet følgende:
- At redaksjonen samarbeider på tvers av avdelinger og kompetanse – for å sette sammen det beste teamet
- Et nært samarbeid med eksterne fagmiljøer, blant andre forskere, for å måle fluorinnholdet i skismøring, med Folkehelseinstituttet for analyser av blodprøver, med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet for å finne fluorverdier i jord, fisk og meitemark.
- Teamet dro til den italienske fabrikken som lagde fluorsmøringen, og finner ut at arbeiderne hadde astronomiske nivåer av gift i blodet.
- Journalistikken får store konsekvenser: Fluor er blitt forbudt i hele verden.
Stor journalistikk åpner øynene våre. I en tid der mange tilslører virkeligheten, der mistilliten til fagfolk og de vi har valgt til å styre verden øker i styrke, trenger vi modige og utholdende journalister som hjelper oss til å finne fakta og se sannheten. For uvitenhet skaper frykt og sinne.
Spør ikke lenger om hvor du var da Oddvar Brå brakk staven.
Spør heller hvor du var da Dagbladets Siri Gedde-Dahl, Bernt Jakob Oksnes, John Rasmussen og Torgeir Krokfjord vant Den store journalistprisen for 'Glidens pris'.»
Tidligere prisvinnere
Den store journalistprisen har vært delt ut siden 1992, da den erstattet den tidligere Narvesenprisen.
- 1992 Arne O. Holm, Dagbladet
- 1993 Sissel Benneche Osvold, Dagbladet
- 1994 Fritz Breivik, Nordlands Framtid
- 1995 Tomm Kristiansen, NRK
- 1996 VGs politiske redaksjon
- 1997 Finansredaksjonen i Dagens Næringsliv
- 1998 Anne Grosvold, NRK
- 1999 Steinar Hansson, Dagsavisen
- 2000 Inge Sellevåg, Bergens Tidende
- 2001 Harald Stanghelle, Aftenposten
- 2002 Ikke utdelt
- 2003 Åsne Seierstad, frilansjournalist
- 2004 Harald Henden, VG
- 2005 Magasinet-redaksjonen i Dagens Næringsliv og Roar Christensen i Bergens Tidende
- 2006 Redaksjonen i TV-programmet Typisk Norsk, NRK
- 2007 Knut Olav Åmås, Aftenposten
- 2008 Helle Cathrine Aarnes, Bergens Tidende
- 2009 Per Christian Magnus, Robert Reinlund og Anne Marie Groth, TV 2
- 2010 Bernt Jakob Oksnes, Dagbladet
- 2011 Odd Isungset for arbeidet med William Nygaard-saken
- 2012 Trude Lorentzen, Eivind Sæther og Adrian Øhrn, Dagbladet
- 2013 Kjetil Bragli Alstadheim, Dagens Næringsliv
- 2014 Kristin Solberg og Anders Sømme Hammer, frilansjournalister
- 2015 Maria Mikkelsen og Synnøve Åsebø, VG
- 2016 Vegard Venli, Kommunal Rapport; Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen, Dagbladet
- 2017 Thomas Ergo, Hans Petter Aass og Rune Vandvik, Stavanger Aftenblad
- 2018 Finn Graff og Per Egil Hegge
- 2019 Maria Mikkelsen, Frank Haugsbø og Mona Grivi Norman for Tolga-saken, VG