Jarle Aabø og Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo klager inn Faktisk.no til PFU for en nylig faktasjekk nettstedet har publisert. Arkivfoto: Birgit Dannenberg
Jarle Aabø og Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo klager inn Faktisk.no til PFU for en nylig faktasjekk nettstedet har publisert. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo klager Faktisk.no inn til PFU

Publiserte ikke tilsvar i sin helhet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo mener seg fratatt adgang til tilsvar, og har klaget Faktisk.no inn til Pressens Faglige Utvalg etter at nettstedet ble faktasjekket.

Faktisk.no sjekket nylig en Ja til bilen-artikkel med tittelen «MDG vil erstatte funksjonshemmedes privatbiler med busser», og kom til konklusjonen:

«Det stemmer ikke at MDG vil erstatte funksjonshemmedes privatbiler med busser. (...) Bussene skal være et tillegg til, og ikke en erstatning for, privatbiler. 'Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo' har laget sin egen tolkning av Oslo MDGs program uten å spørre noen i partiet om hva de mener.»

Publiserte ikke tilsvar i sin helhet

PFU-klagen, som er signert redaktør Jarle Aabø, handler i hovedsak om at Faktisk.no ikke ville publisere hele Aabøs tilsvar til konklusjonen, noe han mener er et brudd på Vær varsom-plakaten (VVP).

Aabø viser til at Faktisk.no opplyste at de brukte det de anså som relevant i tilsvaret.

Faktisk brukte imidlertid kommentarer fra Aabø både i dokumentasjons- og tilsvarsdelen av faktasjekken. Setningene som ble vurdert som ikke relevante, handlet om hvordan Aabø selv blir hetset på nett.

PFU har mottatt klagen, men har ikke rukket å vurdere den, opplyser PFU-rådgiver Ingrid Nergården Jortveit.

LES OGSÅ: ABC Nyheter felt i PFU: Publiserte ikke tilsvar fra Hans Jørgen Lysglimt Johansen

Stiller spørsmål ved motivene

Aabø skriver at han tilbød seg å skrive tilsvaret som en kronikk hvis det ble for langt for den redaksjonelle artikkelen, men tilbakemeldingen han da fikk var at Faktisk.no ikke publiserer kronikker.

– Vær varsom-plakaten er svært tydelig på de som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, så fremt at tilsvaret er av rimelig omfang, holder seg til saken og har en anstendig form, skriver Aabø.

– Hadde Faktisk fulgt presseetikken ville vårt tilsvar vært i tråd med de kravene som hjemles i VVP, men vi ble altså nektet tilsvarsmuligheten. Vi ber PFU å vurdere Faktisk praksis rent generelt når det gjelder nektelse av tilsvar, og vi ber PFU vurdere denne saken spesielt, skriver Aabø.

Flere ganger i klageteksten stiller han spørsmål ved motivene Faktisk.no har hatt for å ettergå nettopp Ja til bilen.

Faktisk-redaktør: Får god plass til å utdype misnøye

Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg skriver til Journalisten at de ikke har fått oversendt noen klage fra PFU ennå.

– Derfor vil vi avvente deres vurdering av denne før vi eventuelt kommenterer den. Når det er sagt, har vi lagt merke til at Aabø ikke er fornøyd med vår faktasjekk. Dette får han også god plass til å utdype i denne, skriver Egeberg, og legger til:

– Han har også brukt god plass i egne kanaler på å uttrykke sin misnøye både før og etter vår publisering. Men det forandrer ikke at påstanden som gikk viralt, med over 2000 Facebook-delinger og mer enn 10.000 kommentarer, var helt feil.

Powered by Labrador CMS