Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Etter Russlands fullskalainvasjon i Ukraina har russiske myndigheter slått hardt ned på egne borgeres tilgang på nyheter.
Sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram er blant plattformene som er utilgjengelige, men også mange vestlige mediers nettsider er blitt sperret av etter at Dumaen vedtok lover som forbyr spredning av såkalt falsk informasjon.
Et av mediene russere ikke har tilgang til er den finske avisen Helsingin Sanomat. Men ved hjelp av et populært skytespill har finnene funnet en måte å gi russere nyheter om krigen i Ukraina.
Forbudte nyheter
Redaktør i Helgsingin Sanomat, Esa Mäkinen, har ledet prosjektet og forteller til Journalisten at det var en tidligere kollega som først kom på ideen om å gi russere tilgang til nyheter via Counter Strike – et populært online skytespill som spilles av over 4 millioner russere. Majoriteten av dem er unge menn.
– Helt siden fullskalainvasjonen startet har mange ressurser fra vår undersøkende avdeling gått til prosjekter relatert til Russland, og med fokus på krigen i Ukraina. Tidligere har vi også hatt mange prosjekter rundt pressefrihet, men å bruke et spill for å levere forbudte nyheter inn i Russland var en ny idé, sier Mäkinen.
Annonse
Egenprodusert brett
De ulike brettene i Counter Strike kan designes av spillerne selv, og det er i et av disse brettene nøkkelen til Helgsingin Sanomats prosjekt ligger. Ved hjelp av det kreative byrået Miltton konstruerte de et brett som skal ligne en typisk landsby i Ukraina eller Russland.
– Sammen med Miltton diskuterte vi innholdet i brettet og hvordan vi skulle bruke spillet til å informere. Vi endte opp med et hemmelig rom der man kan lese nyheter basert på hva våre egne journalister har sett og fotografert i Ukraina, sier Mäkinen.
Når en spillers avatar dør under en Counter Strike-kamp, blir man tilskuer til kampen og kan «fly» rundt i det virtuelle brettet. Dermed står spillere fritt til å oppdage det hemmelige rommet med nyheter på veggene.
Navnet på brettet og den fiktive byen er «Voyna» – det russiske ordet for krig – et ord som er forbudt for russiske medier å bruke om krigen i Ukraina.
Roser russiske journalister
Mäkinen forteller at Counter Strike-prosjektet bare er én del av avisens strategi for å tilby nyheter til russere. Ikke lenge etter fullskalainvasjonen begynte de å publisere på russisk, forteller han.
– Vi startet også et samarbeid med Meduza og sammen med Dagens
Nyheter og Politiken. En ting er at vår nettside er blokkert i Russland, men viktigere er det at russiske medier er kontrollert av staten.
Mange russiske journalister blir forfulgt, mange har rømt og informasjonen russiske medier forer innbyggerne sine med er ikke sann, fortsetter Mäkinen:
– Men russiske eksiljournalister gjør en veldig god jobb, og alle burde støtte dem og bidra til å gi dem en stemme. Meduza får frem stemmer fra innsiden av Russland, som forteller en helt egen historie.
Annonse
– Har hatt innvirkning
Helgsingin Sanomats Counter Strike-brett ble lansert på Pressefrihetens dag 3. mai, og har til nå blitt lastet ned og spilt av over 23.000
spillere. Det er relativt lave tall, men Mäkinen sier man er nødt til å forstå
spillkulturen for å få et bilde av hva slags innvirkning kartet og det
hemmelige rommet kan ha hatt.
– Man har de som aktivt spiller spillet, men ekstremt mange ser på
når gode spillere streamer kamper. Blant annet youtuberen og gameren «3kliksphilip» har spilt brettet, og han har over én million følgere.
Bare Tiktok-innlegget om samme sak har over 700.000 seere,
sier Mäkinen, som tror kartet antagelig har langt over millionen
videoavspillinger i forbindelse med streamer.
– Jeg tror det har hatt en innvirkning i
gamer-miljøet, men også russiske uavhengige medier har referert til prosjektet,
så jeg er sikker på at det har hatt innvirkning andre steder også.
Han sier at han har stor tro på at de har nådd mange folk med prosjektet, og at de har gitt dem noe å tenke på.
– Om bare noen som tenker at krigen ikke
er noe man bør støtte, er det bra. Selv om det bare er snakk om noen unge, russiske menn. Så nå håper vi flere russere finner brettet. Dette startet tidlig i mai, men jeg tror det har en mye lenger hale enn en vanlig nyhetssak, avslutter han.