VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset la fram evalueringen onsdag kveld. På bildet ansvarlig redaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gard Steiro har styrets fulle tillit. Går ikke av

La fram granskningsrapport i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Svak, slik beskriver nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken sin sjef, ansvarlig redaktør Gard Steiros håndtering av Sofia som kilde og hele «dansesaken».

Hun peker også på at det har vært svak ledelse og kvalitetskontroll. En direkte kritikk av VG-sjef Steiros operative håndtering av saken.

Håndlykken sier videre:

– Vår vurdering er at beklagelsen kom for seint og at den heller ikke dekket alle svakheter i denne saken. Vi burde ha beklaget tidligere overfor både Sofie og Trond Giske.

Hun sier også at VGs arbeid med denne saken ikke er over med denne rapporten

– Vi kommer til å følge opp dette arbeidet videre.

(se VGs tiltaksplan lenger ned i denne saken)

Et stort pressekorps fulgte framlegging av VGs interne granskningsrapport onsdag kveld. Foto: NTB scanpix

Håndlykken gir også ros til hvordan TV 2 har løst sin dekning.

– Denne saken har fått og vil få konsekvenser - både for denne journalisten og ledelsen, sier hun videre.

Styreleder Torry Pedersen slår fast at VG-redaktør Gard Steiro har styrets fulle tillit og sier at det ikke har vært noe anliggende for styret å diskutere konsekvenser for Steiro i denne saken.

Han sier videre at det må være lov for redaktører å gjøre feil. – Hvis ikke får vi en tannløs presse.

Videre sier Pedersen:

– Styret tar til etterretning at det er begått flere feil.

Takknemlig for rapport

– Jeg er takknemlig for rapporten som foreligger og arbeidet som ligger bak. Rapporten er grundig og gir et dekkende bilde av VGs arbeid før og etter publiseringen. Vi kan ikke skru tiden tilbake, men vi skal være transparent i oppfølgningen, og det mener jeg VG har vært i denne saken, sier Steiro.

– Om publikums tillit er svekket, er jeg sikker på at den kan gjenvinnes. Jeg er sikker fordi jeg leder en svært kompetent redaksjon som leverer journalistikk som gjør en forskjell, understreker han.

Steiro sier at både redaksjonen og enkeltpersoner har vært utsatt for sterkt press den siste tiden.

– Det er noe vi som en hardtslående avis må tåle. Vi må også tåle kritiske spørsmål fra mediene. Det har vært en nyttig erfaring å oppleve dette fra den andre siden. Jeg kommer til å ta med meg disse erfaringene videre, sier han.

Permisjon med lønn

VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, som skrev saken om danseepisoden, har fått seks måneders permisjon med lønn, opplyser Håndlykken.

– I løpet av denne perioden vil vi avklare hans rolle i VG.

Selv sier Skarvøy til NRK:

– Jeg har ansvaret for å ivareta uerfarne kilder som ikke har hatt kontakt med medier før. I denne saken, ivaretok jeg ikke Sofie på en god måte. Det er jeg veldig lei meg for, og jeg har enorm forståelse for at Sofie har opplevd den siste tiden som belastende.

Skarvøy avviser imidlertid at han har fabrikkert et sitat i saken.

– Jeg har ikke fabrikkert et sitat. Det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie. Det er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan, sier han til Medier24.

Dette er tiltakene VG nå skal sette i verk

  • Det etableres nye og klarere retningslinjer for VG-medarbeideres forhold til og behandling av kilder. Dette arbeidet er allerede igangsatt. VG skal skape trygghet og tillit for alle som kommer i kontakt med våre redaksjonelle medarbeidere. Våre kilder skal ikke oppleve utilbørlig press. Disse retningslinjene vil bli kommunisert så snart de er ferdig utarbeidet.
  • I politisk journalistikk kan kildearbeidet være vanskelig, ved at kilder vil ønske å være anonyme eller er varsomme med å fronte vanskelige saker. VG vil gjennomgå våre etiske regler om kildekontakt og kildehåndtering, herunder bruk av anonyme kilder. All publisering basert på bruk av anonyme kilder skal fra nå av avklares på redaktørnivå. VG vil utfylle eksisterende regler med mer utfyllende retningslinjer og eksempler for å oppnå en bedre og mer ensartet håndtering av redaksjonens kilder.
  • Alle VGs journalister skal jevnlig trenes i bruk og forståelse av VGs etiske regelverk. Alle VGs redaksjonelle medarbeidere skal ha etikken i ryggmargen og være kjent med VGs etiske regler og supplerende retningslinjer som beskrevet ovenfor. I tillegg Evalueringen av VGs dekning av Trond Giske-videoen 55 skal det holdes en intern gjennomgang av denne rapporten for alle redaksjonelle medarbeidere.
  • I det redaksjonelle arbeidet vil det kunne oppstå feil eller unøyaktigheter. VG skal ha som målsetning å rette opp og beklage slike feil fortløpende og så raskt som mulig. Vi skal også ta inn over oss kritisk dekning eller omtale av vårt redaksjonelle arbeid, og formidle dette på egnet måte i vår nyhetsformidling. Det skal utarbeides nye standarder for rettelser i digitale manus, som gir sporbarhet for feil.
  • Et av funnene i rapporten er at det manglet ledd i kvalitetssikringen i redaksjonen. Det skal tilstrebes å fylle sentrale ledd for kvalitetssikring ved fravær.
  • På våre digitale flater skal VG opprette en egen offentlig logg som til enhver tid er løpende oppdatert med feil og etterfølgende korreksjoner. Her skal også VGs beklagelser loggføres, slik at man kan gå tilbake i tid og få en full oversikt.

LES OGSÅ:

Fakta om VG-saken

  • 17. februar: Trond Giske (Ap) og lederen av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, er på Bar Vulkan i Oslo, der Giske blir filmet dansende med en ung kvinne. Mot kvinnens ønske blir videoen delt, blant annet med medlemmer av Fagforbundet.
  • 18. februar: Giske kunngjør at han stiller som kandidat til nestledervervet i Trøndelag Ap. Samme dag sender to tillitsvalgte i Fagforbundet, Knut Sandli og Terje Ferstad, en bekymringsmelding om dansevideoen til partisekretær Kjersti Stenseng.
  • 20. februar: Giske blir enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.
  • 21. februar: VG publiserer en artikkel om dansevideoen, og der siteres kvinnen på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.» Overfor NRK understreker hun at situasjonen ikke var ubehagelig og at hun opplevde det hele som uproblematisk.
  • 22. februar: Giske trekker sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag, og valgkomiteen vraker ham til alle verv.
  • 27. februar: Fagforbundet i Oslo starter en intern gransking av Sandli og Ferstad som sendte bekymringsmeldinger.
  • 14. mars: Både Sandli og Ferstad trekker seg fra sine verv i Fagforbundet.
  • 20. mars: I et intervju med TV 2 retter kvinnen kraftig kritikk mot VGs behandling av henne. Hun hevder avisa med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklager saken.
  • 21. mars: VG har krisemøte, avisen tar selvkritikk, journalisten får ikke lenger jobbe med egne saker. Samtidig påpeker Jorodd Asphjell at beslutningen om å vrake Giskes kandidatur ble direkte påvirket av dansevideoen og VGs artikkel.
  • 27. mars: VG legger fram sin interne gransking av saken.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS