Skup-debatt om 22. juli-bildene. Fra venstre: Arne Jensen, Karianne Solbrække, Håkon Haugsbø, Niclas Hammarström, Gard Steiro og Tone Tveøy Strøm-Gundersen.

Utøya-bildene:
– Ikke sikkert det må gå veldig lang tid før timingen blir riktig

Trenger ikke nødvendigvis generasjonsskifte, tror Gard Steiro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vil Utøya for alltid være for nært for oss, kan vi ikke få det nok på avstand til å vise hva det dreier seg om, spurte debattleder Håkon Haugsbø fra Skup-scenen.

Med fotograf Niclas Hammarström, som fra båt tok svært sterke bilder av ofrene for terroraksjonen på Utøya 22. juli 2011, og redaktører fra VG, TV 2 og Aftenposten på scenen, var tids- og stedsmessig nærhet samt hensyn til pårørende diskusjonstema lørdag ettermiddag.

Først fikk Skup-publikum se en sekvens med noen av bildene som skulle diskuteres.

Ingen norske medier har hittil publisert de sterkeste bildene Hammarström tok den dagen, men det kommer nok til å skje, trodde flere på scenen.

– Utøya vil jo alltid være nært oss, og ekstremt nært de som ble rammet av dette. Men tiårsmarkeringen viste at debatten og refleksjonene endrer seg. Vi diskuterer nye sider, nye bilder kan bli relevante, sa VGs sjefredaktør Gard Steiro.

Diskusjonen dukket opp igjen før og under tiårsmarkeringen for terroraksjonen i fjor sommer. Fra scenen kunne Steiro fortelle at han personlig følte på at det ble feil å bruke nettopp tiårsmarkeringen, en så vond og viktig dag for pårørende, til å vise fram tidligere upubliserte bilder.

– Jeg tror nok vi kommer til å publisere flere bilder fra Utøya på sikt. Men kanskje mest i det perspektivet der nye generasjoner skal forstå, sa TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække.

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen kunne, på spørsmål dra debattleder Haugsbø, se for seg at vurderingene kom til å bli gjort av neste generasjon med redaktører, mens VG-sjefen tror det kan gå kortere tid enn som så:

– Det er ikke sikkert det må gå så veldig lang tid før timingen blir riktig, men vi får se, sa Steiro.

Hammarström fortalte om sin opplevelse med å ankomme Gardermoen og Norge for å dekke bomben i regjeringskvartalet for Aftonbladet, men så raskt måtte komme seg til Utøya. Da Hammarström med kollega Mattias Carlsson nærmet seg i båt, kunne de telle ofre langs vannkanten.

– Vi kunne bare peke og telle. Ti. Femten. Da vi ringte inn til redaksjonen, trodde de ikke på oss. Ikke før de fikk bildene, sa Hammarström.

Powered by Labrador CMS